Oraj nedir. Oraj soğukları ne demek. Oraj soğukları nasıl oluşur. Oraj yağmurları tehlikeli mi?

İstanbul'da oraj uyarısı yapıldı. Gök gürültülü, fırtınalı hava olaylarını barındıran oraj çoğunlukla şimşek, yağmur veya doluyu beraberinde getirir. Peki Oraj nedir? Oraj soğukları ne demek? Oraj soğukları nasıl oluşur? Oraj yağmurları tehlikeli mi? İşte detaylar...

Google Haberlere Abone ol
Oraj nedir. Oraj soğukları ne demek. Oraj soğukları nasıl oluşur. Oraj yağmurları tehlikeli mi?

Oraj içerisinde şimşek, yıldırım, yağmur, sağanak, gök gürültüsü ve doluyu barındıran hava olaylarının bütününe denir.

Oraj İngilizce "thunderstorm" kavramından oluşturulmuş TS kısaltması ile gösteriliyor. Kümülonimbüs bulutları oraja neden olur. Bu bulutlara güçlü rüzgarlar ve şiddetli yağmurlar eşlik eder. Zaman zaman kar ve dolu da meydana gelebilir. 

Orajlar yağışsız da olabilir. Bazı durumlarda hiç yağış görülmez. Doluya neden olan orajlar dolu fırtınası olarak adlandırılır.

ORAJ NASIL OLUŞUR?

Gelişmiş kümülü ya da kümülonimbus isimli bulutların oluşturduğu türbülans, yağış, gök gürültüsü, dolu ve buzlanma gibi durumlara neden olur. Yaklaşık 2 saat süren fırtınalara oraj adı verilir.

Orajda rüzgar farklı yönlerden esebilir. Hatta zaman zaman güneş çıkabilir. Gök gürültülü fırtına görülebilir. Oraj bulutu içine giren uçaklar yıldırım çarpmasına maruz kalabilir.

SÜPER HÜCRE NEDİR?

Şiddetli orajlar dönebilir. Bu durumlara süper hücre denir.

Yoğun kararsızlık, yüksek nem oranı orajı oluşturur. Bunların yanı sıra hava kütlesini yukarı zorlayan bir cephe, hava kütlesini yukarı zorlayan bir dağ, yeryüzü ile temastaki havanın iyice ısınması, kutupsal (polar) bir hava kütlesinin düşük enlemlere doğru hareket ederken ısınması, konversiyon da orajı oluşturan nedenlerdir.

ORAJ BULUTU UÇUŞLARI NASIL ETKİLER?

Tabandan tavana doğru dikey bir şekilde gelişen, aşağıdan yukarıya doğru kuvvetli hava akımları kümülüs bulutlarıyla oluşur. Oraj bulutu ise gelişmiş kümülüs bulutlarıdır. Oraj bulutu oluşumunda hava kontrol görevlileri bilgilendirilir. Oraj riskinin yüksek olduğu durumlarda rötarlar yaşanabilir, uçuş güvenliği için hava yolculuğu tercih edilmez. Beklenmeyen oraj oluşumlarında ise şiddetli türbülans, yıldırım çarpmaları ve sarsıntılar görülebilir.

Etiketler oraj yağmur soğuk
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin