Notre Dame Katedrali'nde yangın!

Katedralin kulesi ve çatısı çöktü, itfaiye yangını kontrol altına almaya çalışıyor.

Google Haberlere Abone ol
Notre Dame Katedrali'nde yangın!

Fransa'nın başkenti Paris'in en ünlü tarihi yapılarından Notre-Dame Katedrali'nde yangın çıktı. Alevlerin hızla tarihi yapının etrafını sarması sonrası, katedralin çatısı ve kulesi çöktü.



Paris itfaiyesi, daha sonra yaptığı açıklamada, ana yapının "kurtarıldığını" söyledi.



İtfaiye ekipleri, hızla yayılan alevleri kontrol altına almakta zorlanıyor. Ekipler katedralin kuzey kulesinin de çökmemesi için çabalıyor.



Yangının nedenine ilişkin resmi bir açıklama yapılmazken, itfaiye yetkilileri restorasyon (yenileme) çalışmalarının yangını başlattından şüpheleniyor.



Paris başsavcılığı yangınla ilgili inceleme başlattıklarını duyurdu.



Notre Dame Katedrali'nde yangın!



Katedral Sözcüsü: Geriye bir şey kalmayacak



Katedral'den bir sözcü, tarihi yapının tamamının "yandığını" olduğunu söyledi. Sözcü, "Geriye hiçbir şey kalmayacak" dedi.



Sosyal medyada paylaşılan görüntülerde katedralin çatısından siyah dumanlar ve alevlerin yükseldiği görüldü.



İtfaiye ekiplerinin yangına müdahalesi sürerken, güvenlik ekipleri katedralin çevresini boşalttı.



Parisliler, Seine Nehri'ne bakan yapının yanışını, uzaktan, sessizce izledi. Başkentteki birçok kilisenin çanları Notre Dame için çaldı.



Macron konuşmasını iptal etti



Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yangına ilişkin açıklamasında, "Ülkemin her vatandaşı gibi bu akşam bir parçamızın yandığını gördüğüm için üzgünüm" ifadelerini kullandı.



Macron, Sarı Yelekliler protestolarına son vermeye yönelik bazı önlemleri açıklayacağı konuşmayı da iptal etti.



Dünya liderleri de Fransa'ya destek mesajları paylaştı.



Almanya Başbakanı Angela Merkel Notre-Dame'ı "Avrupa ve Fransız kültürünün sembolü" olarak nitelerken, İngiltere Başbakanı Theresa May, "Bu akşam kalbim Fransa halkı ve yangını söndürmek için mücadele eden görevlilerle" dedi.



Vatikan ise, yangın nedeniyle "şok ve üzüntü" içinde olduklarını açıkladı.



Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, itfaiye ekiplerinin katedraldeki "korkunç yangın"a müdahalesi sürerken, bölgedekilere güvenlik bariyerlerini geçmemeleri uyarısında bulundu.



Geçtiğimiz yıl Fransız Katolik Kilisesi, parçalanmaya başladığı gerekçesiyle Gotik mimarisiyle ünlü katedral için kaynak oluşturulması çağrısında bulunmuştu.



Paris'in en ünlü tarihi eserlerinden Notre Dame Katedrali, her yıl milyonlarca turisti ağırlıyor.



12. yüzyılda yapılan katedral, Victor Hugo'nun başyapıtı "Notre-Dame'ın Kamburu" romanı ve romandan uyarlanan müzikale de ilham olmuştu.



Ancak tarihi yapının duvarlarındaki çatlakların giderek belirginleşmesi ve bazı kısımlarının dökülmeye başlaması sonrası restorasyon çalışmaları başlatılmış, restore edilen kısmında bulunan bronz heykeller kaldırılmıştı.




Notre-Dame Katedrali'nin sözcüsü: Bütün yapı yanıyor, geriye hiçbir şey kalmayacakhttps://t.co/HvC2GgEMs7 pic.twitter.com/1zGH1FQw75


— BBC News Türkçe (@bbcturkce) 15 Nisan 2019
Etiketler Fransa Paris Notre Dame
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin