OFER GAZETECİLERE MEDYADAN YAKINDI: HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR HIRPALANMADIK

7 üst düzey gazeteci ile önceki akşam biraraya gelen Ofer, gazetecilere medyadan yakındı.

Google Haberlere Abone ol
OFER GAZETECİLERE MEDYADAN YAKINDI: HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR HIRPALANMADIK

EKREM DUMANLI'NIN ZAMAN'DA YAYINLANAN YAZISI:


Ofer medyadan yakındı: Hiçbir ülkede bu kadar hırpalanmadık


Önceki akşam ilginç bir akşam yemeğine davet edildim. Global Yatırım Holding’in Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kutman’ın ev sahipliğini yaptığı davetin baş konuğu Sami Ofer’in oğlu Eyal Ofer’di.

Bilindiği gibi Türkiye aylardır Ofer ailesini konuşuyor. Galataport Projesi’nin ihaleye çıkması ile başlayan Ofer merakı ihale sonrasında da devam etmişti. Medya hem Galataport’taki hem de Tüpraş’taki hisselerini gündeme getirmişti. Hakkında çok şeyler yazılması ve konuşulmasına rağmen Ofer ailesi Türkiye’de tanınmıyordu. Belki tanınmazlığın getirdiği gizem de etkili olmuş ve yayınlanmak üzere fotoğrafı bile bulunamayan Sami Ofer sık sık gündeme getirilmişti. Aylardır hakkında konuşulan böyle bir insan ile ‘tanışma ve sohbet niteliğinde bir akşam yemeği’ teklifi alınca hiç tereddüt etmeden kabul ettim; hangi gazeteci böyle bir fırsatı kaçırır ki...

Lüks bir binanın 33. katında yenecek yemeğe katılmadan internet sitelerinde haber çıktığını, davetlilerin isimlerinin yayınlandığını öğrendim. Medyanın önde gelen isimlerinin yer aldığı listede benimle birlikte Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Yeni Şafak Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Vatan Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu, Sabah Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros, Milliyet Gazetesi yazarı Güneri Cıvaoğlu ve Akşam’dan Volkan Akı vardı. Zaten gizli bir görüşme değildi bu. Ayrıca gazetecilerin soracak çok sorusu olduğu da ortadaydı. Benzer bir merak saikiyle olsa gerek, binanın girişinde kameralı meslektaşlara da rastladım. Genişçe bir salona girdiğimde davetli gazetecilerle selamlaştık. Eyal Ofer ile tanışınca, kendisi Zaman’ı yakından takip ettiğini söyledi. Sanırım İngilizce web sitemizi okuma imkânı bulabiliyor…

Söz Fransa’da yaşanan şiddet olaylarından açılıyor ilkin. Ofer, hadiselerin üzücü; bir o kadar da tehlikeli olduğunu söylüyor. İngiliz basınının Fransa’daki olayları veriş şekline eleştiriler getiriyor. “Bu tür işler İngiltere’de olmaz” yaklaşımının doğru olmadığını; tedbir alınmazsa her ülkede benzer olayların yaşanabileceğini belirtiyor. Bu konu, sohbeti sıcak hale getirmek için yapılan bir konuşma havasında ele alınıyor. Aslında çok önemli mevzular bunlar. Ne var ki Ofer ile ilk defa karşı karşıya gelmiş gazeteciler soru sormak için sabırsızlanıyor. Galataport Projesi’nden söz açılınca Eyal Ofer, nazik ve ikna edici bir üslupla kısa bilgiler vermeye çalışıyor. İhalelerle ilgili temel bir yaklaşımı var Ofer’in: Türkiye’deki ihaleler olabildiğince açık, şeffaf ve net bir biçimde yapılıyor. Kimse kayırılmıyor, kimseye özel bir muamele yapılmıyor. Biz en iyi parayı veren firmayız. İhaleyi kaybedenlere ‘Neden az bir fiyat teklifi yaptınız?’ denmiyor da bize ‘Niçin çok verdiniz?’ deniyor; bunu anlayamıyorum.

‘Erdoğan ikinci Atatürk’

Söz bu noktaya gelince fark ediliyor ki Ofer, Türk basınında çıkan olumsuz yorumlara karşı burukluk, hatta kırgınlık yaşıyor. “Dünyanın pek çok yerinde yatırımlarımız var; ancak hiçbir ülkede bu kadar hırpalanmadık.” diyor. Bu serzenişe gazeteciler razı olmuyor ve bir meslektaşımız “Sizin için İsrail basını da ağır eleştiriler yöneltiyor...” deyince oradaki hadiseyi kendi penceresinden naklediyor. İsrail’de devletle çalışmak istemediklerini, yapılan ısrar üzerine bir ihaleye katıldıklarını; işler yolunda gidince bazılarının ağır eleştirisine maruz kaldıklarını; ancak orta yol medyadan bu tarz şikâyetler almadıklarını söylüyor Ofer ve sözü kibar bir dille tekrar Türk medyasına getiriyor. Bir davetliye, “Bizim için ‘Yahudi Ofer’ tabirini kullanıyorsunuz; bu bizi üzüyor.” diyor. Söz bu noktaya gelince gazeteciler Türkiye’de anti-semitizm olmadığını, bu tür tabirlerin aşağılamak amacıyla kullanılmadığını, benzer eleştirilerin diğer yabancı sermaye grupları için de yapıldığını ifade ediyor.

Konuşmalarından anladığım kadarıyla Ofer, Türk basınını yakından takip ediyor. Bazen bir köşe yazısına, bazen bir habere atıfta bulunuyor çünkü. Ofer’in söyledikleri arasında haber değeri taşıyan ilginç bilgiler var: Mesela Tayyip Erdoğan’a ikinci Atatürk diyor ve Erdoğan’ın lider karakterini övüyor. Türkiye’yi yakından tanıdığını, hiç bu kadar istikrarlı bir ekonomiye rastlamadığını, bunun gerçek sebebinin de Başbakan Erdoğan olduğunu söylüyor. Ofer’in takdirle söz ettiği diğer bir isim de Maliye Bakanı Kemal Unakıtan. Bakanı ‘çok şeffaf biri’ olarak nitelendiriyor.

‘Tüpraş’taki hissemiz yüzde 4,9’

Kuşadası’nın turizm cenneti yapılabileceğini söyleyen Ofer, medyada defalarca yer alan ve tekzip edilmeyen bir bilgiye de açıklık getiriyor. Bütün gazetelere göre Ofer, Tüpraş’ın yüzde 14,67’sini satın almıştı. “Bu bilgi doğru değil.” diyor. Gazetecilerin doğru bilgi ısrarı üzerine hisselerinin yüzde 4,9 olduğunu ifade ediyor. “Niçin bu bilgiyi düzeltmediniz?” sorusuna karşı, medyada yanlış bilgilerin sıkça çıktığını, hepsini düzeltmenin zor olduğunu; bu konularla uğraşacağına kendi işlerine yoğunlaştıklarını söylüyor. Toplantıya ev sahipliği yapan Mehmet Kutman da bu konuda devreye girerek, satışı kendilerinin gerçekleştirdiklerini vurguluyor ve Ofer’i doğruluyor.

Gazetecilerin merakla beklediği cevaplar arasında baba Ofer ile Erdoğan’ın görüşme meselesi var. Bunun görüşme olduğunu; ancak kalabalık bir alanda yapıldığı ve çok sayıda insan bulunduğu için Tayyip Bey’in hatırlamamasının normal olduğunu söylüyor. Davos’ta yapılan toplantılarda karşılaştıklarını söylüyor ki; o toplantıların telaşı ve karmaşıklığı hatırlamayı zorlaştırabilir… Elinden tespih düşmüyor Ofer’in. Sorgulayıcı sorulara buruk ama nazik cevaplar veriyor. ‘Yahudi’ suçlaması söz konusu olunca kızgınlığı iyice hissediliyor. Bu şekilde davranıldığında bir süre sonra yabancı sermayenin hiç gelmeyeceğini düşünüyor. Bu işten Türkiye’nin zararlı çıkacağına, Türkiye’nin rakibi olan ülkelerin bu durumu sevinçle karşılayacağına inanıyor.

Bakalım zaman kimi haklı çıkaracak?

MUSTAFA KARAALİOĞLU'NUN YENİ ŞAFAK'TA YAYINLANAN YAZISI:

Ofer: Tüpraş'ın yüzde
14.76'sını biz almadık


OFER GAZETECİLERE MEDYADAN YAKINDI: HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR HIRPALANMADIK Galataport ihalesini kazanan Ofer Grubunun patronu Eyal Ofer, Tüpraş hisselerinin yüzde 14.76'sının değil 4.9'unun kendilerinde olduğunu söyledi.






OFER GAZETECİLERE MEDYADAN YAKINDI: HİÇBİR ÜLKEDE BU KADAR HIRPALANMADIK - Resim : 2
Mustafa KARAALİOĞLUGalataport ihalesini kazanan konsorsiyumun önde gelen ismi İsrailli işadamı Sami Ofer'in oğlu Eyal Ofer, Tüpraş hisselerinin sadece yüzde 4.9'luk kısmını aldıklarını bildirdi.

Oferler'in iş ortağı Global Menkul Değerler'in sahibi Mehmet Kutman'ın recidance'ında verilen akşam yemeğinde bir grup gazetenin yöneticileriyle biraya gelen Ofer, Türk basınında şirketi ve ailesiyle ilgili çıkan haberleri değerlendirdi. Özellikle babası Sami Ofer hakkında yazılanları hak etmediklerini belirten Ofer, "Bugüne kadar medyanın gerisinde kalmaya özen gösterdik. İlk kez burada konuşuyoruz. Medyada çıkan haberler bizi çok üzdü. Türkiye'yi cazip bir yatırım alanı olduğu için, geleceği olduğu için tercih ettik. Galataport ve Kuşadası dışında başka alanlara da girmek istiyoruz. Bu ülkede işbirliğini genişletmek istiyoruz. Kuşadasını daha cazip bir turizm merkezi haline dönüştürmeye kararlıyız. Oradaki yatırımlarımızı güçlendirmeyi düşünüyoruz" dedi.

Gazete yöneticilerinin çeşitli sorularını cevaplandıran Eyal Ofer, Galataport ihalesinin kendisi için çok zor bir ihale olduğunu söyledi. Açık arttırma olmadığı için tek fiyat vermek durumunda kaldıklarının altını çizen Ofer, şöyle konuştu:

"Galataport için verdiğimiz fiyat çok yüksek oldu. En yakın teklifin 2.5 misli. Bu şartlarda ihale yeniden yapılsa bizim verdiğimiz fiyatın verilmeyeceğini düşünüyorum. Çok yüksek paralar kazanmayacağız ama bu pazara girmek açısından burası bizim için anlamlı."

'Türkiye gelecek vaad ettiği için geldik'

Tüpraş'ın yüzde 14.76'lık hissesinin Ofer Grubu'nun eline geçtiği yönündeki haberleri değerlendiren Ofer, "Biz sadece yüzde 4.9'unu aldık, gerisini kimin aldığını bilmiyorum. Basında çıkan haber beni bu açıdan ilgilendirmiyor. Bizim için çok büyük bir para değil bu. Dünya çapında bir şirketiz. Amerika'da, İngiltere'de, İsrail'de yatırımlarımız var. Türkiye'yi de gelecek vaad ettiği için düşünüyoruz" diye konuştu.

Toplantıya ev sahipliği yapan Mehmet Kutman da bu konuda devreye girerek, "Bunun satışını biz gerçekleştirdik. 6 ayrı fona gitti. Ofer Grubu, sadece 4.9'unu aldı" dedi. Yahudi olduğu için kendisine haksızlık yapıldığını öne süren Eyal Ofer, bunun bir ayrımcılık olduğunu dile getirdi ancak toplantıya katılan gazete yöneticileri bunun böyle olmadığını savunarak, Ofer Grubu'nun hakkında çıkan haberlere cevap vermesi gerektiğine, cevap vermediği sürece bu tür söylentilerin olacağına dikkat çektiler.

'Erdoğan 2. Atatürk'

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı "2. Atatürk" olarak nitelendiren Eyal Ofer, şunları söyledi:

"Başbakan Erdoğan'ı çok başarılı ve ikna edici buluyorum. Maliye Bakanı Kemal Unakıtan da çok şeffaf biri. Bize her türlü desteğe açık olduğunu söyledi. Cep telefonunu verdi.

Babam Sami Ofer, Başbakan Erdoğan'la görüştü ama Başbakan'ın bunu hatırlamaması doğal. Çünkü, birinde Doğuş Grubu'nun marinasının açılışında ayak üstü görüşmüşlerdi. Birinde de Davos'ta çok kalabalık bir işadamı grubuyla görüşmüştü. Ben de Erdoğan'la ilk kez Davos'ta görüştüm ama o zaman henüz başbakan değildi. Benim de hükümetle görüşmelerim oldu, projelerimizi anlattık. O görüşmede dönemin Turizm Bakanı Erkan Mumcu ve işadamı Hamdi Akın da vardı. Galata için hazırladığımız planı anlattık, dinlediler. Tayyip Erdo-ğan bu tür projeleri konuşmaya açık, başkalarıyla da görüştü. Sadece ben görüşmüyorum, dünyadaki bütün yatırımcılar Erdoğan'la görüşüyor. Bu da çok iyi bir durum, ülkenin gidişatıyla ilgili olarak bize güven veriyor. "

Türkiye özelleştirmede çok başarılı

Ofer, özelleştirme idaresinin ihaleleri mükemmel bir şekilde yaptığını da belirterek, "TÜPRAŞ ihalesinin kasetini İsrail'e gönderdim. Mükemmel bir ihaleydi. Orada da örnek olsun istedim" dedi. Galataport için güçlü bir konsorsiyum kurduklarını söyleyen Eyal Ofer, "Bizimle birlikte dünyanın ikinci büyük yolcu taşıma şirketi Carribean'ın yanısıra Amerika'nın en bü-yük alışveriş merkezi işletmecisi ve Türkiye'den Limak olacak" dedi. Ofer, ihale iptal edlirse bir daha girmeyi düşünmediklerini de belirtti.

Osmanlı ailesiyiz

Eyal Ofer aile köklerini şöyle anlattı: "Biz aslında bir açıdan Osmanlı ailesi sayılırız. Annemin babası 1916'da Odessa'dan İsrail'e göç etti. Babamın babası ise birkaç yıl sonra Romanya'dan gelmiş. İsrail toprakları o zaman Osmanlı'ya aitti. Ailem Osmanlı vatandaşı olarak yaşadı. Atalarım Rusya'dan parasız olarak yola çıktığında da ilk uğrak yerleri Galata Limanı oldu... Yani Galataport'la çok eskiden de ilgimiz oldu!..

'Can West'i biz cesaretlendirdik'

Star Grubu ihlelerine giren ve iki radyoyu alan Can West'le ortaklıklarının olmadığını ama tanıdıkları bir isim olduğunu anlatan Ofer, şöyle konuştu: "Can West, Türkiye pazarına girip girmeme konusunda bize danıştı. Çok iyi bir tercih olduğunu ve bu pazarın çok büyük bir geleceğinin olduğunu söyledim. "Emin misin?" dediklerinde "Eminim, bu pazara girin" dedim. Onları cesaretlendirdim." Dar kadrolu tanışma yemeği Global'in sahibi Mehmet Kutman'ın Fulya'daki residansında verilen Eyal Ofer'le tanışma yemeğine gazetemizin Genel Yayın Yönetmeni Mustafa Karaalioğlu, Hürriyet Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Vatan Genel Yayın Yönetmeni Tayfun Devecioğlu, Zaman Genel Yayın Yönetmeni Ekrem Dumanlı, Sabah Ekonomi Müdürü Cüneyt Toros, Akşam Ekonomi Müdürü Vural Akı, Mehmet Kutman'ın yardımcısı Kadri Samsunlu ve Ofer'lerin Türkiye'deki dostu ve gemi kaptanı Hüseyin Öktem katıldı.


 

 

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin