Peynir ve süt tüketenler aman dikkat. Uzman isimden uyarı geldi. Yaz aylarında peynir tüketenlere acil uyarı

Yüksek protein kaynağı olmaları ve sağlık saçtığı için bolca tükettiğimiz süt ve peynirdeki büyük bir tehlike ortaya çıktı. Brucella denen bu hastalık, sağlıklı besinleri mahvediyor. Dr. Hividar Altan, peynir ve sütteki ’brusella’ tehlikesine dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Peynir ve süt tüketenler aman dikkat. Uzman isimden uyarı geldi. Yaz aylarında peynir tüketenlere acil uyarı

Yüksek protein kaynağı olan süt ve onun ürünü olan peynir, kahvaltıların ve tüm öğünlerin vazgeçilmezi haline geldi.

Çocuktan büyüğe sağlıklı kemik ve zeka gelişimi için tükettiğimiz bu sağlıklı besinleri mahveden tek bir şey var ki o da brucella denen hastalık. Peki nedir bu hastalık? 

Brucella hastalığının süt, süt mamulleri ve hayvanlardan bulaştığını belirten Enfeksiyon Hastalıkları ve Kronik Mikrobiyoloji Uzmanı Dr. Hividar Altan, özellikle yaz aylarında taze peynirin tüketilmesi konusunda yurttaşları daha dikkatli olmaları konusunda uyardı.

NE YAPMALI? 

Hastalığın mikrobu taşıyan hayvanın etinden ve sütünden bulaştığının altını çizen Hividar Altan, hastalığın tedavisinin mümkün olduğuna dikkat çekerek, "Bu hastalıktan korunmak için özellikle peynir yaparken sütün iyice kaynatılıp pastörize edilmesi gerekir. Ayrıca yapılan peynir tuz oranına göre 5-6 ay bekletilmeli, etler de iyice pişirilmelidir. Bunun yanında peynir üreticilerinin sütü iyice pastörize edip, ondan sonra peynir yapmaları gerekmektedir." ifadelerini kullandı. 

HASTALIK KISA SÜREDE KENDİSİNİ GÖSTERİYOR

Bu kurallara uyulduğu zaman brucella hastalığına kolay kolay yakalanılmayacağını söyleyen Altan, "Hastalık mikrobunu kapan bir hasta kısa bir süre içerisinde etkilerini görür. Hastalık ateş, gece terlemesi ve genel vücut ağrıları, eklem ağrıları, halsizlik ve iştahsızlık gibi belirtiler gösterir" dedi.

Dr. Hividar Altan, brusellanın hayvanlardan insanlara geçebilen bir bakteri türü olduğunu belirterek, "Brusella hastalığı özellikle sığır, koyun, keçi gibi bölgemizde de sıklıkla yetiştirilen hayvanlardan insanlara bulaşan bir hastalıktır." şeklinde konuştu.

BRUCELLA HASTALIĞI NASIL BULAŞIR?
Brucella hastalığının bulaşma yolunu açıklayan Dr. Hividar Altan, "Öncelikle enfekte hayvanlardan elde ettiğimiz pastörize edilmemiş süt ve bu sütten elde edilmiş süt ürünlerinden bulaşmaktadır. Bizim de bölgemizde sıklıkla bulaş yolu budur. Ayrıca az pişmiş etten de bulaş saptanmaktadır. Özellikle hayvancılıkla uğraşan kişilerdeki ciltte sıyrık, kesik gibi açık yaralardan enfekte hayvana direkt dokunmakla da bulaşmaktadır. İnsandan insana bulaş çok nadir saptanmakta, ama anne sütüne geçebildiği için bebeğe bulaş mümkündür. Özellikle emziren annelerde bunu saptıyoruz" dedi.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi
Etiketler peynir süt hastalık
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin