Ölüm nedeni araştırılıyor! Ünlü şairin mezarı açıldı!

Şair Pablo Neruda'nın mezarı, ölüm nedenini tespit etmek için açıldı.

Google Haberlere Abone ol
Ölüm nedeni araştırılıyor! Ünlü şairin mezarı açıldı!

Şili’de askeri darbenin ardından ölen şair Pablo Neruda’nın mezarı, ölümüyle ilgili şüpheleri gidermek üzere açıldı.



The Independent’ın haberine göre, Pasifik kıyısında Isla Negra’da Neruda’nın yaşadığı yerde bulunan mezar, Pazar günü araştırmacılar tarafından kazılmaya başlandı ve çıkarıldı ancak adli tıp uzmanları Neruda’nın resmi kayıtlardaki gibi doğal nedenlerle mi yoksa iddia edildiği gibi Pinochet’nin destekçileri tarafından zehirlenerek mi öldürüldüğünün belirlenmesinin küçük bir ihtimal olduğunu söyledi.



Hakim Mario Carozza, Şili Komünist Partisi’nin mezarın açılması yönündeki talebini kabul etti ancak bağımsız bilirkişilerin kullanılması talebini reddetti.



Adli tıp uzmanı Dr. Luis Ravanal ise Şili adli tıp laboratuvarının modern ekipmanlara sahip olmadığını, varolan aletlerle çıkarılan cesedin ölüm sebebinin belirlenmesinin mümkün olmayacağını ve özel laboratuvarlara başvurmanın şart olduğunu ifade etti.



Şili Komünist Partisi avukatı Eduardo Contreras da bağımsız bilirkişi ve uzmanlara izin verilmemesinin hayal kırıklığı yarattığını söyledi.



Ne olmuştu?



1971’de Nobel Edebiyat Ödülü’nü kazanan Neruda, 11 Eylül 1973’te Augusto Pinochet önderliğinde gerçekleştirilen askeri darbede teslim olmamak için intihar eden devlet başkanı Santiago Allende’nin de yakın arkadaşıydı.



Diktatörlüğe karşı mücadelesine sürgünden devam etmeyi planlayan şair, Şili’den ayrılmadan bir gün önce ambülansla Santa Maria kliniğine kaldırılmış, 23 Eylül’de öldüğü açıklanmıştı. Dönemin Meksika büyükelçisi Gonzalo Martinez Corbala, Neruda’nın ülke dışına çıkışını organize etmişti. 23 Eylül’de havaalanında DC-8 tipi bir uçakla şairi beklerken, Neruda yolculuğu 24 saat ertelemeye karar vermişti.



Neruda’nın şoförü Araya’nın anlatımına göre, Neruda 23 Eylül’de kendisini arayarak, Sergio Draper adlı bir doktorun kendisine iğne yaptığını, çok canının yandığını ve acilen gelmesini söyledi. Ancak Draper yıllar sonra verdiği ifadede, klinikten bu olay olmadan önce ayrıldığını anlattı. Avukat Contreras, kayıtlara göre Neruda’nın Price soyadlı bir doktora emanet edildiği ancak bu kişinin varlığının kimse tarafından teyit edilemediğini söyledi.



Eski başkan Eduardo Frei Montalva da aynı klinikte hayatını kaybetmiş ancak 30 yıl süren soruşturma sonucunda Pinochet rejimine muhalif olan Montalva’nın zehirlenerek öldürüldüğünü ortaya çıkarmıştı. BİANET


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin