O mesleği seçenler için flaş karar: Yeni mezun mühendisler için flaş düzenleme!

Kentsel dönüşüm çalışmaları hızla sürerken depreme karşı alınacak önlemlere ilişkin yeni adımlar atılıyor. Düzenleme taslağına göre, yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projelere zemin artı 4 kata kadar sınırlama gelecek. Kat sayısı arttıkça yıl, metrekare ve proje sayısı şartları devreye girecek.

Google Haberlere Abone ol
O mesleği seçenler için flaş karar: Yeni mezun mühendisler için flaş düzenleme!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca ‘Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği’nde yapı güvenliğine ilişkin tedbirler genişletiliyor. Yönetmeliğin ‘yapı güvenliği’ alanındaki tedbir önerileri uzman görüşlerine açıldı.

Taslağa, inşaat mühendislerinin statik proje imza yetkileri sınırlandırılacak. Uygulamada inşaat mühendisi unvanını alıp, meslek odasına kayıtlı olmak yeterli oluyordu. Düzenlemeyle diploma kiralamanın önüne geçilmesi bekleniyor.

4 KAT SINIRI GETİRİLDİ

Hürriyet'te yer alan habere göre, taslak metinde inşaat mühendislerinin statik proje imza yetkileri şu şekilde düzenlenecek: Yeni mezun inşaat mühendislerinin hazırlayabileceği statik projeler zemin artı 4 kata kadar sınırlandırılacak. Zemin artı 4 kat ila 8 kat arası statik projeleri hazırlayacak inşaat mühendisleri için en az 3 yıl, 10 bin metrekare ve 4 farklı proje de tecrübe şartı getirilecek. 8 kat üzeri proje için ilave olarak en az 5 yıl tecrübe ile birlikte yapı ana bilim dalında veya deprem mühendisliği ana bilim dalında yüksek lisans şartları aranacak.

KAMUDA DOKTORA ŞARTI

Düzenleme, kamunun kullanımına mahsus binaların mimari proje ve müelliflerine ilişkin kurallar da getirecek. Bu tür binaların mimari proje müelliflerinin, kamuda, üniversitelerin mimarlık bölümlerinde veya meslek odasına kayıtlı serbest mimar olarak en az 5 yıl mesleki tecrübesinin bulunması; en az 10 bin metrekare ve 4 farklı yapının proje sürecinde aktif olarak yer alması veya mimarlık ana bilim dalında doktorasının bulunması şartı aranacak.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin