'Nu' varyantında korkutan detay: Belçika'ya, Mısır'dan Türkiye aktarmalı dönen bir yolcu getirdi

Koronavirüsün yeni varyantı 'Nu' tüm dünyayı ayağa kaldırdı. Ulusal Referans Laboratuvarı'nın bir araştırmasındaki Türkiye detayı dikkat çekti. Ulusal Referans Laboratuvarı'na göre varyantı Belçika'ya, Mısır'dan Türkiye aktarmalı dönen bir yolcu getirdi. Avrupa ve Asya'daki ülkeler, bilim insanlarının delta varyantından daha bulaşıcı olabileceği konusunda uyardığı B.1.1.529 (Nu) varyantı yayılmaya devam ediyor.

Google Haberlere Abone ol
'Nu' varyantında korkutan detay: Belçika'ya, Mısır'dan Türkiye aktarmalı dönen bir yolcu getirdi

Çok sayıda mutasyona sahip yeni bir COVID-19 varyantı tüm dünyayı teyakkuza sevk etti. Güney Afrika'da hızla yayılan ve hükümetlerin sınırlarını o bölgeden gelen yolculara kapatmaya başlaması paniğe neden oldu.

Resmi olarak B.1.1.529 olarak bilinen veya "nu varyantı" olarak anılan varyantın düzinelerce mutasyona sahip olması, bilim insanları arasında bunun delta varyantından daha bulaşıcı olabileceğine dair korkuları artırıyor. Avrupa ve ABD, bir kez daha sağlık sistemlerini zorladı.

İlk olarak 11 Kasım'da Botsvana'da tespit edilen varyant, şimdi Afrika'da COVID-19'un en yüksek insidans oranına sahip ülke olan Güney Afrika'da baskın varyant haline geldi.

Güney Afrika Salgın Müdahale ve İnovasyon Merkezi direktörü Tulio de Oliveira, “B.1.1.529 çok hızlı yayılıyor gibi görünüyor. İki haftadan kısa bir süre içinde, Güney Afrika'daki yıkıcı bir Delta dalgasının ardından tüm enfeksiyonlara hakim oldu” dedi.

Bugün (Cuma sabahı) Avrupa'da yeni varyantın ilk teyit edilmiş insidansı, yakın zamanda Mısır'dan Türkiye üzerinden dönen Belçika'daki genç, aşılanmamış bir kadında doğrulandı. Kadının Güney Afrika'daki herhangi bir ülkeyle doğrudan bağlantısı olmadığı belirtildi.

Yeni varyantın hızla yayılması ve aşıların sağladığı korumalardan kaçınmayı daha olası kılan son derece yüksek sayıda mutasyon, birçok hükümetin güney Afrika ülkelerinden gelen insanlara seyahat kısıtlamaları getirmesine yol açtı.

İngiltere Perşembe gecesi, altı Afrika ülkesinden (Güney Afrika, Botsvana, Eswatini, Lesoto, Namibya ve Zimbabwe) uçuşları askıya aldığını ve Cuma gününden itibaren İngiltere dışındaki uçuşları askıya aldığını duyurdu. ve İrlanda'da ikamet edenlerin, son 10 gün içinde altı ülkeden herhangi birinde bulunmaları halinde İngiltere'ye girişleri yasaklanacak. İngiltere Sağlık Bakanı Sajid Javid Cuma günü milletvekillerine İngiltere'nin temkinli davranması ile yeni varyant vakasının tespit edilmediğini söyledi.

İtalya, Japonya, Tayvan, Singapur ve İsrail -ki bunlar zaten varyantın üç vakasını belirlediler- Güney Afrika'dan gelen yolcular üzerindeki kısıtlamaları da sıkılaştırdı. (vice.com)

Sıradaki Haber İçin Sürükleyin