Özgür ve ucuz internet: Meshnet

İnternette gözetlemeden bıkan kullanıcılar kendi internetini kurdu

Google Haberlere Abone ol
Özgür ve ucuz internet: Meshnet

Bilişim teknolojileri iletişim uzmanı Kozan Demircan makalesinde özgür, erişilebilir, güvenli internet Meshnet'i tanıtıyor. bianet'in sorularını yanıtlayan Demircan Meshnet'in ne olduğunu, nasıl işlediğini, neden var olması gerektiğini ve Meshnet kullanmak isteyen internet kullanıcılarının neler yapması gerektiğini anlattı.



"Devletten bağımsız internete girme yöntemi"



Meshnet nedir?



Meshnet çok kısaca Telekom şebekesinden bağımsız bir internet ve haberleşme ağı. Yani Meshnet kullanana kullanıcılar internete aslında Telekom şebekesini bypass ederek giriyorlar. Temel mantığında bir kullanıcı var, bu kullanıcı uydudan internete çıkıyor, daha sonra da geniş bantlı internet erişimini mahallesindeki kullanıcılarla ücretsiz olarak paylaşıyor. Bu evdeki komşunuz olabilir, sokaktaki komşunuz olabilir, onlarla sizin internet bağlantınız üzerinden internete giriyor.



Bazı apartmanlarda ortak modem kullanılıyor. Bir hane internete abone olduktan sonra apartman sakinleri aynı interneti kullanıyor, faturayı da bölüşerek ödüyorlar. Meshnet böyle bir şey mi?



Meshnet'te internet bağlantısını paylaşan kişi doğrudan uydudan internete giriyor. Yani normalde siz apartmanda internetinizi paylaşsanız bile bunu Telekom altyapısı ile alırsınız ve sonuçta internetiniz Telekom şebekesine, o şirketlerin kullanıcı sözleşmelerine bağlıdır. O internet bağlantısı her zaman için teknik takibe uğrayabilir. Meshnet'teyse doğrudan internete çıktığınız için Türk Telekom şebekesini, telefon santrallerini kullanmıyorsunuz. Sadece sizi internete çıkaran şirketin hattını kullanıyorsunuz, o hat da bulunduğunuz ülkedeki Telekom altyapısına bağlı bir hat değil, tümüyle bağımsız bir hat.



Haberin devamı için tıklayın.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin