"Öcalan, Kürtlerle Türkler arasında köprü mü?"

BBC, "Abdullah Öcalan'ın Kürtlerle Türkler arasında köprü olup olmadığı" sorusuna yanıt aradı.

Google Haberlere Abone ol
"Öcalan, Kürtlerle Türkler arasında köprü mü?"

MİT ile Abdullah Öcalan arasındaki görüşmelerin bundan sonra nasıl devam edeceği merakla beklendiği bu günlerde İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Abdullah Öcalan'ın Kürtlerle Türkler arasında köprü olup olmadığı" sorusuna yanıt aradı. BBC, "Ülkede, herkesten çok nefret edilen bu kişi, şimdi Kürt savaşına son vermek için yaklaşılan kişinin ta kendisi" değerlendirmesinde bulundu. 



BBC, İstanbul kaynaklı geniş haberinde Marmara Denizi'ndeki adaların on yıllar boyunca Türkiye'nin "en tehlikeli sürgünlerine ve mahpuslarına" ev sahipliği yaptığına dikkat çekerek şunları söyledi:



"Osmanlı şehzadeleri orada tutuldu; Troçki, Stalin'in Rusya'sından kaçınca adalardan birini yurt edindi; 1960'taki darbenin ardından eski Başbakan o adalardan birinde idam edildi. İmralı'da şimdi ünlü bir hükümlü bulunuyor: Türkiye'nin genellikle "terörist başı' dediği kişi."



BBC, Öcalan için "Neredeyse 14 yıldır, bir avuç gardiyan, politikacı, avukat ve aile üyesi dışında kimse onu görmedi veya onun sesini duymadı. Fakat Abdullah Öcalan, Kürt silahlı hareketi PKK'nın tartışmasız lideri olmayı sürdürüyor.

Sözü dinleniyor" yorumunu da yaptı. 



BBC, Öcalan'ın etkisinin devam ettiğine ilişkin şüphelerin Kasım 2012'de ortadan kalktığını, emri üzerine yüzlerce Kürt eylemcinin açlık grevine hemen son verdiğini vurgulandığı haberde, "Bu hareketi, Türk hükümetini temel bir karar almaya zorladı: Eğer PKK ile 30 yıldır devam eden çatışmaları bir çözüme kavuşturmak istiyorsa, bunu Öcalan'ın katılımıyla yapmak zorunda olabilirler" ifadelerini de kullandı. 



-"BAZEN TALİMATLAR İLETİYOR"-



BBC haberinde, "Yıllarca Öcalan'ı İmralı Adası'nda düzenli olarak ziyaret etmesine izin verilen tek kişi" dediği kardeşi Mehmet Öcalan'ın açıklamalarına da yer verdi. 



"Hapis koşulları çok sert" diyen Mehmet Öcalan'a göre, ikisinin genellikle 45 dakika görüşmesine izin veriliyor. Kardeşleri gardiyanlar izliyor.



Mehmet Öcalan, "Köyde olup bitenleri, aileyle ilgili konuları yaklaşık 15 dakika konuşuyoruz. Geriye kalan yarım saatte de politika hakkında, bölgedeki ve dünyadaki olaylar hakkında konuşuyoruz" şeklinde konuştu. 



"Öcalan takipçilerine iletmen için talimatlar iletiyor mu?" sorusuna Mehmet Öcalan, "Evet. Bazen bir şeyler anlatıyor. Ben, Kürtler'in Barış ve Demokrasi Partisi üyesiyim" yanıtını veriyor. 



-"KÖPRÜ YIKILIRSA CİDDİ BÖLÜNMELER OLUR"-



Mehmet Öcalan, "Abdullah Öcalan'ın Kürtler ve Türkler arasında bir köprü olduğunda" ısrar ettiği açıklamalarında "Eğer bu köprü yıkılırsa, çok ciddi bölünmeler o zaman yapılır. Daha önce de söyledim; o bir köprü. İnsanlık adına, kan akmasını durdurmak için için çalışıyor" şeklinde konuştu.



BBC, Öcalan'ın avukatlarından Fırat Aydınkaya'ya en son 18 ay önce Öcalan'ı görme izni verildiğini belirttiği haberinde Aydınkaya'nın şu sözlerine de yer verdi:



"Barış süreci doğrudan Öcalan'ın hapis koşullarıyla ilişkili. Eğer koşulları iyileştirilirse, eli daha güçlü olur ve barış mesajları daha etkili olur."



BBC, haberine son verirken de Türkiye'de hiç kimsenin Öcalan'ın etkisinden şüphe etmediğini belirterek "Ülkede herkesten çok nefret edilen bu kişi, şimdi Kürt savaşına son vermek için yaklaşılan kişinin ta kendisi" ifadesini de kullandı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin