Piyasadaki çikolatalar için acil uyarı geldi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek'ten çikolata sevenlere önemli uyarı: Alerji testi yapın

Yediden yetmişe herkesin sevdiği ve tükettiği çikolatayla ilgili uzmanından çok önemli ve acil bir uyarı geldi. Piyasadaki çikolatalarla ilgili bilgi veren İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek, alerji uyarısı yaptı ve mide bulantısı, kusma veya mide ekşimesi, İshal, hazımsızlık, gaz veya şişkinlik ile sinirlilik hali için test yapılmasını istedi. İşte uzmanından çikolata alerjisi uyarıyla ilgili çok önemli bilgiler.

Google Haberlere Abone ol
Piyasadaki çikolatalar için acil uyarı geldi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek'ten çikolata sevenlere önemli uyarı: Alerji testi yapın

Çikolata ve içindeki etken maddelerin çikolata alerjisine sebep olabileceğini belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek, piyasadaki çikolataların büyük çoğunluğu süt tozu, fındık, fıstık, üzüm, yumurta, soya, buğday gibi farklı alerjen içerikleri de barındırır. Çikolataya alerjisi olan bir kişinin bağışıklık sistemi etkilenir ve vücudundaki antikorlar alerji ile savaşmak için harekete geçer. Çikolata alerjisi genellikle gıda alımından birkaç dakika sonra ortaya çıkar ve doğru tıbbi müdahale ile etkileri 24 saat içerisinde tamamen düzelebilir” dedi.

“Anafilaksi, alerjinin en şiddetli belirtisidir ve acil tıbbi müdahale yapılmadığı takdirde ölümcül sonuçları olabilir” diyen Uzm. Dr. Deniz Şimşek, “Anafilaksi durumunda yaygın olarak nefes darlığı, ağız, dudak, dil, boğaz veya yüzde aşırı şişme, şiddetli kramplar ve karın ağrısı, dışkıda anormallik, kas güçsüzlüğü, hızlı kalp atışı, düşük tansiyon, bayılma ve bilinç kaybı gibi ciddi belirtiler görülür. Anafilaksi yaşanması durumunda en yakın sağlık kuruluşu ile iletişime geçilmelidir.

Piyasadaki çikolatalar için acil uyarı geldi. İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek'ten çikolata sevenlere önemli uyarı: Alerji testi yapın

EN GÜVENİLİR YOLU TEST YAPTIRMAK

Alerjinin tespitine yönelik de açıklamalarda bulunan Uzm. Dr. Deniz Şimşek, “Alerji uzmanı kan testiyle, deri prick testiyle veya eliminasyon diyeti yöntemi ile çikolata alerjisi teşhisini koyabilir. Çikolata alerjisini kan testi yaparak tespit etme yönteminde bağışıklık sisteminin belirli bir alerjene tepki olarak geliştirdiği bir antikor olan İmmünoglobulin E (IgE) ölçülür. Deri prick testinde doktor steril ortamda cilde ufak kesikler açar ve bu bölgeye alerjeni sürer. Cildin verdiği reaksiyona göre alerji olup olmadığını belirler. Eliminasyon diyetinde ise alerjen olduğu düşünülen gıda bir süreliğine tüketilmez. Hastanın belirtileri gözlemlenir ve alerji teşhisi konur” açıklamasında bulundu.

 İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Deniz Şimşek, çikolata intoleransı kaynaklı belirtileri sıraladı:

 Mide bulantısı, kusma veya mide ekşimesi

 İshal

 Hazımsızlık, gaz veya şişkinlik

 Sinirlilik.

 ÇİKOLATA ALERJİSİ TEDAVİSİ UZMAN DOKTOR İLE PLANLANMALI

Şimşek, “Çikolata alerjisinin bilinen kesin bir tedavisi yoktur ancak kontrol altına alınabilir. Çikolata alerjisi semptomlarının çoğu antihistaminiklerle tedavi edilir. Alerji tedavilerinde en iyi sonuç alerjenden uzak durulması ile mümkündür” ifadelerini kullandı. DHA

Çikolatanın Faydaları Nelerdir?

Kakao, içeriğindeki ‘anandamine’ adlı madde sayesinde sinir sistemini uyararak gevşeme ve rahatlama sağlıyor, pozitif düşünmeye yönlendiriyor.

Ayrıca aşık olduğumuz zaman beynin salgıladığı moleküle çok benzeyen bir madde üreterek, mutluluk veriyor. 

Çikolatanın ana maddesi olan kakao, flavonoid kaynağı. Antioksidan etkili  bu madde, yaşlanmayı geciktiriyor.

Çikolatada bulunan bir madde damarlardaki duvar içi sertleşmeyi önleyerek damar tıkanıklığını en aza indirgiyor.

Diyet uzmanlarının yaptığı bir araştırmaya göre günde 16 gram çikolata yemek bu hastalıklara yakalanma riskini ortadan kaldırıyor.

Çikolatanın içeriğindeki kateşin adlı madde güçlü antioksidanlar içeriyor. Harvard Üniversitesi araştırmacılarına göre çok sık çikolata yiyenler, yemeyenlere oranla ortalama bir yıl daha fazla yaşıyor.

Çikolatada bulunan tanin, flor ve fosfat gibi maddeler dişlerin çürümesini önlüyor. Japonya’da Osaka Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre kakao, diş çürüklerini önlemede en yetenekli diş macunlarından bile daha etkili.

Çikolata potasyum ile tansiyonu dengeliyor, fosfor ile sinir sistemini uyarıyor, demir ile anemi riskini azaltıyor.

Çikolatada bulunan bioflavonoid adlı madde kan dolaşımını hızlandırarak damar içi duvarlarının elastik olmasını sağlıyor ve kılcal damarların çatlamasını önlüyor.

Çikolatada bulunan az miktar kolesterol, sağlığımız için zararlı değil. Aksine kakao yağı kötü kolesterolü düşürüyor. Bitter çikolata kolesterol içermiyor.

Çikolatanın insana moral vermesinin, insanı mutlu etmesinin bir başka nedeni de, ‘endorfinler’in salgılanmasına neden olması. ‘Endorfinler’, beyinde bulunan doğal uyutuculardır. Dolayısıyla ağrıyı da azaltma etkisi var.

Çikolata depresyonu hafifleten mutluluk hormonu ‘serotonin’in düzeyini de yükseltiyor. Adet dönemine yakın, kadınlarda ‘serotonin’ hormonunun düzeyi oldukça düşüyor. Çikolata bu hormonun düzeyini yükselttiği için depresyona da iyi geliyor. Bu nedenle doktorların reçetelerinde de yer alıyor.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin