Peş peşe deprem ve fay uyarısı. '6,5 büyüklüğünde depreme hazır olun' mesajı. İşte Türkiye’deki yeni fay hatları

6 Şubat Kahrmanmaraş depremlerinin üzerinden 9 ay geçti. Deprem uzmanlarının 'Türkiye fay hattında yer alıyor' uyarıları gelmeye devam ediyor. Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Türkiye’de yeni fay hatlarının ortaya çıktığını söylerken Prof. Dr. Şener Üşümezsoy '6,5 büyüklüğünde bir deprem olabilir' diyerek uyardı. Üşümezsoy bir şehre dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Peş peşe deprem ve fay uyarısı. '6,5 büyüklüğünde depreme hazır olun' mesajı. İşte Türkiye’deki yeni fay hatları

Dokuz Eylül Üniversitesi Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi (DAUM) Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, bir konferans için geldiği Edirne’de bir konferansta yaptığı konuşmada Türkiye’de yeni faylar olduğunu açıkladı.

Erzincan’da 1939 yılında yaşanan depremin ardından ülke genelinde hareketli bir deprem aktivitesi gözlemlenmeye başlandığını belirten Sözbilir, bu depremlerde binlerce vatandaşın hayatını kaybettiğini dile getirdi.

Peş peşe deprem ve fay uyarısı. '6,5 büyüklüğünde depreme hazır olun' mesajı. İşte Türkiye’deki yeni fay hatları

Sözbilir, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’taki depremlerin, birkaç fayın birleşerek aynı anda kırıldığı ender depremlerden olduğuna dikkati çekti.

Türkiye’nin farklı yerlerinde depremlerin yaşanmaya devam edeceğini vurgulayan Sözbilir, şöyle devam etti:

-Türkiye’de 485’in üzerinde diri fay parçası var. Bunlar 5,5 büyüklüğünün üzerinde depremler üretebilir.

-Hemen hemen her ilimizde fay var. Yeni yapılan bilimsel çalışmalar yeni fayların olduğunu da ortaya çıkarıyor. Faylarımız sürekli artacak, hiçbir zaman azalmayacak. Denizdeki faylar da gündemde.

-Onların da haritalandırma süreci başlamış durumda. MTA ve ilgili kuruluşlar tarafından yapılıyor. Bilim insanları olarak fayları tanımak için çalışıyoruz.”

Prof. Dr. Sözbilir, depreme karşı güvenli yapılar oluşturulması gerektiğini vurguladı. Özellikle 2000 yılı öncesi yapılan binalarda sorunlar bulunduğuna işaret eden Sözbilir, şunları kaydetti:

-Bazı binalar deprem yönetmeliklerine göre, olması gerektiği gibi yapılmamış. Olması gereken yerde yapılmamış, fayların üzerinde, sıvılaşmanın olduğu yerlerde yer alıyor binalarımız.

-Dolayısıyla onların kentsel dönüşümle yıkılması ve yeniden yapılması uzun süreden beri Türkiye gündeminde.

-Bina bazında yapı stoku envanteri çıkartılmalı. Binaların depreme karşı dayanımı nasıl, bunu çok iyi ortaya koymak gerekiyor. Bunlarla ilgili yoğun bir çalışma yapılıyor.

6.5 BÜYÜKLÜĞÜNDE DEPREM

Jeofizik Mühendisi Prof. Dr. Şener Üşümezsoy, Malatya’da 6,5 büyüklüğünde bir deprem daha olabileceğine işaret etti. Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) geçtiğimiz gün Malatya’nın Pötürge ilçesinde 4,5 büyüklüğünde deprem meydan geldiğini duyurdu.

Üşümezsoy depreme ilişkin açıklamalarda bulundu. Üşümezsoy şunları kaydetti:

“Malatya Pötürge kuzeyinde olan 4.5’lik deprem 6 Şubat depreminden sonra insanları korkuttu. Aslında bu deprem Sivrice depreminin en batı ucunda kırılan faydaki bir depremdi.

O dönem sürekli Yeniçağ’da haber olarak vurguladığımız Sivrice’de fay stresini boşalttı ama Pütürge’deki kırılma yetersizdi ve bu kırılma burada ya atımı, stres boşalımını tamamlamak için buradan başlayacak ve ya burada 6.5’lik bir deprem olabilir veya güneye doğru Adıyaman’a doğru ilerleyerek Gölbaşı’dan Pazarcık’a doğru gidecek bir kırılmayı tetikleyecektir diye belirtmiştik.

Peş peşe deprem ve fay uyarısı. '6,5 büyüklüğünde depreme hazır olun' mesajı. İşte Türkiye’deki yeni fay hatları - Resim : 2

Deprem ise Pazarcık’tan başlayıp Pütürge’ye doğru uzanan yetersiz kırılan kesimlerindeki bir deprem. Bu özellikle Malatyalıların korktuğu bir deprem olarak Malatya içinde Yeşilyurt’tan geçen faydaki depremlerle bir ilgisi yoktur. O yüzden bu deprem Sivrice depreminin bir artçısıdır ve Sivrice depreminde yetersiz kırılan kesim aslında 6 Şubat Pazarcık depremini de tetikleyen bir deprem olması açısından önemlidir ama şuanda kendisi bir depremi tetiklemez."

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin