Nobel ödüllü Aziz Sancar: 'Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın!'

Nobel ödüllü Türk bilim insanı Prof. Dr. Aziz Sancar, üniversiteli gençlerle buluştu.

Google Haberlere Abone ol
Nobel ödüllü Aziz Sancar: 'Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın!'

Cumhuriyet'te yer alan habere göre, Aziz Sancar, eşi Gwen Sancar ile İstanbul Teknik Üniversitesini (İTÜ) ziyaret ederek, Süleyman Demirel Kültür Merkezi'nde "Nobel Konuşması" yaptı. Sancar, konuşmasında ödül sürecini, ödül sonrası verdiği konferansları, yayımlanmış ve yayımlanmamış çalışmalarını anlattı. Kendisine "Nobel hayatınızı nasıl değiştirdi?" diye sorulduğunu kaydeden Sancar, "Tabii çok değiştirdi, sağolsun devletimiz, Türk halkı ve bütün Türk dünyası çok ilgi gösterdi. Ülkemde resmim basılarak, özel posta pulu üretildi, Empire State binasında bir hafta boyunca resmim gösterildi. Sonra da benim için bir çizgi roman yaptılar ve yayımladılar" diye konuştu.



ÖDÜL SONRASI YAŞADIĞI MUTLULUĞU ANLATTI



Ödül sonrası kendisini en çok etkileyen takdirin İsveçli Türklerden geldiğini gözleri yaşararak aktaran Sancar, şunları söyledi: "Bana en çok dokunan hediye; İsveç'teki işçi, emekçi kardeşlerimden geldi. Onların bana hediye ettiği kahve takımı ofisimde. 'Aziz hocam, siz çok çalıştınız, hak ettiniz, tebrik ederiz' dediler. Onlar da benim gibi işçi kardeşlerim, onları çok seviyorum, ben çalışmaya çok değer veriyorum."



Konuşmasının sonunda gençlere seslenen Sancar, şu tavsiyelerde

bulundu: "Gözünüzü seveyim politikayla uğraşmayın, onu yapanlar var, çok çalışın. Ne yaparsanız, iyi yapmaya çalışın, çalışmadan olmaz. Ben öğrenciyken günde 18 saat çalışırdım. Gazeteler yazmıştı, çok zaman gecelerimi laboratuvarda geçirdim. Çalışmak kendimize, ailemize, milletimize vatan, namus borcudur. Annem derdi ki, 'Kibir Allah'a yakışır, insana yakışmaz.' O yüzden elimden geldiği kadar mütevazı olmaya çalışıyorum."



'MÜHENDİSHANE'NİN ÜÇ BAŞHOCASI' SERGİSİ AÇILDI



Etkinlikte daha sonra Prof. Dr. Sancar, Prof. Dr. Davut Kavranoğlu ve Prof. Dr. Mehmet Karaca, İTÜ'nün önemli çalışmalara imza atmış ‘başhocaları’ Hüseyin Rıfkı Efendi, Seyyid Ali Efendi ve Hoca İshak Efendi'nin nadir eserlerinin yer aldığı "Mühendishane'nin Üç Başhocası" sergisinin açılışını gerçekleştirdi. Etkinliğe İTÜ öğretim üyeleri ve öğrencileri katıldı.


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin