Özel sektörde Ocak 2024 zammı belli oldu: Şirketler ücretlerde yüzde 50 ve üzerinde bir zam planlaması içerisine girdi

Son zamanlarda yaşanan beyin göçü sonrası yetenekli çalışan bulmanın güçleştiği Türkiye'de yüksek enflasyon ve alım gücünün hızla düşmesi şirketleri de kötü yönde etkiliyor. Brüt asgari ücret son 1 yılda yüzde 100 artarken şirketlerde son 1 yıllık artış yüzde 97'lerde kaldı. Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin, Ocak 2024 için şirketlerin bütçeleme yaptığını açıkladı. İşte şirketlerin Ocak 2024 için zam planı.

Google Haberlere Abone ol
Özel sektörde Ocak 2024 zammı belli oldu: Şirketler ücretlerde yüzde 50 ve üzerinde bir zam planlaması içerisine girdi

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yetenek açığı giderek daha da ciddi bir sorun haline geliyor. Yüksek enflasyon ve alım gücünün giderek düşmesi hali hazırda yetenekli çalışanların şirketler tarafından tutulması da güçleniyor.

Mercer Türkiye CEO’su Dinçer Güleyin; şirketlerin Ocak 2024 için yapacağı zam konusunda hazırlıklara başladığını açıkladı. Dünya Gazetesi'ne konuşan Güleyin, "Oyunun kuralını şu anda çalışanlar koyuyor" ifadesini kullandı

Güleyin şu ifadeleri kullandı: “Ücret zamlarından bağımsız, ücret hareket hızı inanılmaz arttı. Açıklanan enflasyon ile yaşanan enflasyon arasında ciddi bir fark olduğu için şirketler artık maaş zammında açıklanan enflasyon rakamlarını esas almamaya başladı. Son bir senedir en önemli parametre asgari ücret artış oranı oldu. Somut örnek vereyim, brüt asgari ücret son bir senede yüzde 100 arttı, şirketlerin son bir yıllık artışı ise yüzde 97’lerde. Gelecek yıl için enflasyon hedefi yüzde 33 ila 40 iken şirketler gelecek yıl için yüzde 50 seviyesinde bir ücret artışı planlaması içindeler.

HEDEFİN ÜZERİNDE ZAM ÇALIŞMASI

Yani hedefin üzerinde bir zam için çalışılıyor, kurumlar şimdilerde 2024 bütçelerini yüzde 50 ücret artışına göre yapıyor.” Güleyin şirketlerin insan kaynakları açısından içinde bulunduğu durumu şöyle anlattı: “Belirsizliğin arttığı, öngörülebilirliğin zorlaştığı bir süreç içindeyiz. Bu bir süre daha devam edecek gibi görünüyor. Siyasi çalkantılar, savaşlar tüm şirketlerin mevcut işlerine bir daha bakmasını gerektirdi.

Gelecek ile ilgili stratejileri 3-5 yıldan, şu ana geri çekti. Bazı işler ikinci plana atıldı, yeni iş alanlarına konsantre olunmaya başlandı, ya da şirketler mevcut işlerine devam edebilmek için neler yapmaları gerektiğine odaklandılar. Bütün bu gelişmeler getirdi yine merkeze insanı koydu. Ama gelişmeler yeni beceri setleri gerekliliğini de ortaya çıkardı.

Şirketler bugünkü ve gelecek işleri için ihtiyaç duydukları beceri setlerinin ne olduğunu ve bunlara ne kadar sahip olduğunu öğrenme ihtiyacına girdi, şimdi gündem bu. Müthiş bir yetenek kıtlığı var; sadece Türkiye ‘de değil tüm dünyada. Bazı ihtiyaçlar var ama bu ihtiyaçları karşılayacak yetenek havuzu tüm şirketlerin ihtiyaçlarını karşılayacak derinlikte değil. Burada bir mücadele başladı. Genç jenerasyonun beklentileri, şirketlerin beklentileri, bunlar hep değişti…”

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin