'Özgür Gündem' nöbetçisi Nadire Mater'e hem hapis, hem de para cezası!

Özgür Gündem Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği'nden yargılanan Mater, bugün hakim karşısına çıktı.

Google Haberlere Abone ol
'Özgür Gündem' nöbetçisi Nadire Mater'e hem hapis, hem de para cezası!

bianet'in haberine göre; kapatılan Özgür Gündem Gazetesi Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası'na katılan gazeteci Nadire Mater, bugün (7 Mart) hakim karşısına çıktı.



İstanbul 22. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen duruşmada mahkeme Mater'i 15 ay hapis ve 6 bin TL para cezasına çarptırdı, hapis cezası ertelendi. 



Nadire Mater'in yargılaması



Son sözü sorulan Mater, “Bu dosyanın düşürülmesi gerektiğini düşünüyorum” diyerek mahkemeye hitaben şöyle konuştu:



"Bu dava kamuoyuna Özgür Gündem'in ve Kürt medyasının nasıl bir baskıyla karşı karşıya olduğunu göstermiş oldu. Bu bağlamda sizlere de teşekkür etmek gerekiyor."



Son savunmayı Mater'in avukatı Meriç Eyüboğlu yaptı.



Özgür Gündem gazetesinin yayın hayatı boyunca kapatmalardan çalışanların tutuklanmasına ve öldürülmesine kadar çeşitli baskılarla mücadele ettiğini belirten Eyüboğlu, Mater'in de gazeteyle dayanışmak amacıyla, gazetenin başlattığı Nöbetçi Genel Yayın Yönetmenliği Kampanyası kapsamında bir günlük genel yayın yönetmenliği yaptığını aktardı.



Bu davaları “Önemli olan bu haberlerin bugün yargılama konusuyken, kamuoyunca Çözüm Süreci, Dolmabahçe Mutabakatı olarak adlandırılan süreçte yargılama konusu olmaması” şeklinde değerlendiren Eyüboğlu, Mater için istenen Terörle Mücadele Kanunu'nun 6/2 ve 7/2 maddelerinin 2013'te değiştiğini hatırlattı, maddelere Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi standartlarına uygun hale getirilmesi için “cebir ve şiddete teşvik unsuru” eklendiğini hatırlattı:



Eyüboğlu: Mahkeme AİHM standartlarını dikkate almalı



“Mahkeme, hem değişiklik gerekçesini hem de AİHM standartlarını dikkate almalı. Keşke savcı da mütalaasında bunları dikkate alsaydı.”



AİHM ve Anayasa Mahkemesi'nin kararlarına göre yasaklanan örgüt üyeleri ile röportaj gibi haberlerin ifade özgürlüğü ihlallerine bahane olamayacağını vurgulayan Eyüboğlu, “Röportaj ve ya beyanların hükümet politikasını küçük düşürücü olması bunu haklı çıkarmaz” diye ekledi.



"Hukuki bir yargılama değil"



“Hukuki bir yargılama ile karşı karşıya değiliz” diyen Eyüboğlu “Türkiye'nin ifade özgürlüğü sicilinin bu kararlarla daha da bozulmaması kanaatindeyiz” diyerek savunmasını bitirdi.  



Eyüboğlu Mater için beraat istedi. 



Kılıç: Savcılık ciddi davranmıyor



Avukat Özcan Kılıç da Mater'in, Basın Kanunu'nun 11. maddesi gereğince yargılandığını ama yayın yönetmenliğinin sadece dayanışma amaçlı olduğunu vurguladı.



Kılıç şöyle konuştu:



“Nadire Mater yasadaki 'gibi' zarfından dolayı burada sanık. 



(Basın Kanunu’nun 11. maddesinde şu ifade geçiyor: Süreli yayınlarda eser sahibinin belli olmaması veya yayım sırasında ceza ehliyetine sahip bulunmaması ya da yurt dışında bulunması nedeniyle Türkiye'de yargılanamaması veya verilecek cezanın eser sahibinin diğer bir suçtan dolayı kesin hükümle mahkûm olduğu cezaya etki etmemesi hallerinde, sorumlu müdür ve yayın yönetmeni, genel yayın yönetmeni, editör, basın danışmanı gibi sorumlu müdürün bağlı olduğu yetkili sorumlu olur.)



"Yayın Yönetmenliği yapan İhsan Eliaçık, Melda Onur, Sebahat Tuncel gibi isimler de var. Özgür Gündem için özel atanmış iki savcı, Eşref Durmuş ve Gökhan Yolasığmaz, bu kişilerin ifadelerini aldılar ve bu maddeye dayanarak takipsizlik kararı verdiler.



“Savcılık tüm işlerde ciddi davranmıyor. Yazarların gerçek olup olmadığı savcılık da mahkeme de araştırmıyor, ihbar etmedikçe sorumlu siz oluyorsunuz.”



Kılıç da beraat istedi.



Fikret Demir başkanlığında mahkeme heyeti, Mater'i Terörle Mücadele Kanunu'nun "propaganda" başlıklı 7/2 maddesince 15 hapis cezasına çarptırdı, ceza ertelendi.



Mahkeme, Mater'e "örgüt açıklamalarını basma ve yayınlama" suçlamasıyla 10 ay hapse denk gelen 6 bin TL para cezası verdi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin