Oyuncular birliği sansür krizine bu açıklamayla tepki gösterdi!

Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği (TOMEB) yönetimi, Devlet Tiyatroları'ndaki sansür hakkında bir açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol
Oyuncular birliği sansür krizine bu açıklamayla tepki gösterdi!

TOMEB yönetimi, Devlet Tiyatroları (DT) Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt'un İstanbul'da sergilenen 'Güneş Batarken Bile Büyük' oyununun orijinal metninde küfürlü ve erotik ifadeler bulunduğu gerekçesiyle sansürlenmesine tepki göstererek istifa etmesi üzerine yazılı değerlendirme yaptı.



Devlet Tiyatroları'nın tüzel bir kişilik olmasına rağmen Kültür ve Turizm Bakanlığı'nda 'sansür kurulu' niteliğinde bir ekip oluşturulduğuna işaret eden açıklamada, "Ve kuruma bazı oyunları oynamamaları, bazılarında değişiklik yapmaları gibi sanatın özgürlüğüne de, Bakanlığın koruması gereken Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu'na da aykırı girişimlerde bulunuluyor. Genel Müdür Vekili de bu müdahalelere karşı çıkınca, 'istifası isteniyor' ve o da istifa ediyor." denildi.



Kültür ve turizm bakanı Ömer Çelik'ten konuyla ilgili açıklama beklediklerine işaret eden Tiyatro Oyuncuları Meslek Birliği, sanata, söze ve düşünceye vurulmaya çalışılan zincirlerin hiçbir baskı döneminde uzun ömürlü olmadığını, uygulayanların ise tarihin kara sayfalarında yer aldığını vurguladı.



"MUSTAFA KURT'UN İSTİFA ETMESİ DOĞRU BİR DAVRANIŞ"



Açıklamada, devlete bağlı sanat kurumlarının kapatılmasını öngören Türkiye Sanat Kurumu (TÜSAK) yasa tasarısına da bir yıl önce karşı çıkan DT Genel Müdür Vekili Mustafa Kurt'un son olayla birlikte istifa etmesinin doğru bir davranış olduğuna vurgu yapıldı. TOMEB açıklaması, "Çelişkinin bir başka yöne DT Ebedi Kurul'da Kültür ve turizm bakanlığı'nın atadığı 3 tiyatro adamının bulunmasıdır. Onların da 'oynanır' bulduğu kazım Akşar'ın yapıtında sözü edilen ekipteki hangi tiyatro adamları erotizm ve argo bulmuşlardır? Paporamanın bütünü görülmelidir. Bu gibi girişimler ayrıntıları nasıl olursa olsun sanatın özgürlüğüne bir başka tecavüzden başka bir şey değildir." ifadeleriyle sona erdi. (Cihan)



SANSÜR KRİZİ İSTİFA ETTİRDİ!



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin