Ödülleri siyasilerin elinden aldılar! İşte, Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nın kazananları!

Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Ödülleri sahiplerini buldu.

Google Haberlere Abone ol
Ödülleri siyasilerin elinden aldılar! İşte, Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması'nın kazananları!

Türkiye Foto Muhabirleri Derneği (TFMD) tarafından 30’su düzenlenen Yılın Basın Fotoğrafları Yarışması Ödülleri Ankara’da yapılan ödül töreni ile sahiplerini buldu. Gecede 8 kategoride 26 fotoğraf ve 3 foto röportajı çeken foto muhabirleri ödüllendirildi. 



Törene CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş, CHP Genel Başkan Yardımcıları Enis Berberoğlu ve Veli Ağbaba, CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, MHP İstanbul Milletvekili Murat Başesgioğlu, CHP Ankara Milletvekili Aylin Nazlıaka ile gazete ve televizyonların Ankara temsilcileri katıldı.



"Yılın Basın Fotoğrafı Ödülleri sahiplerini buldu!" Galerisine Göz At



MEDYA ÜZERİNDE BASKI ARTIYOR



Törende konuşan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Foto muhabirlerinin yaptığı işi "zor" olarak nitelendirdi. Kılıçdaroğlu şunları söyledi: "Medya üzerindeki baskıları biliyorum. Bu baskıların giderek arttığını, artacağını da çok iyi biliyorum. Eğer bir gazeteci ölümle tehdit edildiği halde, ülkenin başbakanı bunu olağan bir olaymış gibi kamuoyuna sunarsa, şiddet artarak devam eder. Eğer bir gazete bir partiden bir milletvekilinin öncülüğünde basılıyorsa ve bu da sıradan bir olay olarak görülüp, algılanıyorsa şiddet artacak demektir. Türkiye'nin geldiği nokta bu. Medyanın kendi etik kuralları var ve bu kurallar içinde herkesin görevini özgürce yapabilmesi gerekiyor. Yurt dışında yaptığımız görüşmelerde bize Türkiye'de artan baskıları soruluyorlar. Siyasetçi en sert eleştirilere bile tahammül etmeli, eğer sert eleştirilere tahammül etmiyorsa siyaseti hemen bırakmalı. Dünyanın bütün ülkelerinde, bütün demokrasilerinde siyasetçi en sert eleştirilere göğüs geren, katlanan kişi demektir. Çünkü siz toplumu yönetmeye talipsiniz, Toplumu yönetmeye talipseniz, toplumun belli bir kesiminden ve tümünden gelecek eleştirilere göğüs germek zorundasınız. Hatta ve hatta eleştiri ne kadar sert olursa olsun o eleştiriden ders çıkarma gibi bir görevi olmalıdır politikacının. Ben söz verdim, olabildiğince mutlu fotoğraflar çekmeye çalışacağım. Umuyorum 1 Kasım'da güzel bir tablo ortaya çıkar ve 2 Kasım'da biz gülümseriz."



BASINA SALDIRI KABUL EDİLEMEZ



Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise, "Basına yapılan saldırıları hiç bir şekilde hoş görmediğimizi, hoş karşılamadığımızı ifade etmek istiyorum. Ahmet Hakan'ın evinin önünde uğradığı saldırı çok çirkin ve kabul edilmez" diye konuştu.



KUTUPLAŞMA ORTAMI SON BULSUN



Türkiye Foto Muhabirleri Derneği Genel Başkanı Rıza Özel ise konuşması sırasında yaşanan terör olayları nedeniyle 30'uncusu düzenlenen törenin kutlama şeklinde yapılmadığını söyledi. Özel, “Bizler artık ay-yıldızlı bayrağımızı tabutların üzerinde fotoğraflamaktan yorulduk. İnanın bana o bayrağın güzel durmadığı tek bir yer var.  O’da bir tabutun üzeri. Bir an evvel bu acıların ve bu lanet terörün son bulmasını diliyorum. Bugün biz gazetecilerle ilgili ve hiçbir cezai işlemin yapılmadığı tehditler, sonunda bakıyorsunuz tekme tokat dayak yediğimiz olaylara dönüşüyor. Dün Ahmet Hakan bu işin en görünür yüzü olduğu için daha büyük tepki topladı. Ama sokakta hepimiz birer hedef haline geliyoruz. Tek dileğimiz, gazetecilerin hak ettikleri özgürlüklere kavuşması” diye konuştu. Tarafsız bir jüri tarafından verilen ödüller her zamankinden daha çok tartışılır hale geldiğini ifade eden Rıza Özel, “Ödül alan fotoğrafın tarihe etkisi değil, hangi olayda çekildiği tartışılıyor artık. Ödül alan fotoğraftan ve fotoğrafçıdan çok  o fotoğrafın hangi gazetede yayınlandığı o foto muhabirinin hangi ajansta çalıştığı sorgulanıyor. Bir foto muhabirinin önceliği hoşa gidecek fotoğraf değildir. O olayı en doğru anlatan karedir.  Dileriz bu kutuplaşma ortamı da son bulur. Fotoğraflarımıza bakan gözler ön yargılarını bir kenara bırakır” dedi.



FOTOĞRAF ÇEKTİLER



Törene katılan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ödül törenine katılanların fotoğrafını çekti. Kılıçdaroğlu’na Onursal üyelik verildi. Kılıçdaroğlu, AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç'a "Yılın Basın Fotoğrafı" ve "Yılın haber Fotoğrafı" dalında ödül verdi. Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş ise, Yılın Haber Fotoğrafı" ikincisi AFP Foto Muhabiri Bülent Kılıç'a ve "Yılın Haber Fotoğrafı" üçüncüsü Hürriyet Gazetesi'nden Selçuk Şamiloğlu'na ödülünü verdi. Törende yarışmaya katkılarından dolayı AB Delegasyonu Türkiye Temsilciliğinden Delegasyon Başkan Yardımcısı Elçi Müsteşar Bela Szombati ve Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Davut Çetin'e teşekkür plaketi verildi. 



İLK SERGİ 8 EKİM’DE



Yılın Basın Fotoğrafları 2015 ödülleri törenin ardından ilk kez 8 Ekim’de Next Level AVM’de sergilenmeye başlayacak. Sergide ödül alan geçtiğimiz yıla damga vuran 8 kategoriden 26 fotoğraf ve 3 seri yer alıyor. Yarışmada “Yılın Basın Fotoğrafı” ödülünü AFP foto muhabiri Bülent Kılıç, Soma’da yaşanan maden kazasında çektiği kare ile aldı.

 

İŞTE, ÖDÜL ALAN İSİMLER:



•Yılın Basın Fotoğrafı Ödülü

 Bülent Kılıç, AFP

 

•Yılın Haber Fotoğrafları

 Birinci Bülent Kılıç, AFP

 İkinci Bülent Kılıç, AFP

 Üçüncü Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi

         

•AB Yansımaları Fotoğrafları

 Birinci Ercan Arslan, Milliyet Gazetesi

 İkinci Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi

 Üçüncü Sinan Çakmak, Atlas Dergisi

 Mansiyon Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi



•Yılın Günlük Yaşam Fotoğrafları

Birinci Murat Şaka, Hürriyet Gazetesi

İkinci Levent Kulu, Hürriyet Gazetesi

Üçüncü Celil Kırnapçı, Zaman Gazetesi



•Yılın Siyaset Fotoğrafları

Birinci Yavuz Özden, Milliyet Gazetesi

İkincisi Fahir Arıkan, Hürriyet Gazetesi

Üçüncü Ali Ekeyılmaz, Sabah Gazetesi



•Mustafa Pekcan Özel Ödülü

Necati Savaş, Cumhuriyet Gazetesi



•Rafet Hüner Özel Ödülü

Fahir Arıkan, Hürriyet Gazetesi



•Yılın Çevre Fotoğrafları

Birinci Bülent Kılıç, AFP

İkinci Burak Doğansoysal, Ornitofoto Dergisi

Üçüncü Celil Kırnapçı, Zaman Gazetesi



•TFMD Özel Ödülü’nün verilmesi

Sefa Özkaya, Hürriyet Gazetesi



.Sebahattin Yılmaz - Cem Emir Özel Ödülü

Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi



•Yılın Portre Fotoğrafları

Birinci Selçuk Şamiloğlu, Hürriyet Gazetesi

İkinci Kerem Yücel, Atlas Dergisi

Üçüncü Mehmet Ali Poyraz, Zaman Gazetesi



•Yılın Spor Fotoğrafları

Mansiyon Ercan Arslan, Milliyet Gazetesi

Mansiyon Uygar Önder Şimşek, (Serbest)

 

•Yılın Foto Röportaj Fotoğrafları

Birinci Kürşat Bayhan, Zaman Gazetesi

İkinci Celil Kırnapçı, Zaman Gazetesi

Üçüncü Bülent Kılıç, AFP Gazetesi.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin