Orhan Pamuk'tan felaketlerle ilgili soruya yanıt! 'Mevcut iktidarın beceriksizliğini kabul etmek, hafife almak zor'

Son romanı Veba Geceleri’nde 100 yıl öncesinin hayali Osmanlı adası Minger’de vebayla mücadele eden insanlar anlatan Orhan Pamuk, Bianet’ten Nadire Mater'in sorularını yanıtladı.

Google Haberlere Abone ol
Orhan Pamuk'tan felaketlerle ilgili soruya yanıt! 'Mevcut iktidarın beceriksizliğini kabul etmek, hafife almak zor'

Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk, Bianet’ten Nadire Mater’le röportajında, "Felaketler sizi niye ilgilendiriyor" sorusuna şöyle yanıt verdi:

"Çünkü insan hayatını ve acılarını anlatmaya elverişli bir ortam oluşuyor. Siyaset yoğunlaşıyor, tarihi dönüşümler oluyor. Devletin bir şeyler yapması beklenen bir güç olarak ortaya çıkması. Ya da çıkmaması… Bu felaketi önlemeyen, yetersiz kalan, yalnızca yaraları saracağını vaat eden devlete, iktidardaki siyasilere haklı bir öfke oluştu.

‘Neredesiniz!’ ünlemi çok haklı bir soru. Uçaklar niye vaktinde yetişmedi? Üstelik geçen yıl da –daha küçük ölçüde de olsa- benzeri orman yangınları yaşandı, herkes niye uçaklar çalışmıyor-yok dedi. Böyle bir felaket sırasında otobüs kapısından çay atarak öfkeli kitlelerin yatıştırılacağını sanmak da yanlış, hatta tuhaf."

Pamuk, "En çok kime öfkelendiniz?" sorusuna ise şu yanıtı verdi:

"Mevcut iktidarın beceriksizliğini kabul etmek, hafife almak zor. Öte yandan felaketten siyasi fayda ummuyorum. Ben BBC’de, diğer haber sitelerinde evleri yanan Manavgat köylüleriyle, diğerleriyle yapılan röportajları uzun uzun seyrettim. Herkes gibi bir suçluluk ve öfke duydum. Bir çaresizlik hissettim."

Röportajın tamamını okumak için TIKLAYIN

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin