Özal zehirlendi mi? Mehmet Barlas anlattı

Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas, Aktüel dergisinin Almanak özel sayısına, yakın dostu Turgut Özal'ın zehirlenmesiyle ilgili neler anlattı?

Google Haberlere Abone ol
Özal zehirlendi mi? Mehmet Barlas anlattı

Duygu Leloğlu'nun Aktüel için yaptığı röportajdan bir bölüm:



“Arap Uyanışı”, Suriye ile “sıcak” durumlar, Türkiye’nin 12 Eylül ve darbe kavramıyla her anlamda yüzleşmesi, Obama’nın yeniden başkan seçilmesi, artan PKK şiddeti, KCK tutuklamaları, AB üyeliği meselesi… Ve Türkiye siyasetini ve toplum hayatını birebir ilgilendiren pek çok başlığı, duayen gazeteci, Sabah gazetesi başyazarı Mehmet Barlas’la konuştuk… 2012 “derslerinden” yola çıkarak 2013’ün kodlarını çözmeye çalıştık…



*Turgut Özal’ın mezarının açılması için tam 32 yıl beklendi… Özal’a çok yakındınız. Öldürüldü mü sizce, kişisel kanaatiniz nedir?



Özal’ın öldürülmek istendiğini düşünüyorum. Düşünmenin ötesinde 1989’da kendisine bir suikast girişimi var. Ben Özal’ın anılarını yazarken kendisine bu konuyu sordum. Çünkü, bunu araştırdı ve bu konuda Başbakan Müsteşarı Ahmet Selçuk’ı görevlendirdi. Kartal Demirağ’ın izi sürüldü.  Onun Cenevre’de kaldığı otelin hesabının kimler tarafından ödendiği bile bulundu. Sonra Özal dosyayı kapattı. Bana, “Ben bu işle uğraşsam ne reform yapabilirim, ne de başka bir işle uğraşabilirim. Bütün gündem buna kilitlenir. O nedenle bıraktım” cevabını verdi. Kartal Demirağ hapse mahkum oldu. Sonra ne oldu bilmiyorum. Yani Özal’ın yaşamasından, ideolojisinden, icraatlarından mutsuz olanlar vardı. En azından siz kendinizin sigara, içki kaçakçısı olduğunu düşünün. Yabancı sigara ve içki getirmek yasak. Bunu kaçak getirmek 300 milyon dolar iş hacmi demek. O 300 milyon doları kaybedenler herhalde Özal’ın yaşamasını istemiyordu.



*Kürt sorununu çözmek istediği için öldürüldü diyenler var…



O aksi tez. Yani Özal’ın derin devlet tarafından öldürülmek istendiği tezi. Eşref Bitlis’in de aynı şekilde öldürüldüğünü söyleyenler var. Burada da çelişkiler bulunuyor. Mesela Eşref Bitlis PKK’ya karşı askeri örgütlenmeyi gerçekleştiren kişi. Yani derin devletin Güneydoğu’daki icraatının en somut insanı. Neden derin devlet bunu yapan insanı öldürmek istesin? Yani öldü mü, öldürüldü mü tartışmaları bütün tarihimizde var. Abdülaziz öldü mü, öldürüldü mü? Bir insan hem sağ hem de sol bileğini kesip intihar eder mi? Abdülaziz intihar etti diye açıklandı. Fatih öldü mü, öldürüldü mü? Üsküdar’a gidiyor çadırıyla birlikte. Gut hastalığı var. Guttan insan ölür mü? Yani tarihte hep bu tartışma vardır. Ama şöyle bir gerçek var. Özal sağlıksızdı. Kalbinden bypass geçirmişti, prostat kanserinden ameliyat olmuştu. Aşırı şişmandı. Son Orta Asya seyahatinde kendisi ile beraber olan insanlar bacağını kaldıramayacak kadar yorgun olduğunu söylüyor.



*Ahmet Özal’ın iddia ettiği gibi, istenirse Adli Tıp rapor karartılabilir mi?



Olayın kapatılması mümkün değil. Zehirlense, bu çıkar raporda. Karartılır mı, öyle bir şey yok! Bu kadar ayyuka çıktıktan sonra.



*Cumhurbaşkanlığı seçimleri 2014’te. Siyaseten 2012’nin 2014’e etkisi ne olur?



Türkiye’de artık başbakanlık sistemi var. Tayyip Erdoğan 10 senedir başbakan ve bir numara. Tayyip Erdoğan istemeseydi, Abdullah Gül cumhurbaşkanı olamazdı. 2014 yılında da 2012’nin güçlü adamı, Tayyip Erdoğan ne isterse o olacak. Benim gördüğüm o.



Röportajın devamı Aktüel Almanak sayısında…






Sıradaki Haber İçin Sürükleyin