Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu!

İşte, merakla beklenen 2013 Nobel Edebiyat Ödülü'nü almaya hak kazanan isim!

Google Haberlere Abone ol
Nobel Edebiyat Ödülü'nün sahibi belli oldu!

İsveçli kimyager, mühendis ve mucit Alfred Nobel onuruna, 1895'ten beri verilen Nobel Ödülleri sahiplerini buluyor. Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ismi belirlemekle görevli heyet, ödüle layık görülen ismi bugün açıkladı.



2013 Nobel Edebiyat Ödülü'nü 82 yaşındaki Kanadalı yazar Alice Munro kazandı. Munro, 'Çağdaş kısa öykü ustası' olarak biliniyor. Munro, Nobel Edediyat Ödülü'nü kazanan 13. yazar olma özelliği taşıyor. Yazarın kitapları arasında Türkçe'ye de çevrilmiş olan 'Bazı Kadınlar' isimli eseri yer alıyor.



Nobel Edebiyat Ödülü için bu yıl favori isimler arasında Japon yazar Haruki Murakami de yer alıyordu. 



Her biri 1,2 milyon dolar değerinde olan Nobel ödülleri, 10 Aralık'ta düzenlenen törenle sahiplerine takdim edilecek.



Nobel edebiyat ödülü, tüm dünyadaki dil ve edebiyat profesörlerinden, eski Nobel ödülü sahiplerinden ve yazar birliklerinin başkanlarından İsveç Akademisi'ne gelen  yüzlerce aday isim arasından seçiliyor.



Alice Munro kimdir?



Kanadalı yazar Alice Munro 1931'de Ontario'da Wingham'da dünyaya geldi, öğretmen annesi ve çiftçi babasıyla burada büyüdü. 



Batı Ontario Üniversitesi'nde gazetecilik ve İngiliz dili eğitimi gören Munro, 1951'de evlendi ve eşiyle taşındığı Victoria'da kitapçı dükkanı açtı.  



İlk gençlik yıllarında öykü yazmaya başlayan Munro, ilk kitabı "Dance of the Happy Shades"i 1968'de yayımladı.



Edebiyat çevrelerinde kısa sürede beğeni toplayan Munro'nun hikayeleri pek çok ödüle değer görüldü, New Yorker, Atlantic Monthly ve Paris Review gibi öne çıkan yayınlarda yer aldı, çok sayıda dile çevrildi.



Kimi eleştirmenlerin "Kanada'nın Çehov'u" diye nitelediği Alice Munro'nun hikayelerinin çoğu küçük kasabalardaki hayata ve insani durumlara ışık tutuyor.



Üç çocuk annesi Munro'nun Türkçe yayımlanan öykü derlemeleri arasında "Çocuklar Kalıyor" ve "Bazı Kadınlar" da bulunuyor.




Sıradaki Haber İçin Sürükleyin