Papa'nın ziyaretinde bir ilk! Milyonlar izleyecek

Papa Francesco’nun Türkiye’ye düzenleyeceği üç günlük ziyarette bir ilk de yaşanacak.

Google Haberlere Abone ol
Papa'nın ziyaretinde bir ilk! Milyonlar izleyecek

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, görüşmelerinin ardından yapacakları hitapla önemli mesajlara imza atacak.



Vatikan Devleti’yle modern anlamda 1960 yılında diplomatik ilişkilerini tesis eden Türkiye’nin bugün önemli bir konuğu olacak. Katolik Hristiyanların ruhani lideri ve Vatikan Devleti Başkanı Papa Francesco, 6’ıncı yurt dışı seyahatini Türkiye’ye yapıyor. 



Aziz Petrus’tan beri seçilen papaların 266’ıncısı olan Francesco, Papalık kurumuna ev sahipliği yapan Vatikan Devleti’nin de 8’inci başkanı. 



6. Paul (1967), 2. Jean Paul (1979) ve 16. Benediktus’un ardından Türkiye Cumhuriyeti’ne gelen 4’üncü papa Francesco olurken, Türkiye’den ise Vatikan’a Cumhurbaşkanlığı seviyesinde sadece bir ziyaret gerçekleşti.



Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar, Türkiye’de 10 yıl boyunca Papalık temsilciliği yapan ve daha sonra papa seçilen Türk dostu 23. Jean’ı 1959 yılında Vatikan’da ziyaret etti. 

Papa Francesco'nunTürkiye ziyareti, 1054 yılında karşılıklı aforoz ile kesin olarak ayrılan Katolik ve Ortodoks kiliselerinin yeniden birleşmesi çabaları bakımından ön plana çıkarken, İslam dünyası ile ilişkilerin güçlendirmesi bakımından da önem arz ediyor.



DÜNYAYA ÖNEMLİ MESAJLAR



Papa’nın ziyareti bir ilke de sahne olacak. İlk defa bir papa ziyaretinde, devletin zirvesiyle yapılacak olan görüşmenin ardından ikili açıklama gerçekleştirilecek ve bu, dünya çapında milyarlarca insana canlı yayınla ulaştırılacak.



Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Papa, ikili ve heyetlerarası bir görüşme gerçekleştirecek ve bunun ardından, dini, siyasi, sanat ve diplomasi çevrelerinin önemli temsilcilerinin de hazır bulunacağı Cumhurbaşkanlığı Sarayı olan Ak Saray’da birer hitap gerçekleştirecekler. 

Türk diplomatik kaynaklar, coğrafi öneme sahip olan Türkiye’nin, Ortadoğu, Avrupa ve Kafkaslar kavşağında bulunması, Papalığın duyarlılıkları ve öncelikleri ile Türkiye’ninkilerin insani noktalarda kesişmesi, uluslararası ilkeler doğrultusunda ve BM’nin aktif dahiliyle insani ve bölgesel sorunlara, ihtilaflara diyalogla çözüm bulunması bakımından bu iki hitabın öneminin altını çiziyor.

Diplomatik kaynaklar, uluslar arası toplumun duyarlılık göstermesi konusunda her iki tarafın da benzer çağrıları yapmasının beklendiğini belirtti.



TÜRKİYE SEYAHATİM BARIŞ MEYVELERİ GETİRSİN



Papa, Türkiye seyahatine ilişkin Çarşamba günü yaptığı açıklamada, “Bildiğiniz gibi Türkiye’ye, Cuma’dan Pazar gününe kadar sürecek bir apostolik seyahat gerçekleştireceğim” diye sözlerine başlayarak, “Hepinizi, Petrus’un (Katoliklerin ilk papası), kardeşi Andreas’a (İstanbul Ortodoks Kilisesi’nin kurucusu) yapacağı bu ziyaretin barış meyveleri, samimi dinlerarası diyalog ve Türk milletiyle yakınlık getirmesi için dua etmeye davet ediyorum” diye konuşmuştu.



Fener Rum Patriği Bartholomeos’un geçen yıl yaptığı davetin resmileşmesi, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tarafından yapılan davetle gerçekleşmişti.



Papa, 2. Jean Paul ve 16. Benediktus gibi Türkiye seyahati takvimini, Patrikhane’nin kuruluş günü olduğuna inanılan 30 Kasım’daki Aziz Andreas Yortusu’na denk gelecek şekilde organize etti.

50 yıl önce karşılıklı aforozun kaldırılmasının ardından Doğu-Batı kiliselerinin birleşmesi arzusu her iki taraftan da güçlü açıklamalarla sık sık dile getirilirken, Papa Francesco’nun, Fener Rum Patriği Bartholomeos’la olan dostluk ilişkisi bu amacın somutlaşmasında önemli bir nokta olarak görülüyor. Papa, Bartholomeos’a “kardeşim” diye hitap ederken, Patrik Bartholomeos da Mart 2013’te Vatikan’da Papa Francesco’nun Kutsal Makam’ın başına seçilmesinin ardından yapılan ayine katılarak, buna iştirak eden ilk İstanbul Patriği olmuştu.



İki lider daha sonra, Kudüs’te ve dönemin İsrail Cumhurbaşkanı Şimon Peres ve Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da katıldığı Vatikan’daki Barış Duası’nda da bir araya gelmişti. (DHA)

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin