Parlamento muhabirlerinden 'kulis yasağı'na sert tepki!

TBMM'de Parlamento muhabirlerine gelen yasağa ilişkin Parlemento muhabirleri derneği açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Parlamento muhabirlerinden 'kulis yasağı'na sert tepki!

TBMM'de Parlamento muhabirlerine kulis yasağı kararı gazetecileri kızdırdı. Parlemento muhabirleri derneği yönetimi , kulislerin gazetecilere kapatılmak istenmesine tepki göstererek, ''Bizler, toplumun Meclis’teki gözü, kulağı, diliyiz...Kulisleri kapatmak, parlamento muhabirlerinin girişlerini sınırlamak parlamentoyu halka kapatmak demektir.'' açıklaması yaptı. 



PMD'nin konuyla ilgili açıklaması şöyle: 



TBMM İdare Amirlerinin Meclis’te uygulanacak yeni güvenlik önlemlerini belirlemek amacıyla  yaptığı toplantıda basın mensuplarına akşam 20:00’den sonra kulis yasağı getirilmesi 

gündeme gelmiştir. 



TBMM Başkanlık Divanı onayına sunulacak “Güvenlik Eylem Planına” AK Parti, CHP ve MHP’li  İdare Amirleri imza koymuştur.Parlamento muhabirlerine kulis sınırlaması “güvenlik eylem planı” içinde önerilmektedir.  Gazetecilerin “güvenliği tehdit eden” bir yapı olarak görülmesi son derece düşündürücüdür. Akşam 20.00’den sonra TBMM kulislerinde gazetecilerin görmesi istenmeyen, gizlenecek olan nedir o da bir başka soru işaretedir.  



Bu öneri, Meclis’te kamusal görev yapan parlamento muhabirlerinin basın özgürlüğünü engelleme riski barındırmaktadır. Parlamento muhabirleri, demokrasinin beşiği olan Meclis’t halkın haber alma hakkı adına bulunmakta ve denetim görevi yapmaktadır.



Kamusal alan olarak kabul edilen Meclis kulisleri de bu çerçevede parlamento muhabirlerinin habere ulaşmalarında önemli bir işlev görmektedir. “Güvenlik” adı altında getirilen öneri, Anayasa’nın ve Meclis İçtüzüğünün ruhuna ve basın  özgürlüğünü düzenleyen maddelerine de aykırıdır.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin