Ömer GÜney'in tutuklanması dış basında

Paris cinayeti ile ilgili Ömer Güney'in tutuklanması, Batı medyasının da dikkatini çekti.

Google Haberlere Abone ol
Ömer GÜney'in tutuklanması dış basında

 Paris'te aralarında PKK kurucularından Sakine Cansız'un bulunduğu üç Kürt kadınının öldürülmesi olayının başlıca zanlısı olarak Cansız'un şöförü Ömer Güney'in tutuklanması, Batı medyasında da çok dikkat çekti. Batılı medya, Türkiye'nin iç hesaplaşma olasılığından defalarca söz ettiğini vurgularken "Tutuklanma, Türk hükümetinin öldürme emrini verdiği spekülasyonu ortadan kaldırarak barış görüşmelerinin güçlenmesine katkıda bulunabilir" yorumlarına yer verdi.



-WSJ: "TUTUKLAMA SPEKÜLASYONU ORTADAN KALDIRIR"-



ABD'nin çok satan gazetesi Wall Street Journal, Paris savcısı François Molins'in açıklamalarını yansıttıktan sonra haftalarca sürebilecek resmi soruşturmanın ardından, görevli yargıcın zanlı hakkında dava açılıp açılmasını tavsiye edeceğini belirtti.

Türk hükümetinin cinayetlerin PKK'nın görüşmelere ilişkin görüş ayrılıklarının bir yansımasını olduğunu defalarca söylediğini anımsatan gazete, şöyle devam etti:

"Analistler, hala netleşemeyen birçok olgunun bulunduğu uyarısını yapıyor ama tutuklamanın Türk hükümetinin öldürme emrini verdiği yönündeki spekülasyonu ortadan kaldırarak barış görüşlerinin güçlendirilmesine katkıda bulunabileceğini söylüyorlar."



-NEW YORK TİMES: "TÜRK YETKİLİLERİ SÖYLEMİŞTİ-"



Üç kadını öldürmekten tutuklanan Ömer Güney'in Sanike Cansız'ın şöförü olduğuna dikkat çeken New York Times da, Fransız soruşturmacıların Ömer Güney'in cinayetlerini bir terör grubu çerçevesinde işleyip işlemediğini araştırdıklarını kaydetti. Gazete "Türk yetkilileri, üç kadın görüşmelere ilişkin olarak Kürtler arasındaki bir iç hesaplaşmanın bir parçası olarak öldürüldüğünü söylemişlerdi" dedi.



-FİNANCİAL TİMES: "TÜRK HÜKÜMETİ, BAŞTAN BERİ İÇ ÇATIŞMA DEMİŞTİ"-



Ekonomi gazetesi Financial Times, Türk hükümetinin "baştan beri" cinayetlerin PKK içindeki çatışmaların sonucu olabileceğini ifade ettiğini, "hem hükümette hem Kürt tarafındanki bazılarının ise İran'ın karışmış olabileceğini söylediklerini" kaydetti. 

Gazete "Çok yaygın bir teoriye göre, eğer Türkiye PKK ile bir barış anlaşması yapar veya geçen yılda son 10 yılın en kötü düzeyine ulaşan şiddeti düşürürse bölgedeki etkinliğini artırır ve yurt içinde kırılganlığını azaltır" diye yazdı. 



-BBC: "FRANSIZ POLİSİ HARAÇ ŞEBEKESİ BAĞLANTISINI DA İNCELİYOR"-



Türkiye'nin bir iç hesaplaşmadan söz ettiğini anımsatan yabancı medya organları arasında da yer alan İngiliz BBC de, "Türk hükümeti, saldırın barış sürecini raydan çıkarmayı amaçladığını söylemişti. Ancak Fransız polisi, öldürmelerin PKK için kaynak toplamak için kullanılan şebekelerle bir bağlantısının olup olmadığını da inceliyor" dedi. (ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin