PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi?

Tüm dünyayı etkileyen koronavirüs salgını sonrasında virüsü tespit etmek için PCR testi sıkça kullanılıyor. Ülkemizde aşısız olan vatandaşlar için haftada iki kez zorunlu tutulan PCR testi ile ilgili olarak da birçok insan araştırma yapıyor. Virüsün bulaşıp bulaşmadığını tespit etmek amacıyla kullanılan PCR testi nasıl yapılır? PCR testi ücretli mi?

Google Haberlere Abone ol
PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi?

Aşı olmak istemeyen vatandaşlar için, 6 Eylül tarihi itibariyle ülkemize bazı kısıtlamalar getirildi. Buna göre tek doz aşı olanlar veya hiç aşı olmayanlar haftada iki PCR testi yaptırmak zorunda. Birçok toplu alana PCR testi ile girilmesinin kararlaştırılmasının ardından ise, testlere olan ilgi de arttı. Peki, PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi?

PCR TESTİ NEDİR?

PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi?

PCR testi, polimeraz zincir reaksiyonu ya da kısaca PCR adı verilen, laboratuvar tekniği kullanarak alınan örneklerde virüsün genetik materyalinin bulunup bulunmadığını tespit eden testin adıdır.

Söz konusu genetik materyal virüsün RNA parçalarıdır. Diğer testlerin aksine vücudun normalde ürettiği antikorları değil de, virüsün doğrudan varlığını saptamaya yönelik bir testtir. Bu sebeple alınan örnekte virüsün varlığının bulunması zorunludur.

PCR TESTİ NASIL YAPILIR?

PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi? - Resim : 2

Pcr testi, hastanın burnundan ve boğazından özel çubuklarla sürüntü yöntemi ile örnek alınarak yapılır. Alınan sürüntü örnekleri, virüs taşıma ortamı olarak da bilinen özel sıvılar içerisinde testin yapılacağı yetkili laboratuvara ulaştırılır.

Örnekler, PCR yöntemiyle incelenir ve sonuç raporu oluşturulur.

PCR TEST SONUCU NE ZAMAN ÇIKAR?

PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi? - Resim : 3

PCR testi sonuçları, testin yapıldığı yere ve yoğunluğa bağlı olarak 24 saat ile 3 gün arasında çıkabilir. PCR testlerinde iki tür uygulama bulunur. Bunlar gerçek zamanlı PCR ve hızlı sonuç veren PCR'dır.

Gerçek zamanlı PCR sonucu 1 - 3 saat içinde çıkarken, hızlı sonuçlu veren PCR’da ise 15 dakika ve 1,5 saat arasında sonuç alınabilir.

Devlet hastanelerinde uygulanan Kovid-19 testlerinin sonuçları ise 3 gün içinde e-Nabız sistemine yüklenir. E-Nabız sistemine e-Devlet şifresi ve TC kimlik numarasıyla giriş yapılabiliyor.

PCR TESTİ ÜCRETLİ Mİ?

PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi? - Resim : 4

Öğretmenler başta olmak üzere PCR testi zorunlu olan kişiler, devlet hastanelerinde ücretsiz olarak haftada iki kez PCR testi olabilir.

PCR testi ücretleri özel hastanelere göre ise değişiklik gösteriyor. Sağlık Bakanlığı, PCR test ücretini 250 lira olarak açıkladı. Bu fiyatın üzerinde test yapmak ise kanunen yasak.

PCR TESTİ NERELERDE ZORUNLU?

PCR testi nasıl yapılır? PCR test sonucu ne zaman çıkar? PCR testi ücretli mi? - Resim : 5

İki doz aşı olmayan vatandaşlar, konser, sinema ve tiyatro gibi kalabalık alanlara giriş öncesinde negatif PCR testi göstermek zorunda. Ayrıca şehirler arası ulaşımda da PCR testi uygulaması hayata geçti.

Kişi, hastalığı geçirmemiş, aşısız veya negatif PCR testi yok ise etkinliğe katılmasına müsaade edilmeyecek.

Aşısız veya hastalığı geçirmemiş kişilerin özel araç hariç uçak, otobüs, tren veya diğer toplu ulaşım araçlarıyla gerçekleştirecekleri şehirlerarası seyahatler için de negatif sonuçlu PCR testi aranacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin