Pirelli Takvimi'nin 50. yıl çekimlerinden kareler gün yüzüne çıktı!

Takvimin özel çekimi dünyaca ünlü fotoğrafçıları ve modelleri ile adından sıkça söz ettirecek.

Google Haberlere Abone ol
Pirelli Takvimi'nin 50. yıl çekimlerinden kareler gün yüzüne çıktı!

Her yıl dünyada merakla beklenen Pirelli Takvimi’nin 50. yıl özel çekimi dünyaca ünlü fotoğrafçıları ve modelleri ile adından sıkça söz ettirecek. Patrick Demarchelier ve Peter Lindbergh’in New York’ta gerçekleştirdiği çekimlerde Miranda Kerr, Helena Christensen, Karolina Kurkova, Alessandra Ambrosio, Alek Wek ve İsabeli Fontana gibi dünyaca ünlü modeller objektiflerin karşısına geçti. 



İlki 1964 yılında yayımlanan Pirelli Takvimi, takvimin tarihçesi boyunca yer almış birbirinden ünlü modelleri bir araya getirerek 50. yılını özel bir çekimle taçlandırdı. 50.yıl şerefine gerçekleştirilen çekimde Pirelli takvimlerinde bugüne kadar boy gösteren podyumların en popüler isimleri yer aldı. The Cal olarak anılan ünlü takvimin 50. yıl özel çekimlerini, Peter Lindbergh ve Patrick Demarchelier gerçekleştirdi. 



Pirelli Takvimi’nin ilk baskısı ile birlikte, ünlü sanat yönetmeni Derek Forsyth’in önderliğinde, The Beatles’ın fotoğrafçısı Robert Freeman ve İngiliz Pirelli UK Limited şirketinin ortak çalışması sonucu, moda ve göz kamaştırıcılığın ötesinde sanatsal ve kültürel değerlere sahip, ayrıcalıklı ve arınmış bir efsane doğmuş oldu.  

50. yıla özel çekilen Pirelli Takvimi’nin modelleri, podyumun ve Pirelli Takvimi’nin altı ünlü isminden oluşuyor. New York'ta gerçekleştirilen çekimler, Miranda Kerr, İsabeli Fontana, Karolina Kurkova, Helena Christensen, Alek Wek ve Alessandra Ambrosio’nun modelliğinde gerçekleştirildi. 



New York’ta gerçekleştirilen çekimlerde poz veren modeller; Karolina Kurkova: 2003 ve 2004, Isabeli Fontana: 2003, 2005, 2009, 2011, 2012 ve 2013, Alessandra Ambrosio: 2003, Miranda Kerr: 2010, Alek Wek: 1999, 2000,2004, Helena Christensen ise 1994 yıllarında Pirelli Takvim’i için objektif karşısına geçmişti. Pirelli Takvimi’nde, daha önce yer alan modellerin kamera karşısına geçmesi ve çekimde siyah beyaz tonlara da yer verilmesi 50.yıla özel yapılan çekim geçmişe vurgu niteliği taşıyor.  



Ressam hisleri ile Peter Linderbergh 



23 Kasım 1944 Lissa doğumlu fotoğrafçı, Paris, New York ve Arles’te yaşıyor. 1980’den beri dünya moda sektöründe en çok tartışılan yorumcularından biri. Fotoğrafları siyah-beyaz olup fotoğtaf dilini erken Almanya sinemasından ve 1920’lerin serbest dansından almıştır. 18 yaşına geldiğinde İsviçre’ye taşınmış, 8 ay sonra Luzern’den Berlin’e gitmiştir. Güzel sanatlar Akademisinde akşam derslerine katılmıştır. Vincent Van Gogh’u idol almış ve otostop çekerek Arles’e gitmiştir. Birkaç ay sonra İspanya’ya ve Fas’a kadar devam etmiş, bu seyahat kendisinin 2 yılını aldı.



Almanya’ya döndüğünde, Krefeld Sanat Okul’unda serbest ressamlık bölümünü bitirdi. Öğrencilik yıllarında, ilk sergisini Denise René/ Hans Mayer’de açtı. Konsept Sanatı kendi sanatını etkiledi. 1971’de ilgisini fotoğrafçılığa çevirdi. 2 yıl boyunca Düsseldorf’ta Hans Lux’un asistanı olarak çalıştı.



Doğal ve şaşırtıcı fotoğraflarıyla adından söz ettiren Patrick Demarchelier



Fotoğrafçı, Patrick Demarchelier’in fotoğrafları genellikle doğal ve şaşırtıcıdır. Güzelliğin ve kültürün en güçlü simgeleri bile doğal bir canlılık içindedir. Diana’nın oğullarıyla birlikte çekilen  portresi büyük ihtimalle Patrick’in en çok tanınan fotoğrafları arasında. Bu fotoğraf, Diana’nın “halkın prensesi” olarak tanınmasına yardımcı oldu.



Demarchelier’in fotoğrafları, 30 yıldan fazla zamandır Amerikan, Fransız ve İngiliz Vogue dergileri dahil olmak üzere, büyük moda dergilerinin tanımlanmasına yardım etti. Aynı zamanda, Chanel, Yves Saint Laurent, Louis Vuitton, Dior, Calvin Klein, Gianfranco Ferré, Armani, Max Mara, Moschino, L’Oréal, Pirelli ve Tiffany gibi ünlü müşterileri için reklam fotoğrafları da yarattı. İlk kitabı, Patrick Demarchelier: Moda Fotoğrafçılığı, 1989 yılında yayımlanmış ve FORMS, Photographs ve Exposing Elegance yayınları tarafından takip edildi. 2008 sonbaharı, Demarchelier’in 400 eseri, Paris’teki Le Petit Palais Güzel Sanatlar Müzesi’nde sanatseverlerle buluştu. 2011’de son kitabı, Dior Couture yayımlandı.



Karolina Kurkova 

Fotoğraf çekimi Bruce Weber tarafından yapılan 2003 Pirelli Takvimi’nde yer aldı. 2004 Pirelli Takviminde ise Nick Knight tarafından çekimleri yapılan karelerde yer aldı.  Son, gerçek süper modellerden sayılan, Çek güzel, moda ve eğlence sektöründe son yıllarda bir ikon haline geldi. En çok satan moda dergilerinin kapak sayfalarında ve sayısız moda kampanyalarında yer aldı. Ünlü bir filmde başrolü paylaştı. Fashion Tv’de yer alarak yeteneğini bir üst basamağa taşıdı. Yakın zamanda, Kurkova diğer supermodel Naomi Campbell ve Coco Rocha’ya katıldı ve Oxygen Reality dizisi, The Face’de koçluk yaptı. 



İsabeli Fontana 

2003’te Bruce Weber, 2005’te Patrick Demarchelier, 2009’da Peter Beard, 2011’de Karl Lagerfeld, 2012’de Mario Sorrenti, 2013’de Steve McCurry ile Pirelli Takvimi için objektiflerin karşısına geçti. 

 

Isabelli Fontana, dünya çapındaki tüm moda dergilerinde yer aldı ve sektördeki editörlerin, tasarımcıların ve fotoğrafçıların gözdesi oldu. 



Alessandra Ambrosio

2003 Pirelli Takvimi’nde Bruce Weber’in objektifine poz verdi.  Dünyada en çok tanınan süper modeller arasında yer alan, çok yönlü ve yetenekli bir kariyere sahip olan Alessandra Ambrosio aktivist, dünyaca ünlü bir moda marka temsilcisi ve konuşmacı olması gibi işlere imza attı.  90’ların sonunda Brezilya akını ile Alessandra dünya çapında tanınan bir model konumuna yükseldi. Çarpıcı güzelliğiyle uluslar arası şöhret kazanmış ve adını Mod-els.com da ‘İkonik’ modeller listesine yazdırmayı başarmıştır. Dünyadaki Love, Vogue, Harper’s Bazaar, Cosmopolitan, Elle, Rolling Stone, GQ, Glamour ve Marie Claire gibi prestijli dergilerde 70’ten fazla dergi kapağında yer aldı.



Miranda Kerr

2010 Pirelli Takvimi’nde Terry Richardson ile çalıştı. Miranda Kerr Avustralya’nın Gunnedah şehrinde doğdu. 1997’de Dolly/Impulse Modellik Yarışmasını kazandıktan sonra modelliğe başladı. Bu başarısı medyanın ilgisini çekti ve aranan yüz oldu. Fakat, modelliğe tam anlamıyla başlayabilmek için lisenin bitişini bekledi. Modelliği kariyer olarak seçmeden önce, beslenme ve sağlıklı psikoloji alanında eğitim veren Doğal Yaşam Akademisi’ne gitti.



Alek Wek

1999 Pirelli Takvimi’nde fotoğrafçı Herb Ritts, 2000 Pirelli Takviminde fotoğrafçı Annie Leibovitz, 2004 Pirelli Takviminde fotoğrafçı Nick Knight ile yer aldı.

Elle dergisi koyu tenli, Sudanlı model Alek Wek’i Kasım 1997 kapak sayfasında yer vermekle büyük risk aldı. Fakat sonuç olağanüstüydü. Okuyuculardan ve editörlerden sayısız mektup alındı, insanlar farklı standartlarda güzelliği moda sektöründe görmekten büyük mutluluk duydu. Daha sonradan, Oprah kendi showunda Alek’ten bahsetti: “Eğer ben büyüme çağındayken sen bir derginin kapağında yer almış olsaydın, şimdiki benliğim çok daha farklı bir noktada olurdu.”



Helena Christensen 

Herb Ritts’in fotoğrafçılığıyla 1994 Pirelli Takvimi’nde yer aldı.  Dünya çapında öncü modellerden biri sayılan, Helena Christensen, sektörde çok çeşitli bir kariyere sahip. Anne, fotoğrafçı, girişimci ve çevresel eylemci olan Christensen’ın eşi benzeri olmayan bir kariyer hayatı var. Çok sayıda Elle UK dergisinin kapağında yer almasıyla modada onurlandırılmış, ID dergisinde model olmuş, Vogue İspanya ve Elle Brezilya kendilerini tamamen Christensen’a adamışlardır.





FOTOĞRAFÇILAR VE MEKANLAR



1964    Robert Freeman - Mayorka 

1965    Brian Duffy - Güney Fransa

1966    Peter Knapp - Al Hoceima, Fas

1967    Yayınlanmadı

1968    Harry Peccinotti - Tunus

1969    Harry Peccinotti - Big Sur, Kaliforniya

1970    Francis Giacobetti - Paradise Island, Bahamalar

1971    Francis Giacobetti - Jamaika 

1972    Sarah Moon - Villa Les Tilleuls, Paris

1973    Allen Jones - Londra

1974    Hans Feurer - Şeyseller 

1975-1983    Yayınlanmadı

1984    Uwe Ommer - Bahamalar

1985    Norman Parkinson - Edinburgh, İskoçya

1986    Bert Stern - Cotswolds, İngiltere

1987    Terence Donovan - Bath, İngiltere

1988    Barry Lategan - Londra

1989    Joyce Tennyson - Polaroid stüdyoları, New York

1990    Arthur Elgort - Seville, İspanya

1991    Clive Arrowsmith - Fransa

1992    Clive Arrowsmith - Almeria, İspanya

1993    John Claridge - Şeyseller

1994    Herb Ritts - Paradise Island, Bahamalar

1995    Richard Avedon - New York

1996    Peter Lindberg - El Mirage, Kaliforniya

1997    Richard Avedon - New York

1998    Bruce Weber - Miami

1999    Herb Ritts - Los Angeles

2000    Annie Leibovitz - Rhinebeck, N. New York

2001    Mario Testino - Napoli, İtalya

2002    Peter Lindbergh - Los Angeles

2003    Bruce Weber - Güney İtalya

2004    Nick Knight - Londra

2005    Patrick Demarchelier - Rio de Janeiro

2006    Mert ve Marcus - Cap d’ Antibes, Fransa

2007    Inez ve Vinoodh - Kaliforniya

2008    Patrick Demarchelier - Şangay, Çin

2009    Peter Beard - Abu Camp/Jack’s Camp Botswana

2010    Terry Richardson – Brezilya

2011    Karl Lagerfeld – Paris

2012    Mario Sorenti – Korsika

2013    Steve McCurry – Rio de Janeiro.






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin