Piyasaları sallayacak faiz kararı. Fed Başkanı Powell’dan faiz sinyali... Fed'in faiz kararı dolar kurunu vuracak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, merakla beklenen Jackson Hole konuşmasında faiz kararı ile ilgili ip uçları verdi. Powell, yüksek enflasyona karşı faiz artırımına devam edeceklerinin mesajını verdi. Fed'in faiz kararı ile birlikte dolar kurunun hareketlenmesi bekleniyor. Powell’ın konuşması sonrasında ABD borsalarında sert kayıplar görülürken, altının ons fiyatı da 1755 dolardan 1740 doların altına geriledi, dolar ise güçlendi.

Google Haberlere Abone ol
Piyasaları sallayacak faiz kararı. Fed Başkanı Powell’dan faiz sinyali... Fed'in faiz kararı dolar kurunu vuracak

ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell, tüm dünyanın merakla beklediği Jackson Hole konuşmasını yaptı.

Jerome Powell’ın para politikasını erken gevşetmeye karşı uyarmasının ardından tahvil getirileri yükselirken hisse senetleri sert düştü. Piyasa Powell’ın konuşmasını görece şahin olarak yorumladı.

Powell’ın “Tarih para politikasında erken gevşemenin risklerine karşı uyarıyor” sözleri ve büyümenin faiz artışlarına paralel olarak düşeceği yönündeki mesajları dikkat çekti.

ABD’de haziranda yüzde 9,1 ile 40 yılın zirvesini gören yıllık tüketici enflasyonu, temmuzda yüzde 8,5’e gerilemişti.

‘BİRAZ SIKINTI YAŞANACAK’

Powell, enflasyon kontrol altına alınana kadar ABD ekonomisinin “bir süre daha” sıkı para politikasına ihtiyaç duyduğunu belirterek, bunun büyümede yavaşlama, daha zayıf işgücü piyasası ve hanelerle işletmeler için “biraz sıkıntı” manasına geldiğini söyledi.

Jackson Hole konferansındaki konuşmasında Powell, Fed’in 20-21 Eylül’deki para politikası toplantısında faizi ne kadar artırabileceği konusunda bir ipucu vermedi. Piyasanın faiz artışı beklentisi 50 ile 75 baz puan arasında değişmekte.

Powell, faiz artırımının ne oranda yapılacağının “açıklanacak verilerin tümüne ve değişen görünüme bağlı olacağını” belirtti.

Powell’ın konuşmasından satır başları şöyle:

– Fiyat istikrarı olmadan ekonomi hiç kimseye yaramaz. Fiyat istikrarını yeniden tesis etmenin bir süre için sınırlayıcı bir politikayı devam ettirmeyi gerektirmesi büyük olasılık.

– Fiyat istikrarını yenide tesis etmek biraz zaman alacak. İş gücü piyasalarında bir miktar yumuşama görülmesi, hane halklarının bir acı çekmeleri büyük olasılık.

– Enflasyonu azaltmak trendinde altında büyüme getirecektir. Yavaş büyüme enflasyonu aşağı getirecektir ama hane halkı ve işletmeler zorluk yaşayacaktır.

– Fed, duruşunu işini bitirene kadar devam ettirmeli. Eylül toplantısında faiz artırımı kararı tamamen temmuz toplantısı sonrası gelen verilere bağlı olacak.

– Temmuz ayı enflasyon okumalarını memnuniyetle karşıladık, ancak bizim ihtiyacımız olan enflasyonun aşağı doğru gittiğine güven. Enflasyon ne kadar uzun süre yüksek kalır ise, kemikleşmesi olasılığı o kadar artar.

– Merkez bankalarının ana sorumluluğu enflasyonu düşürmek. Uzun vadeli enflasyon bekleyişleri iyi çıpalanmış görünüyor.

– Tarih para politikasında erken gevşemenin risklerine karşı uyarıyor.

BORSA VE ALTIN DÜŞTÜ, DOLAR GÜÇLENDİ

Powell’ın konuşması sonrasında ABD borsalarında sert kayıplar görülürken, altının ons fiyatı da 1755 dolardan 1740 doların altına geriledi.

Konuşmasında 107,8 seviyelerinde olan dolar endeksi de konuşma sonrasında 108,3 seviyelerine yükseldi.

Gün içinde sert yükseliş görülen Borsa İstanbul’da da BIST 100 ve bankacılık endeksi de konuşma sonrasında eksiye geçti.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin