Ocak'ta siyasi gündeminin ilk maddesi 'İmralı görüşmeleri' oldu

Medya Takip Merkezi'nin Ocak ayı araştırmasına göre, medyada en çok yer alan konuların başında İmralı ile yapılan görüşmeler geldi. Haberlere damga vuran diğer olaylar ise...

Google Haberlere Abone ol
Ocak'ta siyasi gündeminin ilk maddesi 'İmralı görüşmeleri' oldu


2013’ün ilk ayında ülke gündemi hayli yoğun geçti. Medya Takip Merkezi (MTM)’nin Ocak ayında en çok konuşulan siyasi kişi, olay ve konularını derlediği araştırmasına göre, medyada en çok yer alan konuların başında İmralı ile yapılan görüşmeler gelirken, Paris’te 3 PKK’lının infaz edilmesi, Patriot Füzeleri’nin ülkeye girmesi ve Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın, öne çıkan diğer konular oldular. İşte, siyaset gündemi raporunun dikkat çeken detayları…





İmralı ile görüşmeler ülke gündemine oturdu



Devletin, terör meselesine yönelik çözüm arayışı ve bu doğrultuda İmralı ile yapılan görüşmeler, ülke gündeminin ilk sırasında yer alan konu oldu. Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan, Abdullah Öcalan ile yapılan görüşme sürecinin üç ayaklı devam ettiğini ve hedefin DDR çerçevesinde silah bıraktırmak olduğunu söyledi. Süreç dahilinde, BDP’nin İmralı ile görüşmesine izin verilirken, durumun istismar edilmesinin, görüşmeleri keseceğine vurgu yapıldı. Hükümet bu görüşmelerin devlet tarafından, çözüme dair iyi niyetle yapıldığını açıklarken, diğer siyasi partilerden konuya ilişkin eleştiriler geldi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural, süreç sonunda PKK’nın siyasileştirileceğini iddia ederken, CHP Grup Başkanvekili Emine Ülker Tarhan ise, “Öcalan’ın daha önce 'bebek katili' olan adının, bugün bir sevgi kelebeğine, bir kült lidere dönüştüğünü izliyoruz.” şeklinde eleştiride bulundu.





Paris’te 3 PKK’lı infaz edildi



Paris’te terör örgütü üyesi 3 kadının şüpheli biçimde öldürülmesi, Ocak ayı gündeminde öne çıkan diğer konu oldu. Saldırıda PKK’nın kurucularından 55 yaşındaki Sakine Cansız ile Fidan Doğan (32) ve Leyla Söylemez (30) isimli kadınlar hayatlarını kaybetti. Fransa'nın bu olayı derhal aydınlatmasını isteyen Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande'ın öldürülen PKK'lılarla sık sık görüştüğüne dair açıklamasını hatırlatarak, "Fransa Devlet Başkanı, bu terör örgütü mensuplarıyla ne görüştüğünü açıklamalıdır" dedi. Hükümet, olayın örgüt içi bir hesaplaşma olduğunu ileri sürerken, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ise 3 kadının öldürülmesiyle ilgili Fransız İstihbaratını suçladı. 3 PKK’lı kadının Diyarbakır’da yapılan cenaze töreninde, yapılan uyarılar doğrultusunda herhangi bir olay yaşanmadı.





Patriot Füzeleri Türkiye’de



MTM’nin aynı araştırmasına göre, Türkiye’ye getirilen Patriot Füzeleri, Ocak ayında medyanın en çok yer verdiği bir başka konu oldu. Suriye'deki çatışmalar ve Türkiye'ye yönelik füze tehdidi nedeniyle NATO tarafından sınıra yerleştirilmesine karar verilen Patriot savunma sistemi ile birlikte, bu füzeleri kullanacak 240 Alman askeri de ülkeye girdi. Patriot Füzeleri ile ilgili medyada 7 bin 461 haber ve yazı yer aldı.





142 yıllık tarih kül oldu!



Ay boyunca, ülke gündeminde yankı uyandıran bir diğer konu ise, Galatasaray Üniversitesi’nde çıkan yangın oldu. 142 yıllık ahşap binada çıkan yangın sonucu, çatı kısmı çöktü. Yangına karadan ve denizden söndürme araçlarıyla müdahale edildi. Saat 19.00 sularında başlayan yangın gece yarısına doğru kontrol altına alındı.  Binada çıkan yangınla ilgili sabotaj söylentileri ortaya çıkarken, o tarihte Kültür ve Turizm Bakanı olan Ertuğrul Günay, binanın eski hali değiştirilmeden restore edileceğini açıkladı. Olay sonrası, Galatasaray Camiası da bir araya gelerek, el birliğiyle üniversite binasının onarılmasını sağlayacaklarını ifade ettiler. Galatasaray Üniversitesi, Ocak ayında 5 bin 43 haber ve yazıda yer aldı.





SİYASET GÜNDEMİ



Medya Takip Merkezi’nin hazırladığı ayın siyaset gündemi araştırmasına göre, Ocak ayında medyanın en çok yer verdiği siyasi parti, Adalet ve Kalkınma Partisi oldu. Geçen yılın aynı dönemine oranla haberlerinde yüzde 117’lik bir artış yaşanan AKP, ay genelinde 150 bine yakın haber ve yazıda yer aldı. Ay içerisinde İmralı görüşmeleri ile gündemde olan parti, ayrıca yeni Anayasa çalışmalarına dair haberlerle de medyada geniş yer aldı.





CHP olaylı bir ay geçirdi



Aynı araştırmaya göre, Ocak ayında medyanın gündeminde en fazla yer alan ikinci siyasi parti Cumhuriyet Halk Partisi oldu. 2012 Ocak ayına göre, medyaya yüzde 100’ün üzerinde daha fazla yansıyan CHP’de, Anadilde savunma düzenlemesi nedeniyle parti içinde ulusalcı ve yenilikçi olarak anılan isimler karşı karşıya geldi. CHP İzmir Milletvekili Birgül Ayman Güler’in, "Türk ulusuyla Kürt milliyetini eşit, eşdeğerde gördüremezsiniz." sözüne tepki gösteren Adıyaman Milletvekili Salih Fırat istifa etti. Parti içindeki “ulusalcı ve yenilikçi” şeklindeki gruplaşmadan rahatsızlık duyan Ömerli İlçe Belediye Başkanı Yılmaz Altındağ da, partideki görevinden ayrıldığını bildirdi. CHP, ay genelinde 104 bin 501 haber ve yazı ile gündeme geldi.





BDP İmralı sürecinin içinde yer almak istiyor



Ocak ayında, medyaya en fazla yansıyan diğer siyasi parti ise, Barış ve Demokrasi Partisi oldu. Toplamda 49 bin 34 haber ve yazıda yer alan BDP en fazla, “İmralı Görüşmeleri”ne verdiği destek ve sürecin içerisinde yer alma talepleri ile gündeme gelirken, Fransa’da terör örgütü üyesi 3 kadının öldürülmesi ile ilgili olayın aydınlatılmasını istemesiyle de haberlere konu oldu.









AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ PARTİLERİ



 





No




Siyasi parti




Haber adedi



 





1




AKP




149.276



 





2




CHP




104.501



 





3




BDP




49.034



 





4




MHP




42.299



 





5




SP




6.568



 





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir



 




 






 





Erdoğan’ın haberlerinde yüzde 115’lik artış yaşandı



MTM’nin Ocak ayı boyunca, medyada en çok yer alan siyasi isimleri de takip ettiği araştırmasına göre, ayın en medyatik siyasisi, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan oldu. Geçtiğimiz yılın aynı ayına oranla, gazete, dergi, TV kanalı ve internet haber sitelerinde yüzde 115 daha fazla yer bulan Erdoğan, terör örgütü DHKP-C’nin kendisine 2 kez suikast planı hazırladığının öğrenilmesi, terör meselesinin çözümüne ilişkin gelişmeler ve Afrika ziyareti ile ilgili konularla gündeme geldi. Başbakan Erdoğan, Ocak ayında 112 bin 253 haber ve yazıda yer aldı.





Kılıçdaroğlu’ndan Hüseyin Aygün’e uyarı



Ana muhalefet Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, ayın medyada öne çıkan ikinci siyasi ismi oldu. PKK'lı Sakine Cansız'ın ailesine taziye ziyaretinde bulunan CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün’e sözlü uyarıda bulunması, Cumhurbaşkanlığı adaylığı ile ilgili aklında 2 aday olduğunu açıklaması ve Erdoğan’ın “İmralı Görüşmeleri” ile ilgili açıklamasını doğru bulmasına yönelik haberlerle gündeme gelen Kılıçdaroğlu, medyadaki haberlerini bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 47 oranında arttırarak, toplamda 30 bin 675 haber ve yazıda yer aldı.









AYIN EN ÇOK KONUŞULAN SİYASİ İSİMLERİ



 





No




Siyasi isim




Haber adedi



 





1




Recep Tayyip Erdoğan




112.253



 





2




Kemal Kılıçdaroğlu




30.675



 





3




Abdullah Gül




20.553



 





4




Barack Obama




17.708



 





5




Bülent Arınç




15.177



 





MTM Medya Takip Merkezi'nin, Ocak 2013'te 3 bini aşkın gazete, dergi, TV kanalı ve haber sitelerinde yaptığı medya takibi sonuçlarından derlenmiştir



 




 






 





MTM 'nin derlemesiyle ayın dikkat çeken diğer gelişmeleri:



·         AB'nin bu yıl ki İlerleme Raporunu "taraflı" bulan Bakanlık, Türkiye'nin 2012'de attığı reformları içeren kapsamlı bir belge hazırladı.



·         Genelkurmay Başkanlığı’nın Türk Silahlı Kuvvetleri personel sayısına ilişkin yaptığı açıklamada, bir yıl öncesine göre TSK'daki general ve amiral sayısının 16 kişi azaldığı öğrenildi.



·         Şişli Belediye Başkanı Sarıgül, üç mahallenin Sarıyer'e bağlanma kararını Anayasa Mahkemesi'ne götürdü.



·         Türkiye Taşkömürü Kurumu (TTK) Kozlu Müessese Müdürlüğü kömür ocağında 'ani metan gazı püskürmesi' nedeniyle yaşanan kaza sonucu 8 işçi hayatını kaybetti.



·         28 Şubat soruşturması kapsamında tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılan dönemin Genelkurmay Başkanı İsmail Hakkı Karadayı, mahkemedeki savunmasında, Batı Çalışma Grubu’nda (BÇG) görev alan astlarını suçladı.



·         Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad, başkent Şam'daki opera binasında yaklaşık 2 bin destekçisine hitaben bir konuşma yaparak, ülkenin içinde bulunduğu son durumu değerlendirdi. "Suriye'ye ihanet etmemiş olan" muhaliflerle diyaloga hazır olduğunu vurgulayan Esad, "Batı kuklası teröristler" dediği kesimlerle görüşmeyeceğini tekrarladı.



·         Almanya eski Başbakanı Gerhard Schröder, AB, Rusya ve Türkiye arasında stratejik ortaklık kurulmasını istedi.



·         Türkiye ve Katar'ın arabuluculuğuyla, Suriyeli muhaliflerin ellerinde tuttukları 48 İranlı'ya karşılık, Suriye yönetiminin aralarında Türk vatandaşlarının da bulunduğu 2 bin 130 sivil tutuklu serbest bırakıldı.



·         Yükseköğretim Kurulu (YÖK), yeni yasa taslağında üniversitelerde başörtüsü yasağını ortadan kaldıracak yasal düzenleme önerdi.



·         Başbakan Tayyip Erdoğan'ın çalışma ofisinde çıkan böcek ile gündeme gelen yasadışı dinlemelere karşı AK Parti "araştırma komisyonu" kurulması için TBMM Başkanlığı'na önerge verdi.



·         Kanal D Haber Grup Başkanı duayen gazeteci Mehmet Ali Birand, tedavi gördüğü Amerikan Hastanesi’nde hayatını kaybetti.



·         Türk resminin büyük ismi Burhan Doğançay 84 yaşında yaşamını yitirdi.



·         Bir süredir Göztepe Medical Park Hastanesi’nde tedavi gören Prof. Dr. Ahmet Mete Işıkara, hayata gözlerini yumdu.



·         Hükümette yapılan revizyonla, Mardin Milletvekili Muammer Güler İçişleri Bakanlığı’na, Adana Milletvekili ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer Çelik Kültür ve Turizm Bakanlığı’na, Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı Milli Eğitim Bakanlığı’na, Edirne Milletvekili Mehmet Müezzinoğlu Sağlık Bakanlığı’na getirildi.



·         "Anadilde savunma" olarak bilinen yasa tasarısı Meclis Genel Kurulu'nda kavgalı geçen bir oturum sonrası kabul edildi. Tasarı, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün onaylamasının ardından yasalaştı.



·         Yüksek Seçim Kurulu Başkanlığı'na (YSK), görev süresi dolan Ali Em'in yerine Yargıtay 17. Hukuk Dairesi üyesi Sadi Güven seçildi.



·         Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Kırgızistan ve Moğolistan arasındaki Avrasya Askerî Statülü Kolluk Kuvvetleri Teşkilâtı kurulmasına yönelik çalışmalarda son aşamaya gelindiği bildirildi.



·         TBMM Basın, Yayın ve Halkla İlişkiler Başkanlığı, Meclis'e gelen ziyaretçileri, randevusunun onaylanıp onaylanmadığı konusunda daha hızlı bir şekilde bilgilendirmek için Randevu ve Ziyaretçi Bilgi Sistemi üzerinden yeni bir hizmet başlattı.



·         Suriye’nin kuzeyinde yer alan Halep’in Bustan’ul Kasir bölgesinde elleri arkadan bağlı olarak 80 kişinin infaz edildiği öğrenildi.



·         Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir ve Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak'ın da aralarında bulunduğu BDP'li 98'i belediye başkanı ve 8 il genel meclisi üyesi, örgüt adına suç işlemek ve örgüt propagandası yapmaktan yargılandıkları davada beraat ettiler.



·         Türk müziğinin güçlü seslerinden Ferdi Özbeğen, tedavi gördüğü Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde tüm müdahalelere rağmen kurtarılamayarak hayata veda etti




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin