Parlamento Muhabirleri: Sansürsüz, yasaksız bir Türkiye istiyoruz!

Parlamento Muhabirleri Derneği yönetim kurulu, "Sansürsüz, yasaksız, özgür bir Türkiye" istedi.

Google Haberlere Abone ol
Parlamento Muhabirleri: Sansürsüz, yasaksız bir Türkiye istiyoruz!

105 yıl önce sansür kaldırılmadan önce memurların gazeteler basılmadan gelip provaları incelediğinin, beğenmedikleri haber ve köşe yazılarını çıkardıklarının hatırlatıldığı mesajda, "Halkın baskısı ve protestolarına direnemeyen II. Abdülhamit 24 Temmuz 1908'de meşrutiyet ilan etmek zorunda kaldı. Bunun ardından sansür memurlarının gazeteleri baskıdan önce kontrol uygulamasına son verildi. Sansür bu biçimi ile sona erse de iktidarlar medyayı denetim altında tutma arzularından hiçbir zaman vazgeçmediler" denilerek şu konuları yer verildi:



"Basın üzerinde iktidarların baskısı o günden bugüne artarak devam ediyor. Bugün de İletişim özgürlüğüne yönelik tehditler sürüyor. Baskılar arttıkça gazeteciler zarar görüyor, işini kaybediyor, kalemler yazamaz hale getiriliyor. Ancak asıl kaybeden haber alma hakkı çiğnenen vatandaşlar ve ülkenin demokrasisi oluyor.



Dünyada düşünce ve basın özgürlüğü konusunda çalışmalar yapan kuruluşların değerlendirmelerinde Türkiye her yıl listenin alt sıralarına doğru iniyor. Sansür ve oto sansür kaygı verici sinyaller veriyor. Bazı yasalar 2013 Türkiye'sinde halen ifade ve basın özgürlüğünü kısıtlayabiliyor. Çok sayıda gazeteci ceza evinde, pek çok medya kuruluşu hakkında hapis veya para cezası istemiyle açılan davalar ve soruşturma sayıları her geçen gün artıyor.



"Bugün Türkiye'de tablo iç karartıcı olsa da her şeye rağmen gazeteciler kamusal görevini yerine getirmeye, toplumun gözü, kulağı, sesi olmaya çalışıyor; halkın bilgi edinme hakkı için mücadele veriyor. Unutulmamalıdır ki; gazetecilerin olmadığı, özgürce çalıştırılmadığı, yasaklanıp, sansürlendiği toplumlarda, demokrasiden söz edilemez. Gazetecilerin susturulduğu toplumlarda sokaktaki insan 'kör, sağır ve dilsiz' demektir Gazeteciyi susturmak, işsizliğe mahkum etmek, açlıkla terbiyeye kalkışmak, hapsetmek, yasaklamak, sansürlemek sokaktaki insanın haber alma hakkının doğrudan engellenmesi anlamına gelir."



PMD yönetimi ayrıca "24 temmuzları artık bir bayram olarak" kutlanamadığını vurgulayarak mesajda son olarak "Yasaksız, sansürsüz ve özgür basın için bir kez daha sorumluları uyarmayı görev biliyoruz" dedi.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin