O kadar para kazananların dönemi kapanmıştır

Sanatatak internet sitesinin yazarı Ayşegül Sönmez, Manifesto Korona (Bir İzolasyon Baladı) başlıklı yazısında sanat ve Coronavirüs salgınını yan yana getirdi..

Google Haberlere Abone ol
O kadar para kazananların dönemi kapanmıştır

Sanatatak internet sitesinin yazarı Ayşegül Sönmez, Manifesto Korona (Bir İzolasyon Baladı) başlıklı yazısında sanat ve Coronavirüs salgınını yan yana getirdi.

Sönmez'in o yazısı şöyle:

Manifesto Korona (Bir İzolasyon Baladı)

Julia Kristeva’nın tanımını yeniden düşünmeliyiz. 1983 yılında tarif ettiği aşkı yeniden icat edecek bizler miyiz? “Şüpheli, yaralı, biraz tiksinti veren, belirgin bir bedeni ve imgesi olmayan, özelliğini yitirmiş, bir arzu ve güç evrenine yabancı, tek arzusu aşkı yeniden icat etmek olan.” Bu biziz. Bunu kabul edelim!

Kültürdeki eşitsizlik üzerine de düşünme vaktidir. Kültürün dışında ne kalmıştır? Kültürün dışında kalan mutlaka vardır. Kültürün dışında kalanı aramak bulmak şimdinin eylemidir. Kültürleştirilmemiş olanı bulmalıyız.

Eğer Afrika kıtasındaki uluslar herhangi bir kültürel ya da daha başka bir temas kurmaksızın yanyana yaşamaktan memnunsalar bu onların bileceği bir iştir ve ne idüğü belirsiz birtakım düşünürlerin onların bu tutumlarını nasıl gördüğünün önemi yoktur diyen Paul Feyarabend her zamankinden daha haklıdır.

Kültürü Dubuffet’nin tariflediği gibi “bir kir kabuk” olarak düşünmeliyiz. Onun sorduğu gibi sormalıyız:

“Bu kir kabuk neden yapılmıştır? Basit ve çocuksu bir özlemden mi? Olabildiğince çok sayıda düşünce anıtını tanıma özleminden mi? Hatta daha da çocuksu anıtların hepsini? Hiç olmazsa sınıflama sonucu en iyilerin hepsini tanıma özleminden mi yapılmıştır bu kabuk?”

Kovid 19 salgını yüzünden ölenlerin rakamlara indirgendiği borsa değerlerini gösteren ışıltılı tablolalarda sergilendiği grafikler, envanterler dünyanın pek geniş ve hesaba gelmez olduğu bilincinin yitirilmesi ve yine biçim ve doğa bozulmalarına yol açmıştır. Dubuffet’ye göre kültürün bu sayımlayıcı yönü, safdilce ve eksiksiz ve kesin sayımlar yapma envanterler çıkarma iddiası son derece yanıltıcıdır. Çarpıtıcıdır.

Bugün sanatın yeri fiziksel temas mümkün olmadığı için online mecralar değildir. Raymond Williams’ın sosyalizmin görevi dediği yerlerde buluşmaktır izleyiciyle:

“İnsanlarla bulundukları, dokunuldukları, ısırıldıkları, harekete geçirildikleri, kızdırıldıkları, tiksindirildikleri yerde karşılaşmaktır” Fiziksel dünyayı insanın yararına istismar etme zihniyetine karşı çıkmalıyız. Feminizm, barış ve ekoloji hareketlerinin biriktirdiği tüm veri stoklarını edinmeli. Bu stokları bu uğurda kullanmalıdır.

Sanatın yeni doğası, geleceği yeniden düşünme ve oluşturmaya yönelik çabalarımızla şekillenecek bir doğadır. Bu doğa kültürün karşısında değil onunla birlikte hatta onun zaman zaman ikamesi, versiyonudur ama sadece online değildir.

Yazının tamamını okumak için tıklayınız.

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin