Orhan Pamuk'a Robert'lilerin tepkisi sürüyor

Nobel ödüllü ünlü yazarın o sözlerine Robert Kolej'lilerden tepkiler devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
Orhan Pamuk'a Robert'lilerin tepkisi sürüyor

Orhan Pamuk’un Hürriyet’e verdiği röportajın yankıları devam ediyor. Özellikle de Robert Kolej’e yönelik sözlerine tepki yağıyor. 



Milliyet yazarı Abbas Güçlü, tepkileri bugünkü köşesine taşıdı:



"Pamuk’un Robert’e bakışı çok ‘farklı’



Nobel ödüllü yazar Orhan Pamuk’un Hürriyet’e verdiği röportajda Robert Kolej’e yönelik sarf ettiği sözlere tepki yağdı. Eski mezunlar, “Orhan Pamuk ya Robert’te okumadı ya da anlattığı başka bir okul” diyerek tepki gösterdi



Orhan Pamuk’un Hürriyet’e verdiği röportajın yankıları devam ediyor. Özellikle de Robert Kolej’e yönelik sözlerine tepki yağıyor.

Eski mezunlar, “Pamuk ya Robert’te okumadı ya da anlattığı başka bir okul” diyorlar. Nobel Ödülü’nün kendisini havaya soktuğunu ama Robert isminin de en az o ödül kadar değerli olduğuna vurgu yapıyorlar. Bugüne kadar dünya edebiyat ödülü alan 110 kişi var ama aklınıza 20’si gelmez. Oysa Robert dün de bugün de yarın da hep hatırlanacak saptamasında bulundular.

Pamuk’u, kıskandıkları için eleştiriyorlar diyenler de yok değil. Ama genel kanı, bu kez “baltayı taşa vurduğu“ yönünde!

Dünkü görüşlerin çoğunluğu kadın yazarlara yönelikti. Bizim okulumuz çok sosyaldi ama erkekler bölümünü tam bilmiyoruz şeklindeydi. Bugün de okulun, o döneme yakın erkek mezunlarından görüş aldık. Her ne kadar Nobel ödülleri olmasa da, işlerinde Pamuk kadar başarılı olanlardan!...

İşte onlardan bazılarının konuya ilişkin sözleri:



‘Söylemleri şaşırtıcı’



-  Nuri Çolakoğlu (Gazeteci-Robert Kolej Mütevelli Heyeti Üyesi): Orhan Pamuk, benden 15 yıl sonra mezun oldu. Röportajı okuyunca çok şaşırdım. Ya aynı okula gitmedik ya da ben mezun olduktan sonra okul çok değişti. Ama her ikisi de değil. Robert Kolej’in ana felsefesi, bilgi vermek değil, bilgiye nasıl ulaşılacağını öğretmektir. İyi bir insan, iyi bir toplum bireyi olmayı öğretir. Ama Orhan bunların olmadığını söylüyor. Her yıl dünya edebiyatından onlarca kitap okutan, 8-10 konser gerçekleştiren ve bir o kadar oyunun sahneye konulduğu bir okulda, bunların olmadığını söylemek çok şaşırtıcı. Akla şu geliyor: Ya Orhan tüm bu etkinliklere sırtını döndü ya da başka açıklama bulamıyorum!...

-  Prof. Dr. Celal Şengör (İTÜ Öğretim Üyesi): Ben de Robert Kolej’liyim. Orhan Pamuk oradan hiçbir şey öğrenmeden çıktıysa, bu onun kişisel başarısıdır. Ama en azından İngilizce öğrenmiş ki Türkiye’yi beğenemeyip gittiği Amerika’da yaşayabiliyor. 1970’li yılların sonunda erkekler tarafında Robert Kolej’in yüksek kısmının (bugünkü Boğaziçi Üniversitesi) da bulunması okulun çok politize olmasına ve kavga gürültünün eksik olmamasına sebep olmuştu. Bilhassa fikir kulüpleri tam birer ajitasyon merkeziydi. 1972’de kızlar tarafına taşınınca hepimiz rahat ettik. Ama politik hırgür öncesi erkek tarafının da çok sosyal olduğunu rahmetli annem anlatırdı (O zamanlar erkek tarafıyla ortak sosyal programlar yapılırmış). Fakat akademik programlar ve öğretim her zaman mükemmeldi. Hele bir Münir Aysu’nun (lisansı İstanbul Üniversitesi, master Tahran Üniversitesi; kaç lise edebiyat öğretmeni Arapça ve Farsça bilir?) edebiyat öğretmeni olduğu bir yerden, edebiyat öğrenmeden çıkmak sanırım özel bir marifet gerektirir."



Yazının tamamını okumak için tıklayınız.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin