Piyasaların beklediği faiz kararı belli oldu. Fed faiz arttırdı. Altın ve dolar kuru ne olacak?

ABD Merkez Bankası Fed faiz artırma kararına gitti. Bu kararla dolar kurunun güçlenmesi ve rekor kıran altında duraklama yaşanması bekleniyor. Bitcoin piyasasının da faiz kararına negatif yönde yansıyacağı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol
Piyasaların beklediği faiz kararı belli oldu. Fed faiz arttırdı. Altın ve dolar kuru ne olacak?

Piyasaların beklediği Fed faiz kararı açıklandı. Fed faizi 50 baz puan artırdı. Fed politika faizini 50 baz puan artışla yüzde 4,25-4,50 aralığına çıkardı. Bu kararla dolar kurunun güçlenmesi ve rekor kıran altında duraklama yaşanması bekleniyor. Bitcoin piyasının da faiz kararına negatif yönde yansıyacağı belirtildi.

Fed 50 baz puanlık faiz artışıyla 75 baz puanlık faiz artışı serisinin ardından sıkılaşma temposunu yavaşlatmış oldu.

Fed'in son faiz artışıyla politika faizi 2007 yılından bu yana en yüksek seviyeye çıktı.

Faiz kararı oybirliği ile alındı.

Faiz kararıyla birlikte Fed yetkililerinin para politikası patikasındaki beklentilerini ortaya koyan noktasal tahminleri de yayımlandı. Buna göre yetkililer gelecek yıl sonunda politika faizinin yüzde 5,1 seviyesinde gerçekleşeceğini öngördü. 2024 için beklenti ise daha önceki beklentilere kıyasla artırılarak yüzde 4,1 seviyesinde belirlendi.

Noktasal grafik ile birlikte Fed'in gelecek ekonomik projeksiyonları da kamuoyunun dikkatine sunuldu.

Buna göre 2022 büyüme beklentisi yüzde 0,2'den yüzde 0,5 seviyesine yükseltilirken, 2023 yılına ilişkin beklentinde ise aşağı yönlü revizyon yapıldı. Buna göre 2023 yılına ilişkin büyüme beklentisi yüzde 1,2'den yüzde 0,5 seviyesine çekildi.

Benzer revizyon işsizlik beklentisinde de gerçekleşti. Eylül'de 2022 işsizlik beklentisini yüzde 3,8 olarak belirleyen yetkililer Aralık projeksiyonlarında 2022'de işsizliğin yüzde 3,7 olacağını öngördü. 2023 işsizlik beklentisi ise yüzde 4,4'ten yüzde 4,6 seviyesine çıkarıldı.

Fed'in takip ettiği enflasyon göstergelerine ilişkin beklentilerde yukarı yönlü revizyonlar dikkat çekti. PCE enflasyonu beklentisi 2022 için yüzde 5,4'ten yüzde 5,6'ya; 2023 için yüzde 2,8'den yüzde 3,1'e yükseltildi.

Enflasyonda yavaşlama sinyalleri

ABD'de son gelen enflasyon verileri fiyat artışlarında ivmenin yavaşladığına işaret etmişti. Ülkede Kasım ayında enflasyon yüzde 7,1 ile piyasa beklentilerinin de altında kalmıştı.

ABD'de enflasyon enerji maliyetlerindeki gerilemenin artan gıda maliyetlerini dengelemesiyle Kasım'da yavaşladı. Çalışma Bakanlığı'nın verilerine göre tüketici fiyat endeksi (TÜFE) aylık yüzde 0,1 ile tahminlerin altında kaldı.

Bloomberg'in anketine katılan ekonomistlerin medyan tahmini aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 7,3 artıştı.

Çekirdek enflasyon bu dönemde aylık bazda yüzde 0,2 yıllık bazda yüzde 6 artarak tahminlerin altında gerçekleşti. Beklenti aylık yüzde 0,3, yıllık yüzde 6,1 artıştı. Çekirdek enflasyon böylece aylık bazda bir yıldan uzun sürenin en düşük artışını kaydetti.

Enerji fiyatları yüzde 1,6 düşerken gıda fiyatları yüzde 0,5 yükseldi.

 POWELL’IN KONUŞMASI

Fed kararının ardından Başkan Jerome Powell kameraların karşısına geçti. Powell’ın konuşmasının satırbaşları şöyle:

“Fiyat istikrarını sağlamak, sıkı para politikamızı bir miktar daha sürdürmemizi gerektirecek.
Enflasyon yüzde 2’lik hedefimizin çok üzerinde. Enflasyon verilerinin ekim ve kasımdaki durumu bize aylık fiyat artış ivmesinde azalmaya işaret ediyor ancak elimizde enflasyonun kalıcı bir şekilde aşağı gittiğine dair kanıt olması gerekiyor.

Yüksek enflasyon ciddi zorluklar ortaya koyuyor. Özellikle ulaşım gibi, konut gibi, temel gıda gibi konularda sıkıntı yaratıyor. Yüzde 2’lik enflasyon hedefine ulaşmayı çok önemli görüyoruz.

Ekim ve Kasım ayı rakamları enflasyon hızında memnun edici düşüşü gösterdi ancak enflasyon için riskler yukarı yönlü. Para politikası komitesi de enflasyona yönelik riskleri yukarı yönlü görmeye devam ediyor. Para politikasında erken gevşemeden kaçınacağız.

Bu yıl boyunca ilerlerken enflasyonun ne kadar güçlü ve kalıcı arttığını gördük. Yıl boyunca 425 baz puanlık bir artış yaptık. Ne kadar hızlı gittiğimiz önemli değil, nihai seviye bu seviyede ne kadar kalacağımız önemli.

Faiz nereye kadar çıkacak sorusunun cevabı enflasyondaki gidişata ve bizim sıkı para politikası uygulayıp uygulamadığımıza bağlı olacak. Ne kadar burada kalacağız sorusunun cevabını da enflasyon seviyesine bakarak vereceğiz.”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin