Online aktivizm yarışması başladı

Deutsche Welle’nin 'Bobs' adıyla bilinen uluslararası çaptaki online aktivizm yarışması başladı.

Google Haberlere Abone ol
Online aktivizm yarışması başladı

Alman yayın kuruluşu Deutsche Welle, bu yıl en iyi online aktivizm yarışması Bobs'u 11’inci kez düzenliyor.



Blog, sosyal medya ve internet sitelerini kapsayan en büyük uluslararası yarışması olan Bobs'ta Türkçe dahil 14 dilden içerik yarışıyor.



Deutsche Welle'nin 2015'te yaptığı en büyük yenilik ise bu yıl ilk kez İfade Özgürlüğü Ödülü'nün verilecek olması. Dijital dünyada ifade özgürlüğü hakkı için özel çaba gösteren bir kişi ya da bir girişim, ödülü almaya hak kazanacak.



Uluslararası jüri üyelerinin kazananı belirlediği ana kategoriler bu yıl üç ana konuya odaklanıyor: 'Sosyal Değişim', 'Gizlilik & Güvenlik', 'Sanat & Medya'.

 

Jüri üyeleri, dijital dünyayı iyi tanıyan ve internette aktif olan önemli isimlerden oluşuyor.

Deutsche Welle Genel Müdürü Peter Limbourg yaptığı açıklamada, "Uluslararası yarışmamız Bobs, Deutsche Welle'nin temel konusu olan ifade ve basın özgürlüğü çabalarına odaklanmaktadır. Ayrıca üç jüri kategorisinde yoğunlaşarak, ödüllerin kalıcı etkisini güçlendiriyoruz" ifadelerini kullandı.



Sosyal Değişim kategorisinde, eğitim, eşitlik, sağlık ya da çevre gibi alanlarda toplumsal değişimi desteklemek için dijital olanakları kullanan bir proje bu ödüle layık görülecek.



Gizlilik ve Güvenlik kategorisinde, yazılım çözümleri sunan veya kullanıcıları, uygulamalar ya da kapsamlı açıklamalarla verilerini nasıl koruyacaklarına yardımcı olan internet siteleri aracılığıyla bilgilendirenler ödüllendirilecektir. Sansürle mücadeleye yardımcı araçlar da bu kategoride ödül alabilir.



Sanat ve Medya kategorisinde ise toplumsal konuları sanatsal açıdan yorumlamak amacıyla dijital iletişim araçlarını kullanan sanat ve kültür içerikli projeler ödüllendirilecek. Ayrıca medya alanında yenilikçi bir yaklaşım sergileyen projeler de ödül alabilir. Örneğin vatandaş gazeteciliği ya da veri gazeteciliği alanından bir girişim ödüle layık görülebilir.



Deutsche Welle İfade Özgürlüğü Ödülü'nü kazanan 26 Şubat'ta açıklanacak. Üç kategorideki jüri ödülleri ve İfade Özgürlüğü Ödülü'nü kazananlar Bonn'da düzenlenecek olan Deutsche Welle Global Medya Forumu çerçevesinde 23 Haziran 2015'te sahiplerine verilecek.



14 ülkeden 14 jüri üyesi



Yarışma 14 dili kapsıyor. Bu diller Türkçe'nin yanı sıra Almanca, Arapça, Bengalce, Çince, Endonezce, Farsça, Fransızca, Hintçe, İngilizce, İspanyolca, Portekizce, Rusça ve Ukraynaca.

İnternet kullanıcıları, 12 Mart 2015 tarihine kadar adaylarını iletebilir. Katılmak isteyenler, daha fazla bilgiye thebobs.com internet sitesi üzerinden ulaşabilir.



Bobs Yarışması'ndaki üç ana kategoride ödülleri kazananlar, 14 üyeli uluslararası jüri tarafından belirlenecek. Bu yıl da uluslararası jürinin Türkiye'den üyesi Bilgi Üniversitesi'nden Yrd.Doç.Dr. Erkan Saka. 



Diğer jüri üyelerinin isimleri şöyle: Mauricio Santoro (Portekizce), Leila Nachawati (Arapça), Sanam Dolatshahi (Farsça), Alexander Morozow (Rusça), Georgia Popplewell (İngilizce), Falk Steiner (Almanca), Hu Yong (Çince), Renata Avila (İspanyolca), Florian Ngimbis (Fransızca), Oksana Romaniuk (Ukraynaca), Shahidul Alam (Bengalce), Alissa Vahit (Endonezce) ve Rohini Lakshané (Hintçe).



Halk oylaması 9 Nisan'da başlayacak



Jüri ödüllerinin yanı sıra internet üzerinden yapılacak halk oylamasıyla da 14 dilin her birinde 'en iyi' seçiliyor. İnternet kullanıcıları, 9 Nisan'dan itibaren oylamaya katılabilecek. Jüri her dil için 5 finalist belirleyecek.



Bu yılki yarışmanın medya partnerleri MYNET, MEDYATAVA, La Nacion, IFEX, Mada MAsr, Somewhere in…, Bdnews.com, Global Voices, Rus Magazin (Русский журнал), Gooya, Hromadske, China Digital Times ve Waza. 

 


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin