NYT: Erdoğa'ın "Öcalan açılımı" Suriye'de meyve vermeye başladı

New York Times Türkiye'de Abdullah Öcalan ile yürütülen "çözüm süreci"nin etkilerinin Suriye'de görünmeye başladığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol
NYT: Erdoğa'ın "Öcalan açılımı" Suriye'de meyve vermeye başladı

New York Times tarafından yayınlanan bir makalede Suriye'nin Halep kentinin Kürtlerin çoğunlukta oldukları Şeyh Maksut mahallesinde PYD'nin isyancılara katıldığı belirtilirken bu gelişme, "Erdoğan'ın son dönemde Öcalan'a yaptığı açılımların, Esad ile mücadelede meyve vermeye başladığının" işareti olarak yorumlandı.



Türkiye'de Abdullah Öcalan ile yürütülen "çözüm süreci"nin etkilerinin Suriye'de görünmeye başladığı yorumları yapılıyor. New York Times tarafından yayımlanan bir makalede Halep kentinin Kürt nüfusunun çoğunlukta olduğu Şeyh Maksut mahallesinde PKK'nın Suriye'deki uzantısı olarak tanınan PYD'nin militanlarının isyancılara katıldığına dikkat çekilirken bu gelişme, "Erdoğan'ın son dönemde Öcalan'a yaptığı açılımların Suriye'de sonuç vermeye başladığının" işareti olarak değerlendirildi. 

 



New York Times sitesi ve gazetenin küresel yayını olan International Herald Tribune tarafından "Kürt Faktörü" başlıklı bir makale yayımlandı. "Halep'in stratejik bir semti, Kürt savaşçılarının, Esad rejimiyle savaşan isyancılara katılmalarından sonra isyanın eline geçti" spotunun kullanıldığı makalede Türkiye'de yaşanan "çözüm süreci"nin Suriye'de etki göstermeye başladığı öne sürüldü. 

 



Matthieu Aikins imzasını taşıyan makalede Şeyh Maksut'taki Kürt savaşçıların isyana katılmalarının arkasındaki nedenleri ne olursa olsun, bu kaymanın, Kürtlerin ülke çapındaki ittifaklarındaki bir değişikliğin parçası olması durumunda Suriye savaşının rotasında büyük bir gelişme anlamına geleceği savunuldu.



"ÖCALAN'IN ATEŞKES AÇIKLAMASINDAN SADECE BİR HAFTA SONRA"



Halep'teki olayın, Abdullah Öcalan'ın "ateşkes" ilanını açıklamasından "sadece bir hafta sonra" gerçekleştiğine dikkat çekilen makalede şöyle devam edildi:

 



"Görülmemiş ateşkes, yaygın biçimde Öcalan ile Türkiye'nin iddialı Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan arasında, Türkiye'de uzun bir süreden beri devam eden Kürt isyanına nihayet son verecek bir mutakabatın ilk aşaması olarak görülüyor."

 



Makalede 2011 yılında Türkiye'nin isyana destek vermesi üzerine Esad rejiminin Türkiye'ye yönelik Kürt tehdidini canlandırmaya çalıştığı, PYD ve sürgündeki lideri Salih Müslim için güvenli bölgeler sağladığı belirtildikten sonra şu görüşler dile getirildi:

 



"Esad rejimi sanki, Müslim'in grubunun varlığının Türkiye'yi, isyancılara desteğini artırmaktan caydıracağını umuyordu. Ancak geçen hafta Şeyh Maksut'ta yaşanan durum değişikliği, Erdoğan'ın son dönemde Öcalan'a yaptığı açılımların, Esad ile mücadelesinde meyve vermeye başladığına işaret ediyor."

 



NYT tarafından yayımlanan makalede Aikins, Suriye'deki Kürt grupların işbirliğinin, Türk hükümetine, Esad rejiminin Türkiye içinde Kürt isyanını körüklemesinden korkmadan isyancılara desteğini artırmaya olanak vereceği görüşünü de öne sürdü.(ANKA)


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin