Orhan Pamuk'tan İtalyan gazetesine darbe ve Gezi yorumu

Nobel ödüllü yazar, İtalyan ‘La Repubblica’ gazetesine değerlendirmelerde bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Orhan Pamuk'tan İtalyan gazetesine darbe ve Gezi yorumu

İtalyan gazetesine konuşan yazar Orhan Pamuk, "Sırf Batı’nın çıkarlarına hizmet etmedikleri için, demokratik yollarla seçilmiş hükümetlere karşı yapılan askeri darbeleri desteklemek, kötü bir alışkanlıktır" diyerek Batı’yı eleştirdi.



İstanbul’da gelecek yıl piyasaya çıkması planlanan yeni kitabının hazırlıklarını sürdüren Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, İtalyan ‘La Repubblica’ gazetesine, Mısır’daki askeri darbe ve Batı’nın tutumunu değerlendirdi. Darbelerin demokrasiyi iyileştirmeyeceğini, aksine daha kötü hale getireceğini belirten Pamuk, “Bunun daha önce Türkiye’de de böyle olduğunu, bugün Mısır’da gördüklerini, 40 yıl önce de Şili’de Salvador Allende yönetiminin yaşadığını” dile getirdi. "Sırf Batı’nın çıkarlarına hizmet etmedikleri için, demokratik yollarla seçilmiş hükümetlere karşı yapılan askeri darbeleri desteklemek kötü bir alışkanlıktır" diyen dünyaca ünlü yazar, 40 yıl önce Şili’de Allende yönetimine karşı ABD’nin darbeyi teşvik ettiğini, bunun da uzun süre Batı demokrasisinin imajına zarar verdiğini kaydetti.



DÜNYA GÖRMEZDEN GELDİ



Orhan Pamuk, darbelerin sadece radikal siyasi sonuçlarının dışında temelde, demokrasi ideallerine ve ifade özgürlüğüne de zarar verdiğini söyledi. Darbeden iki gün önce Mısır Savunma Bakanı ve Genelkurmay Başkanı Abdülfettah El Sisi’nin yaptığı açıklama sonrası başlık olarak Kolombiyalı romancı Gabriel Garcia Marquez’in Türkiye’de ‘Kırmızı Pazartesi’ adıyla yayımlanan İspanyolcası ‘Önceden Haber Verilmiş Bir Ölümün Haberi’ olan romanını aklına getirdiğini belirten Pamuk, "Tüm dünyaya darbeyi açıkladı. Dünya da kafasını diğer tarafa çevirdi. Özellikle de Batı. Mısır ordusu şu anda da öldürmeye devam ediyor. ABD ve AB’de sadece hükümetler değil, Batı kamuoyu da bütün gelişmeler karşısında sorumlulukları yokmuş gibi davranıyorlar. Eğer AB, komşu ülkelerdeki gibi bir model ülke istiyorsa, bunu kesin şekilde reddetmeliydi. Çünkü, siyasi değişimlerin temelinde darbe olamaz" dedi. 



Gezi’yi de yorumladı



Mısır’da yaşananlarla, Türkiye’deki Gezi Parkı odaklı eylemler arasında benzerlik görüp görmediği sorusuna karşılık Orhan Pamuk, "Kendi ülkesinde iktidarda olan elit kesimlerin, seçilmiş muhafazakârları yönetimden uzaklaştırmak için askeri darbeleri desteklediğini ancak bunun demokrasiyi iyileştirmek yerine daha kötü yaptığını, Türkiye’nin ekonomisine ve ifade özgürlüğüne zarar verdiğini" ifade etti. AA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin