Operasyon köşe yazarlarının gündeminde! Muhalif medya ne yazdı, hükümet medyası nasıl yorumladı?

Muhalif, merkez ve hükümet medyası köşe yazarları, 14 Aralık operasyonunu köşe yazılarıyla yorumladı. İşte, o yazılar!

Google Haberlere Abone ol
Operasyon köşe yazarlarının gündeminde! Muhalif medya ne yazdı, hükümet medyası nasıl yorumladı?

Dün sabah erken saatlerde gerçekleşen medya operasyonu Türkiye'nin ve dünyanın gündeminde geniş yer tuttu. Operasyonla, Zaman gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı ve Samanyolu Grup Başkanı Hidayet Karaca gözaltına alındı. 



Türkiye, hâlâ operasyonu konuşurken, köşe yazarları da polis baskını ve gözaltı uygulamalarını yorumladı. Muhalif, merkez ve hükümet medyasından pek çok yazar, operasyonu köşe yazısına taşıdı. Peki muhalif medya ne yazdı? Hükümet medyası yazarları operasyonu nasıl yorumladı? Merkez medya yazarları 14 Aralık operasyonuyla ilgili ne söyledi?



İşte, köşe yazarlarının yorumlarıyla '14 Aralık operasyonu'!



Aydın Engin / Cumhuriyet gazetesi



Fuat Avni’den Al(ma) Haberi…



Şimdi Zaman’la dayanışma zamanıdır. “Oh olsun Fetoculara… Yesinler birbirlerini… Ama onlar da Balyoz, Ergenekon gibi davalarda hukukun değil intikamcılığın sesi olmamışlar mıydı” deyip yurttaşın demokrasiyi “amasız, fakatsız, lakinsiz” savunma ödevinden yan çizmeye, kaytarmaya hakkımız yok.



Çoğunuzun bildiğini biliyorum. Ama rahip Martin Niemöller’in 75 yıl önce bizlere seslendiği o unutulmaz cümleleri bir kez daha aktarma günü olduğuna inanıyorum:



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Utku Çakırözer / Cumhuriyet gazetesi



‘Yeni Türkiye’ Baskını



Ancak AKP hükümetlerinin ‘hukuk devleti’ konusunda bugüne kadarki sicili hiç parlak değil. 17 Aralık sonrasında “İktidar tekerime çomak sokanı en ağır şekilde cezalandırırım” mantığıyla, önce yolsuzluk operasyonlarını yürüten yargı ve emniyet mensuplarını hedef aldılar. Savcılar ve polisler görevlerinden alındı, ihraç edildi, cezaevlerine kondu. 



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Çiğdem Toker / Cumhuriyet gazetesi



Hukuku ve Gazeteciliği Savunuyoruz



Zaman Gazetesi Genel Yayın Müdürü Ekrem Dumanlı’nın, vaktiyle “Onlar gazeteci oldukları için tutuklanmadı” diyerek meslektaşlarımız Ahmet Şık ile Nedim Şener’in tutuklanmasına verdiği iç acıtıcı destek, bugün kendisine yönelik uygulamanın hukuksuz olduğunu söylememize engel değil.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mustafa Balbay / Cumhuriyet gazetesi



Ülke Bu Kavgaya Mahkûm Değil!



İktidarın parti kanadı ile cemaat kanadı birbirini çok ağır bir dille suçlayarak, Türkiye’nin üzerinde tepiniyor.



Parti kanadının kökeni 1970’lerde, “Biz iktidara din dahil her türlü değeri kullanarak sandık yoluyla geleceğiz” diye yola çıktı.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Özgür Mumcu / Cumhuriyet gazetesi



İktidarın Av Mevsimi



Bu bir sürek avıdır. Avcı kendini rahat hissedene kadar da devam edecek. Avcıda cephane bol, avların kaçacak alanı dar.



Avcı, avı bırakırsa kendinin avlanacağından korkuyor. Bu yüzden bırakın avdan vazgeçmeyi gerekirse içinde avlandığı ormanı bile yakmayı aklına koymuş.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Orhan Bursalı / Cumhuriyet gazetesi



Operasyonun Çok Yönlü Anlamı Üzerine



Hukuk ve adalet dün de öncelikli talebimizdi... Bugün de öncelikli talebimiz...



Ama Türkiye’nin komikliğini, dün bir tweet çok net anlatıyordu. Cemaatin on binlerce mensubunun, RTE ve adamlarına karşı aynı anda, muazzam bir bedduaya çıkacakları; bu bedduanın etkisini sıfırlamak için de RTE ve yandaşlarının da yine aynı anda bir “dua kalkanı” oluşturacakları yazılıyordu.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



A. Turan Alkan / Zaman



Köy yanar, kim taranır?



Zaman Gazetesinin bir terör odağı olarak lanse edilmesi fevkalade isabetli bir düşüncedir. Nitekim yarından itibaren Ekrem Dumanlı ve Hidayet Karaca gibi iki ünlü terör liderinin gözaltına alınmasıyla kamu düzeni ihlallerinde büyük bir gerileme yaşanacağı muhakkaktır. Operasyon başarılıdır ve çok etkili olmuştur. 



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Ali Bulaç / Zaman



Bu operasyon neyi örtüyor?



Türkiye giderek otoriter bir rejime doğru yol alıyor. Ortadoğu ölçeğinde otoriter rejim “otokrasi”dir. Monarşilerde kuvvetler bir elde toplanmıştır ve yönetim babadan oğula intikal eder. Otokraside yönetim babadan oğula geçmez ama kuvvetler bir elde toplanır.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Ali H. Aslan / Zaman



Vatan borcu



Dünkü operasyon, Türkiye’nin ulusal çıkarlarına ve güvenliğine en büyük tehdidin kimlerden geldiğini bir kez daha ortaya koydu:



Gazeteciler, televizyoncular, dizi senaristleri, devlet memurları değil; birbiriyle alakasız bu meslek gruplarının temsilcilerine terör örgütü süsü vererek özgürlüklerini elinden alacak derecede hırçınlaşmış AKP rejimi. Neden mi?



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Selçuk Gültaşlı / Zaman



Ekrem abi



Yanlış adamlara çattınız. Bir Hüseyin Gülerce çıkınca belki ümitlendiniz, daha çok Hüseyin Gülerce’ler buluruz diye planlar yapmaya başladınız. Planlarınız beyhude. Gülerce yerine karşınızda Ekrem Dumanlı’ları, Hidayet Karaca’ları bulacaksınız. Yanlış adamlara çattınız! Dumanlı’ların sayısı tahayyül edemeyeceğiniz kadar artacak.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Taha Akyol / Hürriyet gazetesi



Vahim



Fuat Avni'nin yazdıkları için bu ülkenin Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, "Doğruysa vahim" demişti.



Pazar sabahı anlaşıldı ki doğruymuş ve elbette vahimdir!



Fuat Avni'nin haberine bakılırsa, sırada başkaları da var... Bunlar kim ya da daha kimler? Belirsiz...



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Fatih Çekirge / Hürriyet gazetesi



Hukuk



5 yıldır her gözaltı dalgasında 'hukuk' dedim.



Şimdi yine 'hukuk' diyorum...



Dün sabahtan itibaren bir soruşturma başladı.



Bazı gazetecilere gözaltı kararları çıktı..



Ne demeliyiz?



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Ahmet Hakan / Hürriyet gazetesi



Vahimdir, tehlikelidir, hukuksuzdur, yanlıştır



-VAHİMDİR: Gazete ve televizyonlar basılarak... Gazeteciler ve televizyoncular gözaltına alınarak, derdest edilerek... Demokrasiye ve ifade özgürlüğüne büyük darbe vurulmuş olur. Ekrem Dumanlı ve arkadaşlarının gözaltına alınması bu açıdan vahimdir.



-TEHLİKELİDİR: "Hükümet/Cemaat çatışması", söz söyleme ve ifade etme özgürlüğüne kurban edilemez. Bu çatışmaya yaslanarak gazetelere ve gazetecilere vurulan darbe, aslında tüm toplumun özgürlüğüne vurulmuş bir darbedir. Ekrem Dumanlı ve arkadaşlarının gözaltına alınması bu açıdan tehlikelidir.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Şükrü Kızılot / Hürriyet gazetesi



Hukuk Yoksa Vesayet Çoktur



'Onlar dün, hukuk ve yargıyı katlettiler' diyerek bugün, 'paralel yapı' iddiasıyla başlatılan medya operasyonunu sorgulamamak hukuka inananları bozar. Her şeyden önce; ülkede, 'vatan haini' denecek düzeyde bir 'paralel yapı' oluşmuşsa 12 yılın hükümetleri, buna ya bilinçli olarak yol verdi ('Ne istediler de vermedik' denmişti) ya da hiç göremediler. İki halde de ilk sorumlu hükümetlerin kendileridir.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Murat Yetkin / Radikal



Zaman’a operasyon AK Parti’nin dönüm noktası olacak



Bütün bunların üzerine, şimdi de AK Parti’ye başından itibaren büyük hizmetler sunmuş, destek olmuş Gülen Cemaatinin açık tasfiyesi gelmiş oldu.



Bu aslında AK Parti içinde kendi kimliklerini sürdürmeye çalışan başka cemaatlere, gruplara da açık bir uyarı: Yanlarına salavatla yaklaşılan Gülencilerin başına bunlar geldiyse, başkalarının başına neler gelir kimbilir.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Oral Çalışlar / Radikal



‘Gazetecilik kimliği dışında bir şey yaptıysam’



Umuyorum ve bekliyorum ki; bu süreç, yeni tutuklama dalgalarıyla, 'şok operasyonlar'la devam etmesin. Elbette soruşturma yapılsın, iddialar araştırılsın ve hukuk sınırları içinde, insani değerler zemininde bir yol aransın.



Şu açık: Herkes, 'karşıt'ını; operasyonla, gözaltıyla, hapishaneyle veya medya gücüyle susturmak istiyor.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Tarhan Erdem / Radikal



Her sonuç iktidara bağlı!



Başbakan, “darbeci olmadığınızı söyleyin” diye sesleniyor! Pek güzel yazayım; darbe veya serbest seçim dışı başka bir sonuç felakettir halk için, devlet için, çocuklarımız için… Bu gidişin bir felaketle sonuçlanmasını önleyebilecek olan iktidardır!



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mehveş Evin / Milliyet



Herkes aynı gemide



Gülen cemaatine bağlı basın mensuplarından bir kısmı, dün gözaltına alındı.



Şüpheliler ‘Türkiye Cumhuriyeti devleti egemenliğini ele geçirmek amacıyla baskı, yıldırma ve tehdit yöntemlerini kullanıp, örgütsel yapı oluşturarak, bu yapılanma altında iftira, kişi hürriyetinden yoksun kılma ve belgede sahtecilik”le suçlanıyor.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mehmet Tezkan / Milliyet



Sürpriz olmadı



İçinde bulunduğumuz durumu anlatan en iyi ifade bu galiba..



Mağdurun kimliği sorulmaz..



Polis gazetelere baskın yapıyorsa, gazeteciler gözaltına alınıyorsa bizi meselenin bu     boyutu ilgilendirmeli..



O gazetenin..



O gazetecilerin dün yaptıklarına bakarsak..



Yazının devamını okumak için tıklayın...



İbrahim Karagül / Yeni Şafak



Ekrem Dumanlı sadece gazeteci mi?



Ekrem Dumanlı, gazetesinde meydan okuyabilir, hatta şov yapabilir, gazetecilik örtüsü altında bir dokunulmazlık arayabilir. Hiçbir gazeteci, gazete yöneticisi, yazarı, çizeri, mesleğinin kendisine verdiği gücü ve imkanı başka şeyler için bir örtü olarak kullanmamalı. Gazeteciliği silaha dönüştürürsek, bir güç/iktidar savaşının uzantısı haline getirirsek o zaman gazetecilik dışında cümlelerle konuşmak zorunda kalırız.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Salih Tuna / Yeni Şafak



Bu elemanları kim yetiştirdi?



Bir lider (üstelik etrafında uhrevi efsaneler üretilen bir lider) bağlılarına, “mahpusa girmek dışarda kalmaktan yeğdir, siz de girin içeri” falan demez.



Şayet bağlılarını konsolide etmek istiyorsa fedakarlığı bizzat kendisi yapar.



Hele o liderin yaşı 80’e dayanmışsa!



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Yasin Aktay / Yeni Şafak



Paralel yapının şifresi



Gülen hareketinde, ortada neredeyse Müslümanların büyük çoğunluğuna karşı cephe almayı, hatta savaş açmayı, Müslümanların sevindiğine üzülmeye, üzüldüğüne sevinmeye sevk eden bir liderin ne yaptığını sorgulamaksızın körü körüne itaat örneğini görüyoruz. Bu itaat insanları Müslümanların genel gidişatından uzağa düşürüyor, duygularını mazlumların ve halis müminlerin duygularından koparıyor. Başka hiç bir gösterge olmasa, sadece bu durum bile insanı uyandırmalı değil mi?



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Hikmet Genç / Yeni Şafak



Bu kadar salağa yatmayın!...



Velhasıl ülkede kaos oluşturabilecek her türlü provokasyonu denediniz…



Ama tutmadı… Tutmayınca kontrolü kaybettiniz, zıvanadan çıktınız…



Nihayetinde deşifre oldunuz…



Hem yerel seçimlerde hem de cumhurbaşkanlığı seçiminde kararını verdi bu millet…



‘Paralel yapıya izin vermem, darbecilerden hesap sorulsun’ dedi…



Ve artık salağa yatmanın bir manası yok…



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Yiğit Bulut / Star



Türkiye Cumhuriyeti’ne saldıran YERLEŞİK DÜZEN ve TAŞERONLARI...



Sevgili dostlar, SALDIRI artık sadece Hükümet, TSK veya başka kurumlara değil! Saldırının şiddeti Türkiye adına çok ciddi bir noktaya geldi ve bence en önemlisi konu artık SİYASİ değil! Saldırı ekonomiden-siyasete her alanda DEVLET’i tehdit eden bir şekil aldı ve her geçen gün yeni bir “kol açarak” ilerlemeye çalışıyor... Bu konuda en önemli tespiti Sayın Cumhurbaşkanımız yaptı ve şöyle dedi; SALDIRI BANA DEĞİL, SALDIRI TÜRKİYE’ye, Türkiye Cumhuriyeti Devleti’ne...



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mustafa Nihat Yükselir / Star



Ekrem Dumanlı gazetecilikten mi gözaltına alındı?



Ekrem Dumanlı gazetecilik faaliyetlerinden mi tutuklandı, onu bilmiyorum yapılacak yargılama sonunda bu ortaya çıkacak.



Yapılan bu son operasyonu bir fırsat bilip birilerinin üzerinde tepinecek değilim.



Bilmediğim bir operasyon konusunda erken konuşmak da istemem.



Ancak çok gizli yürütülen bir operasyonun paralel yapı tarafından fenomen yapılan sahte bir sosyal medya hesabı üzerinden üç gün önce deşifre edilmesini de göz ardı etmemek lazım.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Nuh Albayrak / Star



Nedir bu panik, nedir bu öfke?



Zannedersiniz ülkede darbe teşebbüsü olmuş da o önlenmeye çalışılıyor.



Zamanın dili tam aksini söylüyor... “Vesayetle savaş” kisvesi altında devletin bütün imkanlarını kullanarak “Devleti ele geçirmeye çalışan” ve bunun için her türlü yöntemi kullanarak dev bir vesayet haline gelen yapı ile mücadele ediliyor.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Turgay Güler / Akşam



Sahi kimsin sen Ekrem?



Dün “Yargıya saygı duymak gerekir!” diyenler, “Bekleyelim, görelim!” diyenler, “Suçunuz yoksa niçin korkuyorsunuz?” diyenler bugün bas bas bağırıyor.



Hatırlayın! Zaman Gazetesi Oda TV operasyonunu “Bu mu gazetecilik?” manşetiyle duyurmuştu.



“Gözaltıların gazetecilikle ilgisi yok, açıklanamayacak deliller var” manşetleri atıyordu.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Cengiz Özdemir / Akşam



12 Eylül 1980...  17 Aralık 2013...



Birisi Fethullah Gülen'e anlatsın.



Ortada çizme falan kalmadı.



Aş-tı-nız!



Söyleşide söylediği şu ki, biz sandıkla işi olmayan ama tepeden tırnağa siyasi ve fakat millet reyine gitmeyi gereksiz gören, gideni ve seçileni ise adam yerine koymayan, dolayısıyla milletle de işi olmayan bir hareketiz!



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Ali Karahasanoğlu / Yeni Akit



Dumanlı gazeteci de, Kaplan değil miydi?



Şimdi soralım, Ekrem’e..



Sen gözaltına alınınca, basın susturulmuş oluyor da, Mustafa Kaplan gözaltına alındığında, niye basın susturulmuş olmadı?



Dahası; o gazeteciye gözaltının altyapısının, sizin gibi gazeteciler eliyle hazırlanması da, basının susturulması değil midir?



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Hasan Karakaya / Yeni Akit



Kendi manşetleri ile soruyoruz: Bu mu gazetecilik?



“Şov” dedik, oradan devam edelim... Ekrem Dumanlı’sından tutun, Faruk Mercan’ına ve Mustafa Ünal’ına kadar, dün, herkes “kamera”ların karşısına geçti ve dediler ki; “Bu operasyon dayanaksızdır!.. Bu operasyon hukuksuzdur!.. Bu operasyon demokrasiye ve medyaya darbedir!.. Biz, yılların gazetecisiyiz... Bir gazetecinin örgütle ne işi olabilir?”



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mehmet Barlas / Sabah



Kayıt dışı siyaset ile iktidara ortak olunamıyor



Keşke bütün bu olanları hiç yaşamamış olsaydık?



Hrant Dink öldürülmemiş olsaydı...



Nedim Şener de, Ahmet Şık da, Hanefi Avcı da yazdıklarından ötürü tutuklanmamış olsalardı... Kasetlerle, teyplerle siyasete yön vereceklerini, algı çarpıtması operasyonları yapabileceklerini hesap edenler, bu serüvenin sonunda Milli Güvenlik Kurulu'nun gündemine girebileceğini de hesap etselerdi...



Yazının devamını okumak için tıklayın...



Mahmut Övür / Sabah



Paralel operasyonu ve Tahşiyeciler



Birkaç gündür spekülasyonu yapılan Gülen Cemaati'ne yönelik operasyon nihayet başladı. Aralarında cemaate yakın gazete ve TV yöneticilerinin de olduğu 31 kişi gözaltına alındı.



Gözaltı girişimine yönelik tepkilerdeki çifte standart bir yana, umarım artık yargı da geçmişte Ergenekon ve Balyoz darbe süreçlerinde düşülen hatalara düşmez.



Yazının devamını okumak için tıklayın...



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin