ORC Araştırma son seçim anketini açıkladı. Deprem sonrası AK Parti'nin oyları yüzde 30'un altına indi MHP oyları ise yüzde 5.4'te kaldı

ORC Araştırma 22 -27 Şubat arasında 45 ilde yaptığı araştırmanın sonuçlarını açıkladı. Ocak ayına göre yapılan değerlendirmelere göre Kahramanmaraş depremleri sonrası AK Parti'nin oyu yüzde 1.1 düşüş kaydederek yüzde 29.1'e geriledi. Cumhur İttifakı ile Millet İttifakı arasındaki oy farkı azalmıştı, depremden sonra ise Millet İttifakı lehine arttı.

Google Haberlere Abone ol
ORC Araştırma son seçim anketini açıkladı. Deprem sonrası AK Parti'nin oyları yüzde 30'un altına indi MHP oyları ise yüzde 5.4'te kaldı

ORC Araştırma tarafından yapılan son seçim anketinin sonuçları paylaşıldı. 22 - 27 Şubat tarihleri arasında 45 ilde yapılan araştırmanın sonuçlarına göre AK Parti'nin oyu ocak ayına göre yüzde 1.1 düşüş kaydetti. Orandaki düşüşe dikkat çeken ORC Araştırma Genel Müdürü Mehmet Pösteki, "Geçen ay bu düşüş 12 puana inmişti ama depremle birlikte bu tekrar arttı. Bir önceki ay verimiz 30.2 olarak bulunmuş ve açıklanmış, bu ay 29.1. Daha sıcak bir konu olmasına rağmen bunu söylüyorum" ifadelerini kullandı.

2018'E GÖRE KAYIP BÜYÜK

Sözcü gazetesinden Ruhat Mengi'ye açıklamalarda bulunan Pösteki, son aylarda AK Parti'nin bir çıkışı olduğunu vurgulayarak, "Bu çıkış bin ay 0.3 bir ay 0.5 şeklinde kademeli olarak artıyordu. Yaklaşık birkaç ay öncesine göre 2-3 puanlık bir artış söz konusuydu. 2018 yılına göre AK Parti'deki kayıp çok fazla ama 2-3 ay öncesine göre bir artış vardı. Depremle birlikte Türkiye genelinde yaptığımız araştırmada AK Parti'nin oylarında bir önceki aya göre 1.1 puan düşüş olduğunu saptadık.

Totalde 2018 verilerine göre AK Parti oylarında 13.5 puanlık bir düşüş söz konusu. Geçtiğimiz ay bu düşüş 12 puana inmişti ancak depremle birlikte yeniden arttı. Bir önceki ay verimiz 30.2 olarak bulunmuş ve açıklanmış, bu ay 29.1. Daha sıcak bir konu olmasına rağmen bunu söylüyorum” ifadelerini kullandı.

HANGİ PARTİNİN OYU KAÇ?

Pösteki tarafından açıklanan son anket sonuçlarına göre diğer partilerin oy oranları ise şöyle:

- AK Parti 29.1
- Cumhuriyet Halk Partisi 23.5
- İYİ Parti 19.5
- HDP 8.1
- MHP 5.4
- Gelecek Partisi 2.5
- DEVA 2.3
- Zafer Partisi 2
- Türkiye Değişim Partisi 1.8
- Büyük Birlik Partisi 1.5
- Memleket Partisi 1.3
- Yeniden Refah Partisi 1
- Diğer partiler yüzde 2

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin