ORAL ÇALIŞLAR YAZDI: MELTEM CULBUL 'TEHLİKESİ'!

Radikal yazarı Oral Çalışlar, kendinden 14 yaş genç bir erkekle evlenen Meltem Cumbul'u bugün köşesine taşıdı...

Google Haberlere Abone ol
ORAL ÇALIŞLAR YAZDI: MELTEM CULBUL 'TEHLİKESİ'!

Oral ÇALIŞLAR / RADİKAL


Meltem Cumbul 'tehlikesi'!


Meltem Cumbul kendisinden genç bir erkekle evlendi. Evlendiği erkeğin babası ise bu birliktelikten hoşlanmadığını, bu evliliğin yaş farkı nedeniyle kısa sürede biteceğini iddia etti: “Bildiğim kadarıyla aralarında 14 yaş fark var. Alican’a bundan 5 sene sonra o bayan yeterli olmayacak. Başka bayan bulur ondan sonra. 70 yaşındaki insanlar 25 yaşında kızlar alıyor, bu kalkmış gitmiş kendinden kaç yaş büyükle! Bilemiyorum.(...) Bence bu evlilik uzun sürmez, yaş farkından dolayı. İnsan annesiyle evlenir mi? Anneler doğuruyor, çocuklarımız oluyor genç kızlar bulsun diye.”
Damadın otelci babasının “70 yaşındaki insanlar 25 yaşında kızlar alıyor” ifadesi, bütün ‘sistem’i birçok açıdan özetliyor: ‘İnsan’ kavramı bütün insanlara değil erkeklere işaret ediyor. (Yakın bir geçmişe kadar, kadınlar ‘yurttaş’tan sayılmıyorlardı.) ‘Almak’ kelimesinin içerdiği zihniyet yapısını ise konuşmaya bile gerek yok.
Yazıyı yazarken bir arkadaşım hatırlattı: Nilgün Belgün de kendisinden 23 yaş genç bir erkekle evlenmeye hazırlanıyormuş ve kır düğünü yapacakmış. İşte toplumsal huzura, birlik ve beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz şu günlerde, ‘Türk aile yapısı’nı tehdit eden tehlikeli bir örnek daha. (Bu arada Pınar Altuğ’u da listeye dahil edebiliriz.)
 
Erkek kadından yaşlı olursa
Ünlü veya ünsüz, sıradan veya sıradışı yaşam biçimi olan birçok erkek, kendilerinden çok genç kadınlarla beraber ya da evli. İstatistikleri inceleyebilmiş değilim ama benim ‘kuşağım’dan, benim çevremden erkekler arasında bu konuda çok sayıda örnek var. Bu örneklerin bazen dedikodusu yapılsa bile, bir ‘garipseme’ söz konusu değil.
Yaşları ne olursa olsun, iki insan birbirini seviyorsa, birlikte bir hayat yaşamak istiyorlarsa mahalle baskısına uğramadan bunu özgürce yaşayabilmeliler. Yaşça kendisinden büyük erkeği tercih eden kadın da kendisinden genç erkeği tercih eden kadın da aynı oranda normaldir ve kendi açısından geçerli kriterleri vardır.
Yaşadığımız çağda, ‘evliliğin birliktelik için şart oluşturduğu’ndan söz etmek giderek imkânsızlaşıyor.
Evlilik, beraberliği gönüllü olmaktan çıkarıp, mecburiyete ve hatta karmaşık kuralları olan ‘ekonomik bir kurum’a dönüştürebiliyor.
Evlilik konusunda şu durumu da göz önünde bulundurmakta yarar var: Yeni çıkarılan birçok yasa, evlilikte edinilmiş malların eşit paylaşılması dahil sağladığı bazı avantajlarla ayrılık anında psikolojik ve maddi olarak sıkıntılar yaşayan kadınlara destek sağlayabiliyor.
 
Yerleşik erkek zihniyeti
Kadın-erkek arasındaki yaş farkı konusunda önümüze çıkan çifte standartlı değerlendirme biçimi, sadece ‘ilişki’ veya ‘evlilik’le ilgili değil. Cinsellikteki temel yaklaşımı böyle olan mantık orada durmuyor. Erkeklerin, yönetim kademelerini, ‘iktidar’ı kadınlarla paylaşmak istemeyişlerinde de aynı mantık yapısı etkin. ‘Her şeye hükmetme güdüsü’, ‘dünyayı paylaşma’ya engel.
Erkek egemen paradigma, kadını ‘yararlanılacak bir ürün’ olarak tanımlar. Genç kadını ‘almak’, erkekliğin şanına yakışan bir özellik olarak kabul edilir ve ‘erkekler arası rekabet’ açısından da önem taşır.
Cumbul’un evlendiği erkeğin babası, özelde Türk erkeklerini, genelde dünya erkeklerini temsil ediyor. Kendisi, göründüğü kadarıyla “Alırız, satarız” yaklaşımını tam anlamıyla içselleştirmiş.
Tabii, kendilerinden genç erkeklerle beraber olabilen, evlenebilen kadınların büyük bölümü; güçlü, maddi imkânları olan, toplumda ağırlığı bulunan kadınlar. ‘Sıradan’ kadının, böyle bir beraberlik veya evlilik kurabilmesi pek kolay değildir. En başta, ‘mahalle’ engel olur.
Meltem Cumbul, Nilgün Belgün gibi kendilerinden genç erkeklerle olabilen ve erkek egemen alışkanlıklarımızı sarsabilen kadınları bir ‘toplumsal model’ olarak önemsemek gerekiyor. Cinsler arasındaki eşitsizliğin ortadan kaldırılması uzun bir yolculuk. Bazı kadınlar, bu yolculuğun kısalmasına katkıda bulunuyorlar.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin