Özel sektördeki ilk prizmatik tek tip lityum demir fosfat pil hücresi olacak. Başkentte pil hücresi fabrikası açılacak

Türkiye'nin özel sektördeki ilk ve tek prizmatik tek tip lityum demir fosfat pil hücresi fabrikası, 29 Ağustos'ta Ankara'nın Polatlı ilçesinde açılacak. Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.'nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettiği Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, 29 Ağustos’ta yapılacak açılışla hizmete girecek.

Google Haberlere Abone ol
Özel sektördeki ilk prizmatik tek tip lityum demir fosfat pil hücresi olacak. Başkentte pil hücresi fabrikası açılacak

Pomega Enerji Depolama Teknolojileri A.Ş.'nin Ankara Polatlı Organize Sanayi Bölgesi’nde inşa ettiği Lityum İyon Pil Hücresi Giga Fabrikası, 29 Ağustos’ta yapılacak açılışla hizmete girecek.

Lityum- demir fosfat bazlı prizmatik pil hücresi ile batarya tipi enerji depolama ürün ve sistemlerinin üretileceği Giga fabrikası, Türkiye'nin enerji depolama alanındaki ilk özel sektör sermayeli yatırımı olma özelliği taşıyor.

2021- 2025 yılları arasında toplam 272 milyon dolarlık yatırımın yapılacağı fabrikanın, Türkiye'nin yanı sıra Avrupa, Orta ve Yakın Doğu ile Türki Cumhuriyetlerin enerji depolama alanındaki ihtiyaçlarına cevap vererek, bölge ülkelerinin küresel emisyon hedeflerine ulaşmasına önemli katkılar sağlaması bekleniyor.

İlk fazı Ağustos 2023'te hizmete başlayan ve tüm fazlarının tamamlanmasının ardından toplam 600 kişiye istihdam sağlayacak olan fabrikanın tüm fazlarının 2024 yılı içerisinde devreye alınması planlanıyor.

'GLOBAL RAKİPLERİMİZE FARK ATMAK İSTİYORUZ'

Açılış öncesi fabrikada düzenlenen tanıtım toplantısında konuşan Kontrolmatik Teknoloji Yönetim Kurulu Başkanı Sami Aslanhan, Polatlı'da açılacak fabrikanın Türkiye'nin enerji alanında dışa bağımlılığını azaltmaya katkı sağlayacağını belirtti. Fabrikada; enerji tesisleri, endüstriyel tesisler, şarj istasyonları ve ev tipi enerji depolama sistemleri gibi farklı enerji depolama sistemi sağlayıcılarının üretileceğini söyleyen Aslanhan, "Bu bizim Türkiye'deki ilk fabrikamız. Bu yılın şubat ayında Amerika'daki yatırımımıza da başladık. Amerika'da bu alanda hiç fabrika yok. Türkiye bu konuda Amerika'nın bir sıfır önünde. Bunu çok rahat söyleyebiliriz. Amerika'dan yaklaşık 1 milyar dolara yakın teşvik alıyoruz. Kontrolmatik olarak global rakiplerimize fark atmak istiyoruz. Yeni bir devirde önemli bir oyuncu olmak istiyoruz. Polatlı'nın coğrafi konumu ve ikliminin batarya üretimine uygun olması nedeniyle burayı bir üs belirledik. Hedefimiz bu fabrikayı yılda 365 gün çalıştırmak" dedi.

Kaynak: DHA
Etiketler Ankara pil fabrika
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin