Online alışveriş her zaman mutlu etmiyor

Türkiye'de dolandırıcılığın sonucunda paralarını çaldıran insanların yüzde 32'si bu paraları kurtaramıyor.

Google Haberlere Abone ol
Online alışveriş her zaman mutlu etmiyor

Tatil zamanı yaklaşırken insanlar dışarı çıkıp daha fazla alışveriş yapıyor. Bu durum mağazalar için olduğu kadar çevrimiçi satın almalar için de geçerli olduğundan Kaspersky Lab, cihaz kullanıcılarını çevrimiçi işlemlerini mutlaka korumaya almaları konusunda uyarıyor. Ne yazık ki İnternet alışverişi kullanıcılar için her zaman mutlulukla sonuçlanmıyor. 



Kaspersky Lab ve B2B International tarafından yakın zamanda gerçekleştirilen bir ankette, çevrimiçi dolandırıcılık işlemlerinde para kaybeden katılımcıların neredeyse yarısının bu paraların bir kısmını, hatta bazı durumlarda tamamını kaybettiğini ortaya koydu.



Her ne kadar birçok finans kuruluşu siber suçların sonucu olarak kaybedilen paraları telafi edeceklerini belirtiyor olsalar da anket katılımcılarının sadece %68'i kayıplarını tamamen telafi ettiklerini bildirdi. Kurbanların %26'i sadece bir kısmını telafi edebildi ve %6'sı parasını kurtaramadı. Bu kayıplar bazen büyük olabilir: siber suçlular tarafından çalınan para ortalama 345$ tutarında ve katılımcıların 'si 1000 dolar tutarından yüksek bir kayıp yaşadığını bildirdi.

 

Bu durum tüm kullanıcıların siber dolandırıcılığın tehlikelerinden tamamen haberdar olmaması nedeniyle kötüleşiyor: Katılımcıların %27'si para kaybıyla sonuçlanan çevrimiçi suçların nadir olduğuna ve kendi başlarına gelmeyeceğine inanıyor. Sadece %28'i bir siber saldırının hedefi olmaktan korktuğunu belirtiyor. Bununla birlikte istatistikler kullanıcıların %33'ünün geçtiğimiz yıl içinde en az bir kez siber tehditlerle karşılaştığını gösteriyor.



Kaspersky Lab Tüketici Ürünleri Yönetimi Başkanı Elena Kharchenko konuyla ilgili şunları söyledi: "Finans kuruluşu veya çevrimiçi mağazanın bir çevrimiçi dolandırıcılığın sonucu olarak çalınan paraları iade edeceğinden emin olsanız bile yine de dikkatli olmalısınız. Her ne kadar rakamlar vakaların sadece yarısında gerçekleştiğini gösteriyor olsa da paranızın tamamını da geri alabilirsiniz ancak harcadığınız zaman ve katlandığınız gerilimin telafi edilmesi imkansızdır. İşte bu yüzden finansal verileriniz dahil gizli bilgilerinizi korumaya özel önem göstermeniz bu kadar önemlidir."



 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin