New York Times'tan Türkiye'ye eleştiri: Yolunu kaybetti

Gazetede ve internet sitesinde Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili çarpıcı yorumlar yapılıyor.

Google Haberlere Abone ol
New York Times'tan Türkiye'ye eleştiri: Yolunu kaybetti

New York Times sitesi ve gazetenin küresel yayını olan International Herald Tribune tarafından yayımlanan bir yorumda Türkiye'nin füze sistemine ilişkin kararı, "Ankara'nın bağımsız bir dış politika yürütme girişimlerinin başarısızlıkla sonuçlandığının son sinyali" olarak niteleniyor.



"Kabul edilmeli ki Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), iktidarda olduğu 10 yıllık sürede bölgede yapıcı bir rol oynamaya çalıştı" denildikten sonra Türkiye'nin bölge ihtilaflarında arabuluculuk yapma çabalarından örnekleri veriliyor.



Ancak şimdi Ankara'nın Çin'den bir savunma sistemini alma planının Washington ve Brüksel'de "şok" yarattığı belirtilen yorumda "Hiç kimse Batılı savunma şirketleri için üzülmemeli" de deniliyor ve Çinlilerin teknoloji transferi konusunda "daha liberal" bir tutum benimsediklerine dikkat çekiliyor. 



"TÜRKİYE, DIŞ POLİTİKASINDA YOLUNU KAYBETTİĞİNİN İŞARETİ"



Çinli sisteminin büyük sorununun NATO'nun radar teknolojisiyle entegre olamamasını oluşturduğunun, hiçbir NATO ülkesinin Çinlilere radar kotlarını teslim etmeyeceği vurgulandıktan sonra Türkiye-Çin anlaşmasının gerçekleşmemesi bile "Türkiye'nin dış politikasında yolunu kaybettiğinin bir işareti olduğu" öne sürülüyor.

"Sıfır sorun" politikasının, "sorundan başka bir şey yok" politikasına dönüştüğü iddiasına da yer verildiği yorumda Türkiye'nin İsrail ile ilişkilerinin "çöktüğüne" dikkat çekildikten sonra "Suriye ile ilişkilerin en çarpıcı fiasko oluşturduğu, Ankara'nın Suriye'de rejimle savaşan "örtülü olarak radikal muhalif unsurları silahlandırmaya başladığı ancak arka bahçesinde El Kaide tarzı bir hareketini besleme riskine girdiğini fark ettiğinde geri adım attığı" iddia ediliyor.

"Tüm bu başarısızlıklar, Türk hükümeti için hayal kırıklığı nedenidir" gibi değerlendirmelerin de yapıldığı yorumda Türk hükümetinin Gezi gösterileri nedeniyle eleştirilere uğradığı anımsatılıyor.



"ERDOĞAN'IN YURT İÇİNDE GÜÇLÜ BİR DESTEĞİ VAR AMA YURT DIŞINDA"



"Erdoğan'ın yurt içinde güçlü bir desteği var. Gelecek cumhurbaşkanı olma eşiğinde. Ancak yurt dışındaki etkinliği hiç o kadar az olmamıştı. Yabancı basın ve artan biçimde Batılı hükümetler, geçen yazdaki protestocuların haklı olduklarını düşündüklerini gizlemiyorlar. Ancak, Erdoğan için yanıt, ucuz olsa da Çinli füzeleri satın alarak Türkiye'nin eski dostlarını yabancılaştırmak olmamalıdır." ANKA


Sıradaki Haber İçin Sürükleyin