NYT: Öcalan doğru muhatap olmayabilir

Paris cinayetleri gözlerin Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelere çevrilmesine neden oldu.

Google Haberlere Abone ol
NYT: Öcalan doğru muhatap olmayabilir

 Paris'teki üç Kürt kadın militanının öldürülmesi olayı, gözlerin, Türkiye'de Abdullah Öcalan ile yapılan müzakerelere çevrilmesine de neden oldu. New York Times tarafıdan yayınlanan bir makalede "aşırı bir tecrit" içinde tutulan Abdullah Öcalan'ın müzakereler için "doğru ortak olmayabileceği" savunulurken BDP ile müzakere edilmesi istendi.

New York Times, tanınmış gazeteci ve yazar Aliza Marcus'ın "Türkiye, Kürtler ile nasıl barış sağlayabilir?" başlıklı bir makalesine yer verdi. Paris'teki cinayetlerin, gerçek hedefin Türkiye ile PKK arasındaki "barış görüşmeleri" olduğu kaygısını yarattığı belirtilen makalede "Ancak sözde barış süreci, öldürmeler öncesi de karmançormandı" iddiasında bulunuldu. 



-"BAŞBAKAN ERDOĞAN HENÜZ GEREKLİ ADIMLAR ATMADI"-





Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "30 yıllık savaşı" sona erdirmek istediğini söylese de "inandırıcı bir barış süreci için gerekli kesin adımları henüz atmadığı" öne sürülen makalede Erdoğan, Türkiye'deki Kürt sorununun sadece "gerillaların Türkiye'den çekilmesi değil, siyaset ve kimlik ile de ilgili olduğunu anlayınca dek "barış için umut olmayacağı" savunuldu.



-"ÇOK OTORİTER OLAN ÖCALAN, KÜRTLERE DEMOKRASİ SAĞLAYACAK KİŞİ OLMAYABİLİR"-



Türkiye'nin istihbarat örgütünün, ele geçirildiği 1999 yılından bu yana Öcalan ile görüşmeler yaptığını öne süren Marcus, Öcalan'ın "aşırı bir tecrit" içinde tutulduğunu, dışarıda olup bitenler konusunda sınırlı bilgiye sahip olduğunu belirterek Öcalan'ın müzakere edilecek "doğru ortak olmayabileceğini" yazdı. Makalede şu değerlendirme yapıldı:

"Kontrolü elinde tutsa da çok otoriter olan Öcalan, Türkiye'nin Kürtleri için demokrasi sağlayacak kişi olmayabilir. Suriye'de üslendiği 20 yıla yakın süre içinde gücü, meydan okuyanları öldürerek veya izole ederek sağlamlaştırdı."



-"BARIŞ ANLAŞMASI, TÜM KÜRTLERİN GÖRÜŞLERİNİ KORUMALI"-



Makalede "işleyebilir bir barış anlaşması, Kürtlerin insan hakları taleplerine, sadece Öcalan'ın ve PKK'nın değil, tüm Kürtlerin görüşlerini koruyacak biçimde karşılık vermeli" denildikten sonda şöyle devam edildi: 

"Ve bunu yapmanın en iyi yolu da, BDP olarak bilinen ve 2011 seçimlerinde Türk parlamentosunda sandalye elde eden ve gerçekten Kürtlerin özlemlerini temsil ettiğini iddia edebilen Kürt Barış ve Demokrasi Partisi'nden geçer."



-SORUNA SON VERMEK İÇİN "ATILMASI GEREKEN ÜÇ ADIM"-



New York Times'in yayımladığı makalede ayrıca Türkiye'nin 40 bin kişinin ölümüne neden olan ihtilafa son vermek için özetle aşağıdaki üç adımın atılması istendi:

-"Sayın Erdoğan, her iki taraftan uzlaşıları içeren bir müzakere sürecine bağlılığını kuşku bırakmayacak biçimde göstermeli. Türkiye'nin toprak bütünlüğü tartışılmamalı ama geri kalan her şey tartışılmalı.

-Sayın Erdoğan, PKK'nın feshedilmesi, barış sürecinin başında değil sonunda geleceğini anlamalı. Bir ateşkes anlaşmasını isteyebilir ve istemeli ancak Kürtlerin teslim olmaları için tek taraflı bir çağrı olamaz.

-Türkiye, sadece PKK değil BDP ile de müzakere etmeli."



-"ŞİDDET TERKEDİLMESİ İSTENİRKEN BARIŞÇIL AKTİVİSTLER TUTUKLANAMAZ"-



BDP ile görüşmek yerine Türk hükümetinin parti üyelerinin birçoğuna baskı yaptığı öne sürülen makalede "Türkiye, Kürtlerden şiddeti terk etmelerini isterken barışçıl aktivistleri tutuklayamaz" ifadeleri de kullanıldı.



-"ERDOĞAN, MÜCADELE ETMEKTEN KORKMADIĞINI GÖSTERDİ"-



NYT'daki makalede Türk hükümetinin ve Kürtlerin taleplerine dikkat çektikten sonra bütün bu konuları müzakere etmenin Başbakan Erdoğan'ın kabiliyetlerinin ötesinde olmadığı kaydedildi.

Makale, "Ordunun siviller üzerindeki etkinliğini azalttıktan sonra (Erdoğan) mücadele etmekten korkmadığını gösterdi. Aynı cesaret, kendisine ülkesini, Kürt vatandaşlarıyla barışçıl bir uzlaşıya götürmeye yardımcı olabilir" sözleri ile noktalandı. ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin