Ortadoğu’nun en büyük hat sergisi açılıyor

Ömer Çelik ve Neçirvan Barzani, Erbil’de Hilye-i Şerif sergisi açıyor.

Google Haberlere Abone ol
Ortadoğu’nun en büyük hat sergisi açılıyor

Organizasyon ve kuratorlugunu ressam ve heykeltras Sait Zaimkeleş'in yaptığı Erbil’in en modern sergi salonlarından biri olan ’Erbil Saad Abdullah Kongre Merkezi’ eşsiz bir hat koleksiyonuna ev sahipliği yapacak. Kürt Bölgesi Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani himayesinde 1 Mayıs 2013’te açılacak olan sergi, Ortadoğu’da düzenlenen en büyük hat sergisi olacak.



Dünyanın önemli çağdaş hat koleksiyoncularından biri olan Mehmet Çebi, bu kez Ortadoğu’nun en büyük hat sergisini Erbil’de açıyor. Erbil’de yapılacak olan ilk Hilye-i Şerif sergisi olması nedeniyle iki ülke arasındaki siyasi ve ekonomik ilişkilerin dışında kültürel işbirliği için zeminin hazırlanmasını amaçlayan serginin açılışına Kürt Bölgesi Hükümeti Başbakanı Neçirvan Barzani ve Türkiye Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik katılacak.



BU MİRAS KORUNMALI



Hazırlanan sergi kataloğunda Barzani ve Ömer Çelik’in önsözleri de yer alıyor. Neçirvan Barzani önsöz yazısında hat sanatını anlayan ve bu alanda çalışanların bu mirası canlandıracağını ve bu sergide olduğu gibi eserlerin korunmasına katkı sağlayacaklarını ümit ettiklerini ifade etti.  Barzani; “Şüphesiz ki böylesi bir hat sergisi açılışının, devletlerarası manevi ve kültürel ilişkilerin güçlenmesine katkısı önemli ve faydalıdır. Bu nedenle bu serginin Erbil’de, Kürdistan Bölge Başkent’inde açılmasını memnuniyetle karşılıyorum” ifadelerini kullandı.



BU BULUŞMA ÇOK DEĞERLİ



Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik ise yazısında, bazı coğrafyaların kaderinde bütün dünyayı etkilemek, insanlık için derin izler bırakmak gibi bir durum ve duruşu olduğunun altını çizerek Anadolu ve Ortadoğu’nun büyük din ve kültürlerin kadim beşiği ve kesişme noktası olduğunu bu sebeple bu toprakların, zaman içinde gelişip, klasik bir sanata dönüşen çeşitli sanat formlarına da ev sahipliği yaptığını belirtiyor. Çelik; “Çok boyutlu bir düşünce ve sanat havzasında, İslam medeniyetinin evlatları olarak "yazı" etrafında gerçekleşen bu buluşmayı değerli buluyorum” ifadelerini kullanarak misafirperverlikleri için Erbil yönetimine ve şehrin tüm sanatseverlerine teşekkür etti.



NADİDE ESERLER



Sergide yaklaşık 53 adet Hilye-i Şerif yer alacak. Sergide yer alan olan hat koleksiyonu, “Hilye-i Şerif” ya da “Hilye-i Nebevi” gibi isimlerle de bilinen ve Hz. Muhammed (sav)’in fiziksel, insani ve ahlaki niteliklerini, tavır ve hareketlerini anlatan eserlerden oluşuyor.



Sergide eserleri sergilenen isimler arasında özellikle Türk-İslam Sanatları hususunda nadide ve sıra dışı eserleri ile tanınan Hasan Çelebi, Nurullah Özdem, Eyüp Kuşçu, Fevzi Günüç, Gürkan Pehlivan, Levent Karaduman, Ahmet Bursalı, Mustafa Cemil Efe gibi isimler yer alıyor. Ahmet Faris Rızk, Cevat Huran, Said Abuzeroğlu, Abdürrezzak Karakaş, Muhammed Cevatzade, Habip Ramazanpur, İhsan Ahmedi gibi uluslararası sanatçıların eserleri de sanatseverlerin beĞenisine sunuluyor. Sergi 1-10 Mayıs 2013 tarihleri arasında Erbil Saad Abdullah Kongre Merkezi’nde gezilebilecek.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin