PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi?

Yayınlanan yeni genelge ile beraber 6 Eylül tarihinden itibaren aşı yaptırmak istemeyen çalışanlara haftada iki kez PCR testi yaptırma zorunluluğu getirildi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelge ile birlikte getirilen PCR testi zorunluluğu, kafalarda soru işaretlerine neden oldu. Peki PCR testi yaptırmak istemeyen çalışanlar işinden kovulabilir mi?

Google Haberlere Abone ol
PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi?

Aşı yaptırmak istemeyen kişilere zorunlu tutulan haftada iki kez PCR testi yaptırma zorunluluğu tartışmalara neden oldu. Yayınlanan genelgeye göre 6 Eylül tarihinden itibaren aşı yaptırmayan çalışanlar haftada 2 kez PCR testi olmak zorunda kalacak. Peki PCR testine tabi olan kişiler, teste itiraz edebiliyor mu? İşveren, PCR testi yaptırmak istemeyen çalışanını kovabiliyor mu? İşte detaylar…

PCR TESTİ YAPTIRMAK İSTEMEYENLERE NE OLACAK?

PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi?

Koronavirüs salgını nedeniyle birçok kişinin vefat ettiği ve hastanede tedavi gördüğü ülkemizde, binlerce kişi aşıya güvenmediği için karşı çıkıyor.

Yayınlanan yeni genelge sonrasında ise aşı olmayan çalışanlara haftada 2 kez PCR testi zorunluluğu getirildi. Bunun yanında aşı olmayan kişilerin toplu alanlara girişlerine de bazı kısıtlamalar getirildi.

PCR testi zorunluluğu ise binlerce kişi arasında tartışmalara neden oldu. Yayınlanan yeni genelgeden sonra işverenler, aşı olmayan ve olmak istemeyen çalışanlarından 6 Eylül tarihinden itibaren PCR testi talep edebilecek.

İŞVEREN PCR TESTİ İSTEMEYEBİLİR Mİ?

PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi? - Resim : 2

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nın yayınladığı genelgede bu konuyla ilgili olarak, 'zorunlu olarak haftada bir kez PCR testi yaptırmaları işyeri, işveren tarafından istenebilecek.’ Maddesi yer alıyor.

Buna göre, işverene bu zorunlu tutulmuyor. Yani isteyen işveren PCR testini zorunlu hale getirebilirken, istemeyen işverenler ise bunu yapmakla yükümlü değil.

HASTALIK GEÇİRENLERDEN TEST İSTENECEK Mİ?

PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi? - Resim : 3

Yayınlanan genelgede, koronavirüs geçiren kişilerin bağışıklık kazandığı kabul edilen süre içerisinde çalışanlar test yaptırmak zorunda değil.

İşveren, aşı olmamış ya da aşılarını tamamlamamış çalışanlarını, işyerinde karşılaşabilecekleri risk ve tedbirler konusunda yazılı olarak bilgilendirmek zorunda.

Yapılan bu bilgilendirme sonrası işveren, aşı olmayan çalışanlarına COVID-19 tanısı konması durumunda iş ve sosyal güvenlik yasası açısından karşılaşacakları sonuçları da ayrıca bildirmekle yükümlü olacak.

 

PCR TESTİ YAPTIRMAK İSTEMEYENLER İŞTEN ÇIKARTILABİLİR Mİ?

PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi? - Resim : 4

Bu konu ile ilgili olarak iki farklı görüş mevcut. Bunlardan ilki aşının zorunlu olmamasından dolayı PCR testi yaptırmak istemeyen bir çalışana da işverenin bunu zorunlu tutup sonucunda bir yaptırım uygulayamayacağı yönünde.

PCR testi yaptırmak istemeyenlere ne olacak? PCR testi yaptırmayan çalışan kovulabilir mi? - Resim : 5

Diğeri ise işverenden, test konusunda talep gelmesi halinde işçinin bu testi zorunlu olarak yaptırması gerektiğinden hem aşı olmayan hem de test yaptırmayan işçinin iş sözleşmesinin işveren tarafından hemen feshedilebileceği yönünde.

 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin