Ocak ayında 68 gazeteci cezaevine girdi

Milletvekili Kürkçü, "Ocak ayında 68 gazeteci ve 29 dağıtıcı cezaevine girdiğine" dikkat çekti.

Google Haberlere Abone ol
Ocak ayında 68 gazeteci cezaevine girdi

BDP Mersin Milletvekili Ertuğrul Kürkçü, "Ocak ayında 68 gazeteci ve 29 dağıtıcı cezaevine girdiğine" dikkat çekti. Kürkçü, Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde (AKPM) kabul edilen Avrupa'da Basın Özgürlüğünün Durumu Raporu'na ilişkin de, "Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) doğan kısıtlılıklar, gazetecilerin uğradığı kötü muamele, Hrant Dink suikastının arkasındaki örgütün ortaya çıkarılmadığı, TMK ve TCK nedeniyle ifade özgürlüğüne getirilen engellere dikkat çekildi" değerlendirmesini yaptı.



TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyen Kürkçü, raporun sadece Türkiye'yi değil, 14 ülkedeki durumu değerlendirdiği vurgulayarak, üçte birinin Türkiye'deki ihlalleri kapsadığını söyledi. Türkiye'nin 12 üyeyle AKPM'de temsil edildiğine, 4 siyasi partinin ait olduğu politik gruplara göre yer aldığına işaret eden Kürkçü, oylamaların da gruplardaki tartışmalara göre şekillendiğini belirtti. 



Kabul edilen raporda, Türkiye için sert gözlemlerini bulunduğunu söyleyen Kürkçü, "Türkiye'de Terörle Mücadele Kanunu'ndan (TMK) doğan kısıtlılıklar, gazetecilerin uğradığı kötü muamele, Hrant Dink suikastının arkasındaki örgütün ortaya çıkarılmadığı, TMK ve TCK nedeniyle ifade özgürlüğüne getirilen engellere dikkat çekildi. Bunun yanı sıra Rusya, İtalya, Hırvatistan, İngiltere gibi ülkeler de raporda kendilerine uygun yerleri buldu" diyerek şöyle devam etti:



"Raporun kendisi son derece sert ve yeteri kadar olguya dayanıyor. Rapor rafa kalkmış değil, Avrupa Konseyi gündeminde Türkiye ve diğer ülkelerle ilgili yerini koruyacak. Ayrıca, diğer uluslararası kurumların da referansı olacak. Türkiye'nin, özellikle iktidar partisi milletvekillerinin rapora karşı savunması, hapiste gazeteci sayısının doğru olmadığı, hepsinin katil olduğu yönündeydi.



Bu utanç verici bir şey. Ocak ayında 68 gazeteci ve 29 dağıtımcı cezaevine girdi. İlginç olan; gazeteci ve dağıtımcıların tamamı TMK ve TCK kapsamında örgüt bağlantılı olarak hapiste bulunuyor. Hükümetin savunması bunların birer terörist olduğu. Oysa TMK, 4. Yargı Paketinde değişmeyi bekliyor. İçerideki gazeteci listesi içinde Mustafa Balbay da var. Hükümet onun terörist olduğu düşüncesinde, biz ise hapiste bir gazeteci olduğunu biliyoruz. Uluslararası kuruluşların gündeminde, gazetecilerin hangi maddelerden yargılandıkları değil, gazeteci olup olmadığıdır. AKPM'nin raporunda ihlalle suçlanan ülkelerin listesi ile AİHM'e kendi yurttaşları tarafından en çok şikayet edilen ülkeler listesi aynı." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin