Paşayeva'dan Türkiye'deki gazetecilere sitem: 'Yeterince yer almıyoruz '

Azerbaycan Milletvekili Türkiye'deki gazete ve televizyonlara sitemde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Paşayeva'dan Türkiye'deki gazetecilere sitem: 'Yeterince yer almıyoruz '

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Azerbeycan - Türkiye ilişkilerinde basına büyük görev düştüğünü, Türk televizyonlarında Azerbeycan'ın yeterince yer almadığını söyledi.

Azerbaycan Milletvekili Ganire Paşayeva, Türkiye Gazeteciler Federasyonu'nun organizasyonu ile Bakü'yü ziyaret eden Türk gazetecileri kabulünde yaptığı açıklamada, Türkiye Azerbeycan ilişkilerinin bugünkü durumunu anlattı. Azeri milletvekili Ganire Paşayeva, coğrafya üzerinde oynan oyunlara yenik düşmemek için Türk basına büyük görevler düştüğünü söyledi.



BİR MİLLET İKİ DEVLETİZ



Paşayeva, Türkiye’deki gazetecilere iki ülke ilişkileri konusunda büyük görev düşüğünü belirterek, sınırın o tarafında ya da bu tarafında olmamın önemli olmadığını iki halkın kardeş olduğunu bazı şeylerin kafalarda başlayarak değiştirmesi gerektiğini vurguladı.



Türkiye'de birçok kişi köklerini arasa ailelerinin bazı üyelerinin Azerbeycan'dan gittiğini tespit edeceklerini hatırlatan Paşayeva, gençleri birlik düşüncesiyle yetiştirmenin coğrafyada çok büyük bir güç yaratabileceğine dikkati çekti.



Uzun yıllar bu coğrafyada büyük oyunlar oynandığını da hatırlatan Paşayeva, sözlerini söyle sürdürdü, "Azerbeycan ve Türkiye bir millet iki devlettir. Biz böyle bir bilinçle yürüyoruz ve bizim düşüncemiz Türkiye'nin gücü Azerbaycan'ın gücü, Azerbeycan'ın gücü Türkiye'nin gücüdür. O yüzden, tek Azerbeycan'da değil dünyanın heryerinde yaşayan Azerbeycan kökenli insanlar, Azerbeycan Türkleri bulundukları heryerde Azerbeycan'ın menfaatlerini savudukları gibi, Azerbeycan'a bir haksızlık olduğu zaman ona karşı mücadele ettikleri gibi, Türkiye'nin de menfaatlerini herzaman savunacaklar, bir haksızlık olduğunda ona karşı olacak ki böyle haksızlık olmasın. . Türkiye'deki gençlerimiz de Azerbeycan'ı daha yakından bilecekler, tanıyacaklar, sahiplenecekler. Türkiye'deki gençler, “Azerbeycan ne kadar güçlenirse bizim gücümüzdür ve Azerbeycan'daki gençler Türkiye ne kadar güçlenirse bizim gücümüzdür" diye düşünecekler. Bizim böyle bir nesli yetişitmemiz gerekir. Bunun için de Türkiye'deki insanımız ve gençlerimiz Azerbeycan'ı daha yakından tanıması bilmesi gerekir. Çünkü tanımadan bilmeden sahiplenemezsiniz. Gençlerimiz birbirlerini iyi tanıyacaklar, tarihimizi bugünümüzü, geleceğimizi, bölgemiz üzerinde oyunan oyunları. Bu bölge zor bir bölge, dünyada bugün zor günler yaşıyoruz, zor bir bölge. Hakkımız olan yeri almamız ve bize olan hakkızlıklara karşı koyabilmemiz için birlik beraberlik ve dayanışmamız çok önemli."



GAZETECİLERİN BÜYÜK MİSYONU VAR



Bu anlamda gazetecilerin büyük bir misyonu olduğunu hatırlatan Paşayeva, "Azerbeycan'da Türkiye'nin tanınmasında en büyük misyonu gazeteler, televizyonlar gazeteciler oyunuyor. Azerbeycan'da Türkiye'yi daha iyi biliyorlar çünkü Azerbeycan'da Türk televizyonları çok seyrediliyor. Bugün gidip herhangi bir kapıyı çaldığınızda iki kapıdan birinde Türk televizyonlarını açık görebilirsiniz. Ama Türkiye'de Azerbeycan televizyonları o kadar seyredilmediği için Türkiye'de daha da çok ihtiyaç var" dedi.



Türkiye'deki televizyonlar, basın yayın organları, ajansların daha çok Azerbeycan'ın geçmişi, bugünü, ekonomisi, geleceğe bakışı, politikasıyla Azerbeycan'ı daha da doğru anlatan haber ve programlara ihtiyaç olduğunu belirten Paşayeva, sözlerine şöyle devam etti, "Birbirimizi daha iyi tanımak, öğrenmek ve işbirliği kurmak için bu işbirliği çok önemli. Bizim işbirliğimiz sadece parlamento, hükümet bazında değil, tabanın en aşağı katlarına kadar daha güçlü inmesi gerekir. Basın ve vakıflar arasında ortak projeler gerçekleştirilmeli. Özellikle medyanın altını çizmek istiyorum. Maalesef Türk televizyonlarında Azerbeycan' yeterince göremiyoruz" dedi.



TÜRKİYE'NİN MAGAZİNE DÖNÜK BİR HABER ANLAYIŞI VAR



Paşayeva'ya cevap veren Türkiye Gazeteciler Federasyonu (TGF) Genel Başkan Yardımcısı ve Alanya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Mehmet Ali Dim, de Türkiye'nin tüm medyasının Azerbeycan'ın sorunlarından haberdar olduğunu diye getirerek, "Ama şu var ki Türkiye'nin maalesef magazine dönük bir habercik anlayışı var, ne yazık ki biz her şeyi magazinleştirdiğimiz için Türkiye'nin sorunları Azerbeycan'ın sorunlarına eğilmek konusunda biraz sıkıntı yaşıyoruz. Ama geliş gidişlerimiz artıkça daha fazla bilinçlenme duyarlılık oluşacak diye düşünüyorum" şeklinde konuştu. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin