Ombudsman'dan 'Gezi'ye inceleme!

Kamu Başdenetçisi Ömeroğlu Gezi Parkı olaylarıyla ilgili İstanbul’da inceleme ve araştırmalarda bulundu.

Google Haberlere Abone ol
Ombudsman'dan 'Gezi'ye inceleme!

İstanbul ili Taksim Meydanının yayalaştırılması ve meydan düzenlemesi ile Gezi Parkı Projesi çalışmalarına engel olmak amacıyla Kamu Başdenetçisi M. Nihat Ömeroğlu Başkanlığında yapılan ve Kamu Denetçisi Mehmet Elkatmış’ın da bulunduğu heyet, son günlerde başta İstanbul olmak üzere ülke genelinde yaşanan toplumsal olayların incelenmesi ve bu olaylara çözüm yollarının araştırılması amacıyla ilgili birey, birey grupları, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumlarının yetkilileriyle görüşmeler yapılmış, inceleme ve araştırmalar gerçekleştirdi.



Kamu Denetçiliği Kurumu’ndan yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:



Kamu Denetçiliği Kurumu’na konu ile ilişkili 17 Haziran 2013 tarihi itibari ile toplam 20 adet bireysel başvuru gerçekleştirilmiş bulunmaktadır. 6328 sayılı Kamu Denetçiliği Kurumu Kanunu’nun “Başvuru ve usulü” başlıklı 17’nci maddesinin dördüncü fıkrası hükmünde yer alan gecikmesinde sakınca bulunan durumlar içerisinde değerlendirilmesi nedeniyle idari başvuru yollarının tüketilme şartı aranmaksızın, söz konusu başvurular kabul edilip inceleme ve araştırmaya geçilmiştir.



Bu kapsamda, 12-16 Haziran 2013 tarihleri arasında İstanbul ilinde bir ziyaret gerçekleştirilmiştir. Ziyaret esnasında, başta bireysel başvurucular olmak üzere, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu, Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş ve ekipleri ile  Sivil Toplum Kuruluşlarının (STK) temsilcileri ve bu bağlamda Taksim Dayanışması yetkilileri, Uluslararası Af Örgütü İstanbul Şubesi, İstanbul Esnaf ve Sanatkârlar Birliği, Beyoğlu Güzelleştirme ve Koruma Derneği, İnsan Hakları Derneği, Mazlum-Der ve Gezi Parkı eylemcilerinden gençlerle birebir görüşmeler yapılmıştır.



Görüşmelerde; bireysel başvuru sahiplerinin, temelde kolluk güçlerinin aşırı güç kullandığı yönündeki iddialarından oluşan şikâyetleri ile vatandaşların gündelik hayatlarını olumsuz etkileyen özellikle toplu taşıma kullanımında yaşadıkları aksaklıklar; (araçların taşlanması, yakılması, yolların kapatılması ve araçlara biber gazı sızmasından kaynaklanan aksaklıklar) çevre esnafın karşılaştığı sıkıntılar; idarenin iddialar hakkında gösterdiği ilk tepki ve değerlendirmeler ile STK’ların çözüm noktasındaki önerileri dinlenmiş ilgili yerlerden bilgi, belge, görüntü, fotoğraf gibi argümanlar istenmiştir.



Kamu Denetçiliği Kurumu, kamuoyunda derin bir üzüntü ve endişe oluşturan bu gelişmeleri ve idarenin işlem ve eylemleri ile tutum ve davranışlarından kaynaklanan şikâyet başvurularını, insan haklarına dayalı adalet anlayışı içerisinde inceleyip araştırmaya devam etmektedir. İnceleme ve araştırma sürecinin tamamlanmasının ardından, yukarıda zikredilen 6328 sayılı Kanun uyarınca Kurumumuzca verilecek olan karar kamuoyu ile paylaşılacaktır.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin