‘Nobel Portrecisi’ fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök hayatını kaybetti

Fotoğraf sanatçılığının yanı sıra şiirle de uğraşan Lüfti Özkök, sanat çevrelerinde 'fotoğrafın ozanı' olarak anılıyordu.

Google Haberlere Abone ol
‘Nobel Portrecisi’ fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök hayatını kaybetti

Dünyaca ünlü fotoğraf sanatçısı 94 yaşındaki Lütfi Özkök dün gece İsveç’in başkenti Stockholm’de yatağında uyurken hayatını kaybetti.



LÜTFİ ÖZKÖK KİMDİR



Dünya çapında tanınan Türk fotoğrafçısı, şair ve çevirmen Özkök’e ‘Nobel Portrecisi’ de denilirdi. 1951 ile 2001 yılları arasında Nobel Edebiyat Ödülü kazanmış yazarlardan 32 tanesinin portresini çeken Özkök’ün arşivinde 37'si Nobel kazanmış 1500 dolayında yazar portresi bulunuyor. Özkök'ün Türkçe ve İsveççe yayımlanmış şiir kitapları da bulunuyor. 1949 yılında Sorbonne Üniversitesi'nde öğrenciyken sınıf arkadaşı İsveçli Anne-Marie ile evlenerek 1950'de İsveç'e yerleşen sanatçı, o zamandan beri Stockholm'de hayatını sürdürüyordu.



ALDIĞI ÖDÜLLER



Lütfi Özkök, bugüne kadar çeşitli ödüllerle onurlandırıldı. 2002 yılında İsveç Bakanlar Kurulu kararı ile ülkenin kültürüne bulunduğu değerli katkılar nedeniyle İllis Quorum Meruere Labores (Çalışmalarıyla Hak Edenler) ödülünü almıştır. 2009'da İsveç'te ”Yılın İsveçlisi” seçilmiş ve AB Komisyonu Başkan Yardımcısı Margot Wallström, Avrupa İdealine hizmet sunanlara verilen bu ödülü Özkök'e şu cümleler eşliğinde takdim etmiştir: “Bu ödül için elli yıldır İsveç, Türkiye ve Fransa arasında bir kültür köprüsü işlevi gören Lütfi Özkök'ten daha iyi bir seçim olamazdı.”


Etiketler vefat fotoğrafçı
Sıradaki Haber İçin Sürükleyin