Polisin gözaltına aldığı genç kadın öldü. İran'da ahlak polisinin gözaltına aldığı kadına işkence iddiası. Yetkililer "kalp rahatsızlığı" dedi ailesi yalanladı

İran'da ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren 22 yaşındaki kadın vefat etti. Yetkililer "kalp rahatsızlığı" derken, ailesi kızlarının sağlık problemi bulunmadığını açıkladı. Sosyal medyada Amini'nin ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği iddia edildi.

Google Haberlere Abone ol
Polisin gözaltına aldığı genç kadın öldü. İran'da ahlak polisinin gözaltına aldığı kadına işkence iddiası. Yetkililer "kalp rahatsızlığı" dedi ailesi yalanladı

İran'da, iddiaya göre başörtüsü takma kurallarına uymadığı gerekçesiyle ahlak polisi tarafından gözaltına alındıktan sonra komaya giren Mahsa Amini adlı 22 yaşındaki kadın hayatını kaybetti.

Polisin iddiasına göre Amini, Tahran'daki ahlak polisi bürosunda 13 Eylül'de birden "kalp rahatsızlığı" yaşadığı için "acilen" hastaneye kaldırılmıştı.

BBC Türkçe'deki habere göre devlet televizyonu Amini'nin ölüm haberini teyit etti, ancak detay vermedi.

Amini'nin başörtüsü hakkında "eğitilmek için" alındığı gözaltı sırasında kötüleştiği belirtildi.

'İŞKENCEYE MARUZ KALDI'

İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Amini'nin komaya girmesinin ardından İçişleri Bakanı Ahmad Vahidi'ye resmi soruşturma emri vermişti.
Reformist politikacı Mahmoud Sadeghi olayın açıklığa kavuşturulmasını istedi.

Sosyal medyada Amini'nin ahlak polisi tarafından dövüldüğü ve işkenceye maruz kaldığı, bu nedenle komaya girdiği yazıldı. Ülkedeki başörtüsü zorunluluğu protesto edildi.

POLİS İDDİALARI REDDETTİ

IranWire haber sitesi Amini'nin gözaltı sırasında yanında olan erkek kardeşi Kiarash'ın açıklamalarını yayımladı.

Kiarash'ın anlattığına göre, kız kardeşiyle birlikte otoyol kenarındayken ahlak polisi aracı yanlarında durdu ve Amini'yi gözaltına aldı. Ona, kız kardeşinin bir saatlik "eğitimden" sonra salıverileceği söylendi.

'HİÇBİR HASTALIĞI YOKTU'

Amini'nin ailesi, kızlarının sağlıklı bir kadın olduğunu ve aniden kalp sorunu yaşamasına sebep olacak hiçbir hastalığının bulunmadığını söyledi.
İran'da birkaç aydır başörtüsü protestoları devam ediyor, eylemciler başörtüsü takmayı reddediyordu.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin