O kent İstanbul’la yarışıyor. Pahalılık, göç, enflasyon… O kent alarm veriyor

O kentte 600 bin TL olan daire fiyatları 5 milyona çıktı. Göç akını başladı. Çarşı, pazarda fiyatlar el yakıyor… İşte İstanbul’la yarışan o kent!

Google Haberlere Abone ol
O kent İstanbul’la yarışıyor. Pahalılık, göç, enflasyon… O kent alarm veriyor

Rusya- Ukrayna arasında başlayan savaş sonrası Antlaya adeta göç cennetine dönüştü. Ciddi dış göç nedeniyle Antalya alarm vermeye başladı.

Akdeniz Üniversitesi Mimarlık Fakültesi'nden Prof. Dr. Hilal Erkuş, “Antalya sinyal veriyor. Özellikle hayat pahalılığı, konuta erişilebilirlik açısından İstanbul'la yarışıyor. Planlama açısından çok ciddi müdahaleler yapılmazsa, burada yaşayan kesimlerin bir grubu konuta erişemeyecek" dedi.

ACİL PLANA İHTİYAÇ VAR

Bütün krizlerin kentlerde iş ve konut gibi sıkıntılara yol açtığını belirten Erkuş, turizm kenti Antalya'nın da bu durumda etkilendiğini söyledi. Rusya- Ukrayna savaşı ile birlikte Antalya'nın dış göç altında kaldığını ifade eden Prof. Dr. Erkuş, kentteki nüfus yapısının değiştiğini, kent nüfusunun yüzde 25'in yabancılardan oluştuğunu, bu nedenle iş ve konut sektöründe ciddi sıkıntılar yaşandığını açıkladı. Kira fiyatlarındaki artışla konuta erişilebilirlik probleminin ortaya çıktığını aktaran Prof. Dr. Erkuş, bunun çözülmesi için acil planlama yapılması gerektiğini vurguladı.

600 BİN TL'LİK DAİRE 5 MİLYONUN ÜZERİNE ÇIKTI

“Şu anda çok ciddi dış göç alıyoruz. Konut fiyatlarında çok ciddi artış var. Son 3 yılda 600 bin TL olan bir daire, 5 milyonun üzerine çıktı. Aynı şekilde kiralarda da artış oluşuyor, bu ciddi bir problem. Özellikle öğrenciler, burada yaşayan halk için artık konut erişilemez hale geldi. Bu noktada dışsal ve içsel krizler kentleri farklı etkiliyor” diyen Erkuş, yaşamsal ve sektörel değişikliklerin oluşmaya başladığının altını çizdi.

GENÇ NÜFUS KAYBEDİLEBİLİR

Önlem alınmazsa kentte ciddi tehlikelerle karşılaşılabileceğini vurgulayan Erkuş şöyle konuştu: "Daha önceden Antalya'yı emekli kenti olarak biliyorduk. Şu anda emekliler için yaşanabilir değil. Göç çok fazla. Orta ve aktif yaş grubu elbette burada tutunmaya çalışacak. Kendi bildiği işlerde çalışacak ya da kendi işini yaratıp, yeni sektörlerin oluşmasına da fırsat oluşturabilir. Ekonomik anlamda Antalya'da bir dönüşüm gündeme gelebilir. Özellikle yabancıların tercih ettiği Hurma- Sarısu bölgelerine gittiğimizde, birçok küçük firma açıldığını görüyoruz. Ev tekstil veya estetik gibi konularda farklı imkanları gözlemleyebiliyoruz. Bu kadar çok gelen grup bir sektörde çalışacak ve sektörel dönüşümü de beraberinde getirebilecek. Eğer konuta erişim, yaşanabilirlik ve yaşam kalitesi anlamında yerel halk erişemezse; mevcut genç nüfusumuzu da kaybedebilme riskini barındırır.”

ANTALYA SİNYAL VERİYOR, İSTANBUL İLE YARIŞIYOR

Prof. Dr. Hilal Erkuş, sözlerini şöyle sürdürdü: "Antalya, aslında sinyal veriyor. Özellikle hayat pahalılığı, konuta erişilebilirlik açısından İstanbul'la yarışıyor. Planlama açısından çok ciddi müdahaleler yapılmazsa, burada yaşayan kesimlerin bir grubu konuta erişemeyecek. Evsizlik ve barınma problemi olabilecek. Bu noktada ya nüfus kaybedeceğiz ya da kaçak yapılaşma veya farklı yasal olmayan konut formlarını görebileceğiz. Bu da kentin sürdürülebilirliğini etkileyecek. Bu yüzden acilen konut planlaması, konut politikaları üzerine çözümler getirilmesi gerekiyor. Bu, özellikle Antalya kenti için çok ciddi bir sorun. Hem öğrenci hem de burada yaşayan için.”

Kaynak: DHA
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin