"Onbinlerce insan ülkeden çıkamıyor"

ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Suriye'nin Türkiye sınırındaki Atmeh kasabasında olup bitenleri yansıtan geniş bir haber yayımladı.

Google Haberlere Abone ol
"Onbinlerce insan ülkeden çıkamıyor"

Türkiye'ye geçemeyen mültecilerin çoğalmasıyla Atmeh kasabasının nüfusunun son aylarda 5 binden 40-60 bine tırmandığı savlarının yansıtıldığı haberde, Atmeh'teki mültecilerin yaşadıkları zor koşullara vurgu yapıldı. 



Mültecilerin 13 bininin Türkiye'ye bakan bir tepeye kamp kurduklarına, burada kış ile birlikte hayal kırıklığının arttığına dikkat çekildiği haberde şu iddialara yer verildi:

"Türkiye, barındırdığı mülteci sayısının, Türk yetkililerinin daha önce bir limit oluşturduğu dedikleri 100 bine yaklaşması üzerine Ağustos ayında Suriyelilerin ülkeye serbestçe girmelerini önlemeye başladı. Türkiye halen kendi kamplarında 139 bin mülteciyi barındırıyor. Türk yetkililerine göre, 25 bin Suriyeli daha Türkiye'ye girmek üzere sınırda bekliyor. Türk yetkililerinin geçiçi dedikleri bekleyiş daha kalıcı bir hal alıyor."



-TÜRK YETKİLİLERİ: "ŞİMDİLİK ATMEH GÜVENLİ"- 



WSJ, haberinde bir Türk Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin "25 bin mültecinin tümünü alırsak yakında benzer bir say daha, bizim tarafımıza geçmek için beklemede olacak. Şimdilik Atmeh'i güvenli olarak değerlendiriyoruz" sözlerini de aktardı.



Gazete, bu bağlamda büyük ölçüde Sünni olan Atmeh'in Özgür Suriye Ordusu'na sempati duyduğunu, bulunduğu bölgenin de muhaliflerin elinde olduğu, sınırın diğer tarafında da üç uçak savar bataryasının göründüğünü belirterek "Türk yetkilileri, Suriye savaş uçaklarının Türk hava sahasını ihlal etmeden (Atmeh) üzerinde uçmasının zor olacağını söylüyorlar" diye yazdı. 



Gazeteye konuşan Atmehli emekli subay Mohammmed Kadur'un "Biz burada kendi güvenli bölgeyi kurduk, Hama veya Halep'e rejimin kontrol noktalarına rastlamadan sehayat edebilirseniz" şeklinde konuştu. 



Bu arada, haberde mültecilerin barındığı, Atmeh'teki kampı yöneten merkezi Teksas'ta olan Maram Vakfı ile Türk hükümeti ile varılan bir işbirliği mutabakatı kapsamında kampın kalıcı bir tesise dönüştürülmekte olduğu belirtilirken "Türkiye, kampa Türk Yeşilayı aracılığıyla binden fazla çadır sağladı" denildi.



Kampta çadır sıraları aralarının inşaat malzemeleri üreten Türk şirketlerince sağlanan beton ile doldurulduğu, mütevazi bir tibbi merkezinin bulunduğu, çadırların arasında tuvaletlerin inşasının da devam ettiği kaydedildiği haberde çadırların çoğunun mobilya ve ekipmandan yoksun olduklarına dikkat çekildi.



Bunun ardından haberde 60 yaşındaki bir mültecinin, bir köşesindeki battaniyelerin dışında boş olduğu belirtilen çadırının içini gösterirken "yemeğimiz yok, giysimiz de yok. Bir aydır duş yapmadım" yakınmaları da yansıtıldı. ANKA


Etiketler mülteciler suriye
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin