'PKK ile barış görüşmelerinde düğüm çözüldü'

FT, İmralı heyetine "yeşil ışık" yakılmasının, özlü müzakere beklentilerini artırdığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
'PKK ile barış görüşmelerinde düğüm çözüldü'

Türk hükümetinin İmralı gidecek olan heyete "yeşil ışık" yakması, "PKK ile barış görüşmeleri konusundaki düğüm çözüldü" yorumlarına yol açtı.



İngiliz Financial Times gazetesi, Adalet Bakanlığı'nın yeni İmralı heyetine onay vermesini "Türkiye hükümeti ve Kürt muhatapları, barış görüşmeleri ile ilgili uzun bir süre devam eden düğümü çözdü, bu da son 30 yılda 35 bin kişinin hayatını kaydettiği bir ihtilafın çözümlenmesine yönelik özlü müzakerelerin yakında başlayabileceği beklentilerini artırdı" sözleri ile değerlendirdi.



-"ÖCALAN KABUL EDİLEBİLİR İSİMLERİ ÖNEREREK DÜĞÜMÜ ÇÖZDÜ"-



Ankara'nın gözleri, çatışmaları durdurmaya yönelik bir adım açıklaması için Öcalan'da iken birçok Kürdün Öcalan'ın Kürt hareketinin diğer bazı kısımlarıyla koordine etmesi gerektiğini savunduklarını kaydeden gazete, şunları da yazdı:



"Türk Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan, haftalarca Kürt yanlısı Barış ve Demokrasi Partisi'nce önerilen isimlere itiraz etmişti. Bu hafta ise, Sayın Erdoğan'ın "beklentileri tatmin etti' diyerek tutumunu övdüğü Öcalan, başbakanın kabul edilebilir bulduğu isimleri önererek düğümü çözdü."



-"MÜZAKERELER, ZORLU YOL İLE KARŞI KARŞIYA"-



Buna karşın analizde birçok yorumcunun müzakerelerin, "ihtilafın uzun yıllardır devam etmesi ve Erdoğan'ın, kendisine daha çok yetki verebilecek yeni bir anayasa konusundaki daha geniş bir uzlaşının bir parçası olarak bir anlaşma yapma istemesi nedeniyle de zorlu bir yol ile karşı karşıya bulunduğu" öne sürüldü.



-"BEKLENEN ENGELLERİN İŞARETLERİ-



İngiliz gazetesi, beklenen engellerin işaretleri olarak da, yeni bir anketin halkın yüzde 55'inin terör ile ilgili müzakerelere karşı çıkmasını, Kürt heyetine karşı Karadeniz'de düzenlenen şiddetli gösterileri ve Türk savaş uçaklarının Kuzey Irak'taki PKK mevzilerini bombalamayı sürdürmesini gösterdi. 



Ancak bir Türk uzmanına atfen Türk hükümetinin Öcalan ile bir uzlaşıyı, Türkiye etrafında olup bitenler nedeniyle de aradığı görüşünün yansıtıldığı analizde "Ankara'nın İran, Irak ve Suriye ile ilişkileri kötüleşirken bazı Türk yetkilileri, Tahran'ı PKK'ya yardım etmekle suçladılar" ifadeleri yer aldı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin